jak masz nadmiar czemu nie dodawać potem np do sosów, gołąbków itp.Mefiu pisze:Czyli co, suszyć czubajki ? wiem, że można zmielić i będą, ale chodzi mi o kapelusze czy można i opłaca się suszyć tak jak np, borowiki
Czubajka kania - suszenie
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 734
- Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
- Lokalizacja: Lewin Brzeski
- Pochwalił: 5 razy
- Pochwalony: 106 razy
Czubajka kania - suszenie
Próbował ktoś może smażyć "kotlety" z czubajek i mrozić już gotowe, usmażone?
Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
Czubajka kania - suszenie
Tak, pyszne Ale lepiej je ususzyć, mniej miejsca zajmująviragolo pisze:QR_BBPOST Próbował ktoś może smażyć "kotlety" z czubajek i mrozić już gotowe, usmażone?
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Czubajka kania - suszenie
dokładniesectroyer pisze:QR_BBPOST Ale lepiej je ususzyć, mniej miejsca zajmują
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
Czubajka kania - suszenie
Jak już masz usmażone to możesz je wrzucić w zalewę octową i w słoik. Są bardzo dobre w takiej postaci.viragolo pisze:QR_BBPOST Próbował ktoś może smażyć "kotlety" z czubajek i mrozić już gotowe, usmażone?
Ja też suszyłam kapelusze w całości, czy przekrojone na połowę. Podobno można je zimą w mleku namoczyć i smażyć jak świeże, spróbuję w tym roku.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 503
- Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
- Lokalizacja: Olsztyn
- Pochwalił: 22 razy
- Pochwalony: 216 razy
- Kontakt:
Czubajka kania - suszenie
Można robić próby - ja kombinowałem różnie w chwilach nadmiaru czyli wysypu czubajki. Skutek - że się tak wyrażę - mierny.
Panierowane i marynowane w occie też nie wychodzą
Wszelka obróbka kani i potem schładzanie psuje smak.
Nie ma to jak kania prosto z patelni!
Panierowane i marynowane w occie też nie wychodzą
Wszelka obróbka kani i potem schładzanie psuje smak.
Nie ma to jak kania prosto z patelni!
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
Czubajka kania - suszenie
Bzdura, suszona i namoczona jest NIE DO ODRÓŻNIENIAJozefg pisze:QR_BBPOST Wszelka obróbka kani i potem schładzanie psuje smak.
Nie ma to jak kania prosto z patelni!
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
Czubajka kania - suszenie
To chyba po pijanemusectroyer pisze:QR_BBPOST Bzdura, suszona i namoczona jest NIE DO ODRÓŻNIENIA
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
Czubajka kania - suszenie
Mi wychodzą i są smaczne ale ja kładę w ocet usmażone kanie bez panierkiJozefg pisze:QR_BBPOST Panierowane i marynowane w occie też nie wychodzą
Z patelni też jem takie " gołe" bez panierowania tylko trzeba je odsączyć na ręczniku papierowym bo bardzo piją tłuszcz.
Po co sobie psuć smak kani panierką?
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy