Pieczonki

Awatar użytkownika

Autor tematu
Traper
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1320
Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2014, 17:23
Ulubione grzyby: Wszystkie jadalne
Lokalizacja: Częstochowa
Pochwalił: 194 razy
Pochwalony: 805 razy
Kontakt:

Pieczonki

Post autor: Traper » czwartek, 25 czerwca 2015, 18:22

Przepis na moje pieczonki.Do pieczonek potrzebujemy. Specjalny żeliwny garnek i ognisko ;)

Obrazek

Ziemniaki, kiełbasę, boczek, słoninę, liście kapusty, cebulę, paprykę, przyprawy (pieprz,sól, liście laurowe, ziele)
Składniki pokroić, wymieszać z przyprawami.

Obrazek

Spód garnka wyłożyć słoniną, następnie liśćmi kapusty, razem z bokami.

Obrazek


Następnie kładziemy przygotowany wsad , przykrywamy kapustą, zakręcamy garnek.

Obrazek Obrazek

Pieczemy na małym ogniu około godziny. Odkręcamy garnek i jemy ;) :eat: Smacznego :)

Obrazek Obrazek


Moje piosenki i filmiki na YouTube
Szumi las... ma czas.
Jan Sztaudynger
Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Post autor: Paweł » czwartek, 25 czerwca 2015, 19:36

Traper, :ok: :brawo: wygląda apetycznie to szamanko :beer: zapewne smakuje znakomicie :)
wpisz lokalizację , będę wiedział gdzie wpaść na takie specjały :mrgreen:


Awatar użytkownika

kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 494 razy
Urodziny
Kontakt:

Post autor: kombiii » czwartek, 25 czerwca 2015, 19:37

:brawo: :ok: u mnie się to nazywa duszonki.


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku
Awatar użytkownika

Włóczykij
Moderator
Moderator
Posty: 2303
Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
Imię: Mirosław
Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
Lokalizacja: wodzisław śląski
Pochwalił: 75 razy
Pochwalony: 598 razy

Post autor: Włóczykij » czwartek, 25 czerwca 2015, 20:07

Na Śląsku używa się też nazwy prażonka.


Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.

Piotrd
Hubiak
Hubiak
Posty: 306
Rejestracja: poniedziałek, 6 września 2010, 10:35
Imię: Piotr
Lokalizacja: łódzkie
Pochwalił: 10 razy
Pochwalony: 107 razy
Kontakt:

Post autor: Piotrd » piątek, 26 czerwca 2015, 16:57

Znacie jakieś knajpy gdzie można tego specjału spróbować? Chciałbym sprawdzić, czy to smakuje równie dobrze jak wygląda :) zanim zainwestuję w zakup żeliwnego kociołka.


Awatar użytkownika

viragolo
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 734
Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Pochwalił: 5 razy
Pochwalony: 106 razy

Post autor: viragolo » piątek, 26 czerwca 2015, 17:10

Zakup żeliwnego kociołka zawsze jest dobrym pomysłem :)


Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić
Awatar użytkownika

Agorszczyk
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6043
Rejestracja: sobota, 26 kwietnia 2008, 14:52
Lokalizacja: Zator
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 1889 razy
Kontakt:

Post autor: Agorszczyk » piątek, 26 czerwca 2015, 18:00

To polecam jeszcze prażonki z grzybami najlepiej świeżo zebranymi i lekko podsmażonymi na maśle :)


Klasyfikator grzybów
Awatar użytkownika

Włóczykij
Moderator
Moderator
Posty: 2303
Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
Imię: Mirosław
Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
Lokalizacja: wodzisław śląski
Pochwalił: 75 razy
Pochwalony: 598 razy

Post autor: Włóczykij » piątek, 26 czerwca 2015, 18:07

Agorszczyk pisze:To polecam jeszcze prażonki z grzybami najlepiej świeżo zebranymi i lekko podsmażonymi na maśle :)
O tym wiadomo od dawna. ;)


Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.
Awatar użytkownika

Agorszczyk
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6043
Rejestracja: sobota, 26 kwietnia 2008, 14:52
Lokalizacja: Zator
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 1889 razy
Kontakt:

Post autor: Agorszczyk » piątek, 26 czerwca 2015, 18:26

Włóczykij, Ale prażonek z twardówką anyżkową wg. przepisu Zenita na pewno nie jadłeś :P


Klasyfikator grzybów
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » piątek, 26 czerwca 2015, 18:55

Agorszczyk pisze:Ale prażonek z twardówką anyżkową wg. przepisu Zenita na pewno nie jadłeś :P
a gdzie tu teraz twardówki anyżkowe znaleźć :) ?


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » piątek, 26 czerwca 2015, 18:58

Traper pisze:Przepis na moje pieczonki.
koniecznie trzeba dodać do tego podsmażone grzyby :) i wtedy jest palce lizać :) Dam ten przepis do portlowych przepisów :) dołączę do tekstu posmażone grzyby a Agorszczyk poszuka może jakieś fotki z naszej smażonki z anyżkowym smakiem :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Włóczykij
Moderator
Moderator
Posty: 2303
Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
Imię: Mirosław
Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
Lokalizacja: wodzisław śląski
Pochwalił: 75 razy
Pochwalony: 598 razy

Post autor: Włóczykij » piątek, 26 czerwca 2015, 19:00

Agorszczyk pisze:Włóczykij, Ale prażonek z twardówką anyżkową wg. przepisu Zenita na pewno nie jadłeś :P
Do dziś nie wiedziałem że takowe istnieją, :lol: ale jak smakują lub pachną tak jak nazwa wskazuje to nie dla mnie,nie toleruję smaku ani zapachu anyzku.


Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » piątek, 26 czerwca 2015, 19:02

Włóczykij pisze:nie toleruję smaku ani zapachu anyzku.
spokojnie zapach w takim kociołku znika tak jak ta prażonka :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Włóczykij
Moderator
Moderator
Posty: 2303
Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
Imię: Mirosław
Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
Lokalizacja: wodzisław śląski
Pochwalił: 75 razy
Pochwalony: 598 razy

Post autor: Włóczykij » piątek, 26 czerwca 2015, 19:28

Zenit pisze:
Włóczykij pisze:nie toleruję smaku ani zapachu anyzku.
spokojnie zapach w takim kociołku znika tak jak ta prażonka :)
No chyba że tak, tylko jeszcze ktoś musiałby mi pokazać w lesie które to są, ;) o podobieństwie grzybów do innych grzybów powszechnie wiadomo. :ok:


Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Traper
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1320
Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2014, 17:23
Ulubione grzyby: Wszystkie jadalne
Lokalizacja: Częstochowa
Pochwalił: 194 razy
Pochwalony: 805 razy
Kontakt:

Post autor: Traper » piątek, 26 czerwca 2015, 19:43

Jak zwał tak zwał...pieczonki, duszonki, prażonki, czy też ziemniaki, kartofle, pyry duszone z dodatkami w kociołku :mrgreen: Najważniejsze, że super smakuje :eat: Kto jeszcze nie ma, niech kupuje kociołek :tak: Zenit, daj swój przepis ;) Zapomniałem jeszcze dodać, że to tego zimniutki browarek :beer: :ok:


Moje piosenki i filmiki na YouTube
Szumi las... ma czas.
Jan Sztaudynger
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat