Czubajka kania - suszenie

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48859 razy
Pochwalony: 9012 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » piątek, 25 kwietnia 2014, 14:08

Mefiu pisze:Czyli co, suszyć czubajki ? wiem, że można zmielić i będą, ale chodzi mi o kapelusze czy można i opłaca się suszyć tak jak np, borowiki ??
jak masz nadmiar czemu nie dodawać potem np do sosów, gołąbków itp.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18796
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » piątek, 25 kwietnia 2014, 15:49

ja kiedyś ususzyłam kapelusze w całości , potem je namoczyłam w mleku i usmażyłam na patelni, jak świeże i były całkiem niezłe. :ok:
Ale najlepiej mi podchodzi ten proszek grzybowy z kań, sypię go do wielu potraw. :eat:


Awatar użytkownika

Mike
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 445
Rejestracja: środa, 11 października 2006, 18:02
Ulubione grzyby: brak
Pochwalony: 106 razy
Kontakt:

Post autor: Mike » piątek, 25 kwietnia 2014, 17:48

Małe kapelusze suszę, po namoczeniu smażę jak pieczarki i mam dodatek np. do jajecznicy, tyle że o wiele smaczniejszy niż pieczarkowy. :)
Sensibility pisze:Ale najlepiej mi podchodzi ten proszek grzybowy z kań
Świetna przyprawa, wzmacnia grzybowy aromat, bardzo często używam. :tak:


Awatar użytkownika

Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » piątek, 25 kwietnia 2014, 18:30

W tym roku muszę narobić sobie przyprawy z czubajek, oraz zamarynować je, jeszcze nigdy ich nie przyrządzałem tak, jedynie co to kotleciki.


Awatar użytkownika

viragolo
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 730
Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Pochwalił: 5 razy
Pochwalony: 105 razy

Czubajka kania - suszenie

Post autor: viragolo » środa, 27 września 2017, 11:35

Próbował ktoś może smażyć "kotlety" z czubajek i mrozić już gotowe, usmażone?


Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić

sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 691 razy
Kontakt:

Czubajka kania - suszenie

Post autor: sectroyer » środa, 27 września 2017, 12:12

viragolo pisze:QR_BBPOST Próbował ktoś może smażyć "kotlety" z czubajek i mrozić już gotowe, usmażone?
Tak, pyszne :) Ale lepiej je ususzyć, mniej miejsca zajmują :)


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48859 razy
Pochwalony: 9012 razy
Kontakt:

Czubajka kania - suszenie

Post autor: Zenit » niedziela, 22 października 2017, 23:36

sectroyer pisze:QR_BBPOST Ale lepiej je ususzyć, mniej miejsca zajmują
dokładnie


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18796
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Czubajka kania - suszenie

Post autor: Sensibility » poniedziałek, 23 października 2017, 17:40

viragolo pisze:QR_BBPOST Próbował ktoś może smażyć "kotlety" z czubajek i mrozić już gotowe, usmażone?
Jak już masz usmażone to możesz je wrzucić w zalewę octową i w słoik. Są bardzo dobre w takiej postaci. :)
Ja też suszyłam kapelusze w całości, czy przekrojone na połowę. Podobno można je zimą w mleku namoczyć i smażyć jak świeże, spróbuję w tym roku.



sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 691 razy
Kontakt:

Czubajka kania - suszenie

Post autor: sectroyer » środa, 25 października 2017, 13:53

Potwierdzam:)


Awatar użytkownika

Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 499
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 21 razy
Pochwalony: 216 razy
Kontakt:

Czubajka kania - suszenie

Post autor: Jozefg » środa, 25 października 2017, 16:02

Można robić próby - ja kombinowałem różnie w chwilach nadmiaru czyli wysypu czubajki. Skutek - że się tak wyrażę - mierny. :nie:
Panierowane i marynowane w occie też nie wychodzą

Wszelka obróbka kani i potem schładzanie psuje smak. :(

Nie ma to jak kania prosto z patelni! :jupi: :eat:



sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 691 razy
Kontakt:

Czubajka kania - suszenie

Post autor: sectroyer » środa, 25 października 2017, 21:26

Jozefg pisze:QR_BBPOST Wszelka obróbka kani i potem schładzanie psuje smak.

Nie ma to jak kania prosto z patelni!
Bzdura, suszona i namoczona jest NIE DO ODRÓŻNIENIA :)


Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Czubajka kania - suszenie

Post autor: Nadir » czwartek, 26 października 2017, 07:52

sectroyer pisze:QR_BBPOST Bzdura, suszona i namoczona jest NIE DO ODRÓŻNIENIA :)
To chyba po pijanemu :hihi:


Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 951
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 945 razy
Pochwalony: 513 razy

Czubajka kania - suszenie

Post autor: PawelJeleniaGora » czwartek, 26 października 2017, 08:02

Zalatują skarpetami.


Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18796
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Czubajka kania - suszenie

Post autor: Sensibility » czwartek, 26 października 2017, 19:17

Jozefg pisze:QR_BBPOST Panierowane i marynowane w occie też nie wychodzą
Mi wychodzą i są smaczne ale ja kładę w ocet usmażone kanie bez panierki :)
Z patelni też jem takie " gołe" bez panierowania tylko trzeba je odsączyć na ręczniku papierowym bo bardzo piją tłuszcz.
Po co sobie psuć smak kani panierką?


Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 951
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 945 razy
Pochwalony: 513 razy

Czubajka kania - suszenie

Post autor: PawelJeleniaGora » czwartek, 26 października 2017, 20:34

32 lata temu u szwagra tak smażyli na piecu bez panierki :ok: .


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat