Strona 3 z 3

Grzyby w kuchni

: niedziela, 27 listopada 2016, 18:52
autor: Henryk
Zatem pozostaje tylko wodnicha i zimówka , nic innego teraz nie ma ;)

Grzyby w kuchni

: piątek, 6 stycznia 2017, 12:45
autor: Zenit
Przepis na pasteryzowane maślaki i kurki ;) (w zasadzie każdy grzyb można w ten sam sposób pasteryzować)

Ja w zasadzie robię zalewę na ,,oko,, wszystko zależy od tego,jak dużo grzybków mamy. Grzybki czyścimy,kroimy na mniejsze kawałki,płuczemy pod bieżącą wodą.Gotujemy wodę dodając sól i cukier np na 1,5 litra wody 1,5 łyżeczki soli i 1 łyżeczka cukru. Ja zawsze próbuję. Zalewa nie może być ani za słona,ani za słodka :) Dlatego właśnie trudno troszkę podać dokładne proporcje soli i cukru. Do gotującej się zalewy wrzucamy grzybki, muszą się zagotować. Ściągamy pianę,wody nie wylewamy,będzie nam potrzebna do pasteryzacji. Odcedzamy grzybki,wkładamy do wyparzonych słoików i zalewamy zalewą. Pierwszego dnia pasteryzujemy godzinę na bardzo małym ogniu. Naczynie ze słoikami musi być przykryte pokrywką. Drugiego dnia również grzybki pasteryzujemy godzinę jednakże w tym samym czasie, w którym były pasteryzowane dnia poprzedniego :) Słoików nie wyjmujemy z garnka do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :)

Życzę wszystkim udanych zbiorów w nadchodzącym sezonie

Anna Marek Skórska-Jeszke

Grzyby w kuchni

: niedziela, 26 listopada 2017, 15:32
autor: Henryk
:witam: :D
Miałem zamiar zmajstrować Masło smardzowe a'la Zenit, ;)
Zrobiłem sztuczkę z głową ......pomyślałem chwilę....... i zmajstrowałem pasztecik smardzowy .
Cały przepis opiera się niemal w całości na procedurze Zenita , ja wprowadziłem dwie zmiany .
1. dodałem znacznie więcej suszonych smardzów .
2. podduszone smardze potraktowałem blenderem , aby się nie męczyć z siekaniem grzybków ;)
Całość połączyłem zgodnie ze wskazówkami Guru :D i wyszedł niezły pasztet smardzowy :mniam: smacznego :ok:

Grzyby w kuchni

: niedziela, 26 listopada 2017, 17:16
autor: Dare
Henryk pisze:QR_BBPOST wyszedł niezły pasztet smardzowy
I masz teraz przechlapane, bo wyjeżdżam właśnie do Zabrza :lol: :eat:

Grzyby w kuchni

: niedziela, 26 listopada 2017, 17:23
autor: Henryk
Dare, :witam: :D
Dawaj po garach , to się jeszcze załapiesz ;) moje kubki smakowe mają ekstra ucztę :lol:

Grzyby w kuchni

: niedziela, 26 listopada 2017, 17:26
autor: Dare
Byle bym się przebił przez krakowski smog, potem, to już z górki :rotfl:

Grzyby w kuchni

: niedziela, 26 listopada 2017, 17:31
autor: Henryk
Dare pisze:QR_BBPOST Byle bym się przebił przez krakowski smog
Oooo! , nie przesadzaj , Kraków nie stanowi problemu , gdybyś śmigał przez Częstochowę :zhm: to mogą kolana boleć :lol: :lol:

Grzyby w kuchni

: niedziela, 26 listopada 2017, 18:36
autor: Dare
Na letnich oponach, to czy Kraków, czy Częstochowa potrafi być problemem :rotfl:

Grzyby w kuchni

: niedziela, 26 listopada 2017, 20:39
autor: Henryk
Dare,
Ok , traz bez jajów , jak na serio śmigasz do Zabrza , to musowo musimy się spotkać :D
Jedyny kłopot to , że pracuję do szesnastej :zhm: tel. znasz , resztę dogadamy ;)

Grzyby w kuchni

: niedziela, 26 listopada 2017, 22:18
autor: Zenit
Henryk pisze:QR_BBPOST Miałem zamiar zmajstrować Masło smardzowe a'la Zenit,
muszę takie zrobić :)

Grzyby w kuchni

: poniedziałek, 27 listopada 2017, 15:09
autor: Dare
Henryk pisze:QR_BBPOST traz bez jajów , jak na serio śmigasz do Zabrza
Jeszcze nie, ale jest to w planach, zdecydowanie. Obowiązkowo trzeba będzie się spotkać :beer: :beer: