Które grzyby nie wymagają gotowania?


Autor tematu
dedert
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 14
Rejestracja: środa, 13 września 2017, 19:50
Imię: Tomasz
Ulubione grzyby: Podgrzybek Brunatny

Które grzyby nie wymagają gotowania?

Post autor: dedert » wtorek, 19 września 2017, 22:19

Witam. Chciałbym tutaj zapytać czy orientuje się ktoś, które grzyby trzeba koniecznie gotować przed spożyciem, a które można od razu smażyć, dusić albo i nawet jeść na surowo? Chciałbym wydobyć z tego cudownego tworu natury jak najwięcej aromatów i uniknąć gotowania, które z odlaną wodą wytraca smak i aromat jakże szlachetny ;) Dziś uzbierałem:

* maślaki - jest ich w tym roku zatrzęsienie (wiem że nie wymagają gotowania, można je od razu smażyć i zajadać ze śmietaną. Sprawdziłem osobiście na sobie)
* podgrzybek złotawy lub inna nazwa podgrzybek złotopory. Wiem że rzadko zbierany z uwagi na robaczywość i szybkie gnicie ale ma też swoich zwolenników. Wie ktoś może jak go najlepiej przyrządzić? Ocet, duszenie na maśle, suszenie, bądź jakieś inne pomysły?
* borowik szlachetny - słyszałem że również nie wymaga gotowania a nawet można go na surowo spożywać
* podgrzybek brunatny. Jak z nim?
* koźlarz babka - ... ?


Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2663 razy
Kontakt:

Które grzyby nie wymagają gotowania?

Post autor: Wojtas » piątek, 22 września 2017, 14:54

Nigdy nie obgotowuję grzybów przed smażeniem, uważam to za głupotę.
To jak wylać wodę po ugotowaniu kurczaka, aby zrobić rosół.
Grzyby na surowo można jeść, jeśli ktoś lubi, ja nie lubię.



sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 689 razy
Kontakt:

Które grzyby nie wymagają gotowania?

Post autor: sectroyer » piątek, 22 września 2017, 15:46

Wojtas pisze:QR_BBPOST Nigdy nie obgotowuję grzybów przed smażeniem
Kto gotuje przed smażeniem :o :o :o :zdziwiony: :zdziwiony: :zdziwiony: Smażenie to ZDECYDOWANIE ponad 100°C po co gotować w niższej temperaturze? Co to ma dać ? :D



Autor tematu
dedert
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 14
Rejestracja: środa, 13 września 2017, 19:50
Imię: Tomasz
Ulubione grzyby: Podgrzybek Brunatny

Które grzyby nie wymagają gotowania?

Post autor: dedert » wtorek, 26 września 2017, 16:11

No nie wiem, ponoć niektóre grzyby (podgrzybek brunatny) akumulują metale ciężkie więc bezpieczniej by było je chyba chociaż przez 5min wygotować? Czy smażycie na samym oleju/maśle czy wstępnie dusicie w wodzie i po jej odparowaniu (nie odlaniu) dodajecie olej/masło? Ja duszę wpierw bo obawiam się że białko na samym smażeniu nie zdąży się ściąć i cała operacja duszenie i smażenie trwa u mnie ok 30-40 min. Czy sa jakieś inne grzyby oprócz opieńków, które wymagają wstępnego obgotowania i odlania wody po gotowaniu?



sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 689 razy
Kontakt:

Które grzyby nie wymagają gotowania?

Post autor: sectroyer » wtorek, 26 września 2017, 17:51

dedert pisze:QR_BBPOST No nie wiem, ponoć niektóre grzyby (podgrzybek brunatny) akumulują metale ciężkie więc bezpieczniej by było je chyba chociaż przez 5min wygotować? Czy smażycie na samym oleju/maśle czy wstępnie dusicie w wodzie i po jej odparowaniu (nie odlaniu) dodajecie olej/masło? Ja duszę wpierw bo obawiam się że białko na samym smażeniu nie zdąży się ściąć i cała operacja duszenie i smażenie trwa u mnie ok 30-40 min. Czy sa jakieś inne grzyby oprócz opieńków, które wymagają wstępnego obgotowania i odlania wody po gotowaniu?
WSZYSTKIE grzyby "akumulują metale ciężkie" i takie tam, jak chcesz tego uniknąć, to nie jedz grzybów :) A przy okazji odkąd to "metale ciężkie" rozpuszczają się w wodzie :?: :zhm:
dedert pisze:QR_BBPOST Czy sa jakieś inne grzyby oprócz opieńków, które wymagają wstępnego obgotowania i odlania wody po gotowaniu?
Opieńki NIE WYMAGAJĄ obgotowania :) Panie miej Cie w swojej opiece, bo nie wiesz, co czynisz :D :lol: :lol: :rotfl: :rotfl:



powervolume
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 67
Rejestracja: poniedziałek, 5 września 2016, 23:52
Ulubione grzyby: Kania,Koźlarz,Borowik,Siedzuń
Pochwalił: 3 razy
Pochwalony: 12 razy

Które grzyby nie wymagają gotowania?

Post autor: powervolume » wtorek, 26 września 2017, 19:38

Niektóre strony podają że mleczaj smaczny można jeść na surowo ale sam nie próbowałem bo nie rosną



sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 689 razy
Kontakt:

Które grzyby nie wymagają gotowania?

Post autor: sectroyer » środa, 27 września 2017, 12:22

powervolume pisze:QR_BBPOST Niektóre strony podają że mleczaj smaczny można jeść na surowo ale sam nie próbowałem bo nie rosną
Koledze nie chodzi, które na surowo można jeść, ale które "na surowo" można smażyć :lol: :rotfl: :o :o :zdziwiony: :zdziwiony:



Autor tematu
dedert
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 14
Rejestracja: środa, 13 września 2017, 19:50
Imię: Tomasz
Ulubione grzyby: Podgrzybek Brunatny

Które grzyby nie wymagają gotowania?

Post autor: dedert » środa, 27 września 2017, 21:19

sectroyer pisze: WSZYSTKIE grzyby "akumulują metale ciężkie" i takie tam, jak chcesz tego uniknąć, to nie jedz grzybów :) A przy okazji odkąd to "metale ciężkie" rozpuszczają się w wodzie :?
Nie rozpuszczają ale pewnie pozostają w wodzie, którą można wylać. Dziś spróbowałem smażonych podgrzybków brunatnych z dwoma prawdziwkami. Oczyszczone kapelusze wilgotną szmatką z resztek liści, oskrobane ogonki (a tak zastanawiam się po co się je skrobie?), pokrojone w kostkę i obmyte oraz odsączone na durszlaku. Smażone na maśle z dodatkiem oleju kokosowego, pieprzu, soli i dwa jajeczka. Pychotka. Naprawdę teraz czuć smak grzybów. Zobaczymy czy dożyję jutra :P. Wieczorem zrobiłem jeszcze pizzę również ze smażonymi podgrzybkami i prawdziwkami i znowu zaskoczenie bo w końcu te grzyby czuć w natłoku innych dodatków.
Co do opieńków to z tego co znalazłem w sieci wynika że "opieńka zawiera pewne substancje dla niektórych osób szkodliwe, należy ją przed spożyciem obgotować, a wodę wylać."
Czy macie jakieś pomysły na suszone grzyby? Również od razu je dodajecie do np. bigosu, czy moczycie w wodzie przed dodaniem bądź smażeniem?
A jakiś pomysł na marynowane? Tutaj już raczej nie d się uniknąć gotowania.
Lub jaki macie pomysł na przechowywanie w zamrażarce? Podsmażone i zamrożone czy mrożone surowe?
Co sądzicie o opinii jakoby grzyby potrafiły szubko się psuć (zwłaszcza zbierane na drugi dzień po deszczu) i wytwarzać jad trupi który w ok. 1920 roku spowodował zatrucie ludzi poprzez zjedzenie prawdziwków przygotowanych przez zakonnice na drugi bądź 3eci dzień od zebrania? Muszę przyznać że od kiedy znalazłem tą informację trochę się wystraszyłem bo przecież tyle razy nie zwracało się uwagę na to kiedy grzyby poddaję obróbce. Ale z drugiej strony jad trupi może też wystąpić w nieświeżym mięsie a to nierzadko można nabyć w marketach i jakoś kończy się tylko rewolucją gastrologiczną a nie śmiercią.

Tak w ogóle mentalność ludzi, którzy gotują i odlewają wodę bierze się chyba z czasów kiedy ludzie zbierali co popadnie i truli się grzybami więc dla pewności wolą teraz wszystko gotować. Ale ja uważam że jeśli zbieram pewniaki jak podgrzybki czy prawdziwki to po dzisiejszej konsumpcji wiem już że ten etap można pominąć (ale mimo wszystko zaczekajmy do dnia jutrzejszego :P)



sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 689 razy
Kontakt:

Które grzyby nie wymagają gotowania?

Post autor: sectroyer » środa, 27 września 2017, 22:06

dedert pisze:QR_BBPOST Nie rozpuszczają ale pewnie pozostają w wodzie, którą można wylać. Dziś spróbowałem smażonych podgrzybków brunatnych z dwoma prawdziwkami.
Metale ciężkie się "nie rozpuszczają", sam grzyb się "nie rozpuszcza", to jak metale ciężkie z samego grzyba mają trafić do wody :?: :zhm: Jakbyś na tej wodzie robił zupę i użył tego wywaru "dla smaku", a WYRZUCIŁ grzyby, to byś się pozbył metali ciężkich :ok:
dedert pisze:QR_BBPOST Co do opieńków to z tego co znalazłem w sieci wynika że "opieńka zawiera pewne substancje dla niektórych osób szkodliwe, należy ją przed spożyciem obgotować, a wodę wylać."
"Substancje" to co innego niż "metale ciężkie" :drink: Dodatkowo puki będziesz się opierać opiniami, w których mowa jest o "pewnych substancjach" to nic się nie dowiesz :ok:
dedert pisze:QR_BBPOST Co sądzicie o opinii jakoby grzyby potrafiły szubko się psuć (zwłaszcza zbierane na drugi dzień po deszczu) i wytwarzać jad trupi który w ok. 1920 roku spowodował zatrucie ludzi poprzez zjedzenie prawdziwków przygotowanych przez zakonnice na drugi bądź 3eci dzień od zebrania? Muszę przyznać że od kiedy znalazłem tą informację trochę się wystraszyłem bo przecież tyle razy nie zwracało się uwagę na to kiedy grzyby poddaję obróbce. Ale z drugiej strony jad trupi może też wystąpić w nieświeżym mięsie a to nierzadko można nabyć w marketach i jakoś kończy się tylko rewolucją gastrologiczną a nie śmiercią.
Przed chwilą się bałeś "metali ciężkich", a teraz już starych grzybów się nie boisz :o Grzyby należy obrobić JA NAJSZYBCIEJ. I trzymać w lodówce. Do dziś zdarzają się przykłady ciężkich zatruć po zjedzeniu nieświeżych grzybów. Nie potrzeba "jadu trupiego" by przez takie grzyby znaleźć się na tamtym świecie...
dedert pisze:QR_BBPOST Tak w ogóle mentalność ludzi, którzy gotują i odlewają wodę bierze się chyba z czasów kiedy ludzie zbierali co popadnie i truli się grzybami więc dla pewności wolą teraz wszystko gotować. Ale ja uważam że jeśli zbieram pewniaki jak podgrzybki czy prawdziwki to po dzisiejszej konsumpcji wiem już że ten etap można pominąć (ale mimo wszystko zaczekajmy do dnia jutrzejszego )
I tak ma być :ok:



powervolume
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 67
Rejestracja: poniedziałek, 5 września 2016, 23:52
Ulubione grzyby: Kania,Koźlarz,Borowik,Siedzuń
Pochwalił: 3 razy
Pochwalony: 12 razy

Które grzyby nie wymagają gotowania?

Post autor: powervolume » wtorek, 10 października 2017, 23:36

sectroyer pisze:QR_BBPOST
powervolume pisze:QR_BBPOST Niektóre strony podają że mleczaj smaczny można jeść na surowo ale sam nie próbowałem bo nie rosną
Koledze nie chodzi, które na surowo można jeść, ale które "na surowo" można smażyć :lol: :rotfl: :o :o :zdziwiony: :zdziwiony:
E tam, niedawno zrobiłem eksperyment i zjadłem 2 małe borowiki + mały kozak i nic mi nie było, choć przyznam że pyszne to to nie jest :mrgreen:



sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 689 razy
Kontakt:

Które grzyby nie wymagają gotowania?

Post autor: sectroyer » sobota, 14 października 2017, 11:34

powervolume pisze:QR_BBPOST E tam, niedawno zrobiłem eksperyment i zjadłem 2 małe borowiki + mały kozak i nic mi nie było, choć przyznam że pyszne to to nie jest
Akurat borowiki są jadalne na surowo :ok: Ale przypomnę drugi raz, ten wątek NIE JEST o jedzeniu grzybów na surowo, ale o smażeniu na surowo :)


Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26724
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8296 razy
Pochwalony: 20005 razy
Kontakt:

Które grzyby nie wymagają gotowania?

Post autor: Paweł » sobota, 14 października 2017, 14:45

dedert pisze:QR_BBPOST * podgrzybek brunatny. Jak z nim?
ten gatunek wymaga obgotowania :)
dedert pisze:QR_BBPOST mrożone surowe?
oczyszczone i do mrożenia :D
sectroyer pisze:QR_BBPOST ale o smażeniu na surowo
a skąd takie informacje :zdziwiony: -> Które grzyby nie wymagają gotowania? i koniec tematu :P



sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 689 razy
Kontakt:

Które grzyby nie wymagają gotowania?

Post autor: sectroyer » sobota, 14 października 2017, 16:03

Paweł pisze:QR_BBPOST a skąd takie informacje Które grzyby nie wymagają gotowania? i koniec tematu
Z pierwszego postu autora tematu:
dedert pisze:QR_BBPOST Chciałbym tutaj zapytać czy orientuje się ktoś, które grzyby trzeba koniecznie gotować przed spożyciem, a które można od razu smażyć, dusić albo i nawet jeść na surowo?
:tak: :tak: :tak: :tak: :tak:


Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26724
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8296 razy
Pochwalony: 20005 razy
Kontakt:

Które grzyby nie wymagają gotowania?

Post autor: Paweł » sobota, 14 października 2017, 18:46

sectroyer pisze:QR_BBPOST dusić albo i nawet jeść na surowo?
:D
to już czytaj do końca co zacytowałeś :P



sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 689 razy
Kontakt:

Które grzyby nie wymagają gotowania?

Post autor: sectroyer » sobota, 14 października 2017, 19:06

Paweł pisze:QR_BBPOST to już czytaj do końca co zacytowałeś
"Nawet" :P Głównie chodziło o gotowanie przed smażeniem :) Jakaś nowomoda, pewnie z zachodu przyszło ;)


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat