Strona 1 z 1

Koźlarz grabowy

: poniedziałek, 17 września 2018, 13:52
autor: badger
Witajcie :)
Nazbierałam wczoraj wielki kosz koźlarzy grabowych. Dzisiaj robię pierogi i jest to, poza jajecznicą, pierwsze w życiu danie z własnoręcznie zebranych grzybów. Mam dużo sporych egzemplarzy, jeszcze nie przerośniętych, ale zdążyły trochę w lesie postać i nabrać wody, o dziwo - zero robali, a ponoć ten gatunek lubią. Podczas krojenia miąższ jest miękki i się trochę rozłazi. Skrajam do farszu te młodsze i jędrne, ale zastanawiam się co zrobić z resztą. Czy takie starsze egzemplarze grabowych, które nie są już jędrne i twarde jeszcze się do czegoś nadadzą? Jeśli tak, to zamrożę i wykorzystam w tygodniu, ale może lepiej je po prostu wyrzucić? Pierwszy raz mam do czynienia z kozakami, więc nie wiem jak to się po obróbce zachowa.
Pozdrawiam :)

Koźlarz grabowy

: poniedziałek, 17 września 2018, 21:16
autor: sectroyer
Raczej jak się "rozłazi" to chyba po mrożeniu będzie jeszcze gorzej i będziesz mieć zupę grzybową :D