Rydze


Autor tematu
~Beata

Rydze

Post autor: ~Beata » piątek, 20 maja 2005, 21:24

mrożone rydze po usmażeniu są gorzkie co mam zrobić żeby tego uniknąć?


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9012 razy
Kontakt:

Rydze

Post autor: Zenit » piątek, 20 maja 2005, 21:32

Radzę aby przed mrożeniem rydzy zawsze je sparzyć wrzątkiem. Rydze świeże bez sparzenia po rozmrożeniu będą gorzkie.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

grzyby.net
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 635
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 18:56
Ulubione grzyby: kania, rydze na masełku, prawdziwki w śmietanie :-)
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Pochwalony: 3 razy

Re: Rydze

Post autor: grzyby.net » piątek, 20 maja 2005, 23:22

a ja rydzę dokładnie się przyglądać, czy to na pewno są rydze hehe :mrgreen:


Jarosław Orłowski

Autor tematu
~Beata

Re: Rydze

Post autor: ~Beata » niedziela, 22 maja 2005, 15:11

dzieki za rade:)


Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22555
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1458 razy
Kontakt:

Re: Rydze

Post autor: Termit » poniedziałek, 23 maja 2005, 16:54

Jarecki dobra rada rydze sie przygladac co sie zbiera


Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
Awatar użytkownika

grzyby.net
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 635
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 18:56
Ulubione grzyby: kania, rydze na masełku, prawdziwki w śmietanie :-)
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Pochwalony: 3 razy

Re: Rydze

Post autor: grzyby.net » wtorek, 24 maja 2005, 13:49

:mrgreen:
pamiętam jak się cieszyłem ze swojego pierwszego rydza... który miał niestety czerwone mleczko i rydzem nie był hehe :D


Jarosław Orłowski
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9012 razy
Kontakt:

Re: Rydze

Post autor: Zenit » wtorek, 24 maja 2005, 18:07

Jarek - dziwne pierwsze łyszę o mleczku czerwonym nie rydza... może to było białe mleczko... ?


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

grzyby.net
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 635
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 18:56
Ulubione grzyby: kania, rydze na masełku, prawdziwki w śmietanie :-)
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Pochwalony: 3 razy

Re: Rydze

Post autor: grzyby.net » wtorek, 24 maja 2005, 19:02

ajajaj oczywiście, pomyliłem się przepraszam - oczywiście białe mleczko nie-rydza :mrgreen:
Rydze mają czerwone mleczko - przejęzyczyłem się :D


Jarosław Orłowski

Marta
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1372
Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 19:26
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 14 razy

Re: Rydze

Post autor: Marta » wtorek, 24 maja 2005, 21:00

Jarek !
Może to było białe mleczko barwiące skórę na czerwono tego nie-rydza !:twisted:


Awatar użytkownika

grzyby.net
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 635
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 18:56
Ulubione grzyby: kania, rydze na masełku, prawdziwki w śmietanie :-)
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Pochwalony: 3 razy

Re: Rydze

Post autor: grzyby.net » wtorek, 24 maja 2005, 21:18

taaak, no właśnie, to było czerwone mleczko białego rydza, barwiące czerwoną skórę na biało :mrgreen: :mrgreen:


Jarosław Orłowski
Awatar użytkownika

forel
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 135
Rejestracja: sobota, 23 października 2004, 01:28
Lokalizacja: kraków

Re: Rydze

Post autor: forel » czwartek, 26 maja 2005, 02:38

~Beata: mrożone rydze po usmażeniu są gorzkie co mam zrobić żeby tego uniknąć?
    przetestowalem dwie metody zeby rydze nie byly gorzkie po mrozeniu.Pierwsza podal zenit, a sprawdzilem jeszcze druga i zdaje egzamin mianowicie trzeba wrzucac na patelnie rydze jeszcze zamrozone, wtedy nie gorzknieja


    Awatar użytkownika

    grzyby.net
    Hubiak przyrośnięty
    Hubiak przyrośnięty
    Posty: 635
    Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 18:56
    Ulubione grzyby: kania, rydze na masełku, prawdziwki w śmietanie :-)
    Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
    Pochwalony: 3 razy

    Re: Rydze

    Post autor: grzyby.net » czwartek, 26 maja 2005, 17:44

    wiem tylko jedno: rydze kiszone są obrzydliwe :mrgreen:


    Jarosław Orłowski

    Gollum
    Grzybuś malutki
    Grzybuś malutki
    Posty: 41
    Rejestracja: niedziela, 19 grudnia 2004, 02:18
    Lokalizacja: Lublin
    Pochwalił: 1 raz

    Re: Rydze

    Post autor: Gollum » sobota, 4 czerwca 2005, 13:18

    Protestuję!
    Rydze kiszone są pyszne! Trzeba tylko je zakisić według przepisu znawcy. Mnie uczyli mistrzowie z Jaślisk i za pierwszym razem trzydziestolitrowa beczka (no, rydzów było tam zaledwie 20 l) wyszła wspaniale. Tyle że to danie krótkotrwałe. Trzy miesiące i zaczynają się psuć. Wtedy rzeczywiście robią się ohydne. Ale jest na to rada; nie dopuścić, by kiszone grzyby musiały czekać trzy miesiące na podanie na stół.


    Awatar użytkownika

    Baśka
    Administrator
    Administrator
    Posty: 8736
    Rejestracja: piątek, 10 czerwca 2005, 19:26
    Lokalizacja: Kraków
    Pochwalony: 157 razy

    Re: Rydze

    Post autor: Baśka » piątek, 17 czerwca 2005, 11:02

    Smak jak gust nie podlega dyskusji. Słyszałam legendy na temat walorów smakowch kiszonych rydzów. Może uda mi się kiedyś spróbować tego specjału? Inna sprawa, czy mi bedą smakować:). Smażone na masełku uwielbiam.


    Baśka

    Gollum
    Grzybuś malutki
    Grzybuś malutki
    Posty: 41
    Rejestracja: niedziela, 19 grudnia 2004, 02:18
    Lokalizacja: Lublin
    Pochwalił: 1 raz

    Re: Rydze

    Post autor: Gollum » piątek, 24 czerwca 2005, 00:52

    To po prostu zakiś i spróbuj.
    Na dno beczki lub dużego słoja kładziesz plasterki cebuli. Na to warstwę rydzów. Mogą być lekko obgotowane, ale mogą być tylko umyte. Posypujesz je solą, pieprzem ziarnistym, zielem angielskim i liściwem laurowym i znów cebulą w plasterkach. I druga warstwa rydzów, po czym znów przyprawy z cebulą, i tak aż zapełni się naczynie. Ja swoją beczkę napełniałem parę dni. Ale czterolitrowy słój można w jeden dzień.
    Potem się wszystko obciążasz czymkolwiek. I gdy po paru dniach grzyby nie przykryły się sokiem, to zalewasz je solanką (3 dag soli na litr wody). Potem czekasz niecierpliwie co najmniej dziesięć dni. A potem to już tylko wcinasz...


    ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat