Strona 2 z 2

Które grzyby nie wymagają gotowania?

: poniedziałek, 16 października 2017, 20:53
autor: dedert
Paweł pisze:QR_BBPOST
dedert pisze:QR_BBPOST * podgrzybek brunatny. Jak z nim?
ten gatunek wymaga obgotowania :)
A czemuż tak? Poszedłem z radą sectroyer'a i wszystkie grzyby z gąbką (oraz boczniaki i shitake) smażę bez gotowania w tym sporo podgrzybków brunatnych w ostatnim czasie i żyję. A tematem przewodnim mojego wątku było obgotowywanie przed spożyciem (smażeniem, duszeniem, pieczeniem), a jedzenie na surowo to przy okazji (tak jak pieczarki czy shitake)

Które grzyby nie wymagają gotowania?

: poniedziałek, 16 października 2017, 22:06
autor: Wojtas
dedert pisze:QR_BBPOST Witam. Chciałbym tutaj zapytać czy orientuje się ktoś, które grzyby trzeba koniecznie gotować przed spożyciem, a które można od razu smażyć, dusić albo i nawet jeść na surowo? Chciałbym wydobyć z tego cudownego tworu natury jak najwięcej aromatów i uniknąć gotowania, które z odlaną wodą wytraca smak i aromat jakże szlachetny Dziś uzbierałem:
[ref]dedert[/ref], Masz takie odpowiedzi, jak napisałeś pytanie, :doh:

Które grzyby nie wymagają gotowania?

: sobota, 4 listopada 2017, 23:43
autor: dedert
No tak ale czemu nagle podgrzybka trzeba obgotowywać? Wydziela śluz? Minęło sporo czasu od ostatniej konsumpcji, mam się dobrze ale wolałbym wiedzieć na następny raz.

Które grzyby nie wymagają gotowania?

: poniedziałek, 7 maja 2018, 18:39
autor: sectroyer
dedert pisze:QR_BBPOST A czemuż tak? Poszedłem z radą sectroyer'a i wszystkie grzyby z gąbką (oraz boczniaki i shitake) smażę bez gotowania w tym sporo podgrzybków brunatnych w ostatnim czasie i żyję. A tematem przewodnim mojego wątku było obgotowywanie przed spożyciem (smażeniem, duszeniem, pieczeniem), a jedzenie na surowo to przy okazji (tak jak pieczarki czy shitake)
Ja tam na surowo nie polecam :)
dedert pisze:QR_BBPOST No tak ale czemu nagle podgrzybka trzeba obgotowywać? Wydziela śluz? Minęło sporo czasu od ostatniej konsumpcji, mam się dobrze ale wolałbym wiedzieć na następny raz.
Jeśli słyszysz, że jakiegoś grzyba przed smażeniem "należy najpierw obgotować", to na 90% jest TRUJĄCY i nie powinno się go spożywać :) Jadalne grzyby można od razu smażyć :)

Które grzyby nie wymagają gotowania?

: wtorek, 8 maja 2018, 00:13
autor: PawelJeleniaGora
sectroyer pisze:QR_BBPOST Jadalne grzyby można od razu smażyć
Mój kolega tak robi, ja zaś wszystkie oprócz kurek i oczywiście kań obgotowuję. Ogólnie polecam raz na jakiś czas zrobić dwa badania ALT i Bilirubinę.