Jak to jest z tym muchomorem czerwieniejącym?


Autor tematu
Galbatrollix
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 19 września 2020, 15:28

Jak to jest z tym muchomorem czerwieniejącym?

Post autor: Galbatrollix » środa, 23 września 2020, 18:31

Cześć, jestem nowy na tym portalu. Od pewnego czasu szykuję się do zbierania Muchomorów Czerwieniejących, ponieważ w mojej okolicy jest ich mnóstwo. Jestem w 100% pewny moich możliwości identyfikacji, natomiast parę informacji na temat tego grzyba mnie nurtuje.

W niektórych atlasach można znaleźć, że Muchomor Czerwieniejący w formie surowej jest trujący i musi zostać dobrze ugotowany przed spożyciem. Niestety żadnych konkretnych informacji na temat tego ile czasu trzeba go gotować itd. nie jestem w stanie znaleźć.

Moje pytanie jest do użytkowników który jadają tego grzybka:
- Czy trzeba obgotowywać go przed smażeniem (Jeśli tak, to jak długo?)
- Czy należy odlewać wodę po gotowaniu?
- Czy standardowa procedura marynowania wystarcza, czy trzeba tego grzyba jakoś specjalnie traktować?

Byłbym bardzo wdzięczny za rozwianie moich wątpliwości. Z góry dziękuję za odpowiedzi.