Nasze cudowne nalewki
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy
Nasze cudowne nalewki
Dzięki.
W tym roku z wiadomych przyczyn już nie skorzystam . Jak dożyje to na następny rok zrobię.
W tym roku z wiadomych przyczyn już nie skorzystam . Jak dożyje to na następny rok zrobię.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
Nasze cudowne nalewki
Nastawione te 5 1,5 litrowych słoików i jeden 5 litrowy Łącznie myślę, że wyjdzie koło 4-5 litrów czystej nalewki Ale poczekamy, zobaczymy
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
Nasze cudowne nalewki
Doszła już czerwona porzeczka i truskawka. HICIOR Nawet moja żona, która nienawidzi porzeczek pije bez niczego. Moc około 35%, ale no smak gitara Przepis w oparciu o to:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wMxf1ymlHfg[/youtube]
Przeskalowałem na półtoralitrowe słoiki:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wMxf1ymlHfg[/youtube]
Przeskalowałem na półtoralitrowe słoiki:
Kod: Zaznacz cały
Na 1,5 litrowy słój
0,55kg owoców
275 gramów cukru
140 ml wódki
140 ml spirytusu
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy
Nasze cudowne nalewki
Nalewki mam, teraz dla nowego doświadczenia zacznę robić wino w gąsiorze 5l. Jakieś wskazówki?. Ojciec kiedyś robił, ale nigdy w gąsiorze za długo nie postały .
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy
Nasze cudowne nalewki
Już od wczoraj robi się, co wyjdzie czas pokaże.
https://www.malinowynos.pl/forum/viewto ... ?f=26&t=33
https://www.malinowynos.pl/forum/viewto ... ?f=26&t=33
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy
Nasze cudowne nalewki
Jedne z najlepszych smakowo to pędy młodej sosny, mniszek lekarski (imbir, miód i cytryna) i czeremcha.Wojtas pisze:QR_BBPOST PawelJeleniaGora, Robisz tyle nalewek, fajne zdjęcia wstawiasz a nie piszesz o ich mocy, smaku, zapachu i które najbardziej lubisz. Nie samą człowiek żyje
Najgorsza to z pokrzywy. Z głogu też porażka, miałem coś zmienić, ale w tym roku nie zebrałem.
Moc robiłem na około 40 - 45%.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy
Nasze cudowne nalewki
I oto jest .
Wiem butelki powinny być inne, ale tylko takie miałem . Jest to moje pierwsze wino robione głównie z ciekawości, dla testu co z tego wyjdzie. Nie próbowałem, teraz jest ciemny kolor, wyklaruje się po około pół roku. Nie lubię win, więc po co zrobiłem, dla kogo?.
Wiem butelki powinny być inne, ale tylko takie miałem . Jest to moje pierwsze wino robione głównie z ciekawości, dla testu co z tego wyjdzie. Nie próbowałem, teraz jest ciemny kolor, wyklaruje się po około pół roku. Nie lubię win, więc po co zrobiłem, dla kogo?.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
Nasze cudowne nalewki
Witaj w klubiePawelJeleniaGora pisze:QR_BBPOST Nie lubię win, więc po co zrobiłem, dla kogo?.
-
- Moderator
- Posty: 2311
- Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
- Imię: Mirosław
- Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
- Lokalizacja: wodzisław śląski
- Pochwalił: 76 razy
- Pochwalony: 598 razy
Nasze cudowne nalewki
Dla dobra ogółu mogę się poświęcić.
Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
Nasze cudowne nalewki
Może dla Szanownego Pana Destylatora?PawelJeleniaGora pisze:QR_BBPOST Nie lubię win, więc po co zrobiłem, dla kogo?.
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Nasze cudowne nalewki
po destylacji nada się do wszystkiego do pączków do chrustu aby był kruchy nawet w ostateczności możne wypić po rozcieńczeniu...Nadir pisze:QR_BBPOST Pana Destylatora?
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
Nasze cudowne nalewki
Kurcze to moje były NIEkruche bo za mało spiritusu dałem ? No to niedobre, już drugi raz mi takie wyszły, a niby wszystko "wg przepisu"
-
- Zarodnik
- Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 20 października 2018, 20:49
- Imię: Marcella
- Ulubione grzyby: Kania
- Pochwalił: 1 raz
Nasze cudowne nalewki
Nalewek są tysiące. Niektóre robi się dla smaku, a inne dla zdrowia. I jak ze wszystkim - w odpowiednich ilościach leczą, a w nieodpowiednich szkodzą.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy
Nasze cudowne nalewki
Zenit pisze:QR_BBPOST Dziś zrobiłem Wielkanocną nalewkę z czosnku niedźwiedziego Ciekaw jestem jak będzie smakowała.
Tak była robiona - pokrojony czosnek niedźwiedzi wsadzony do litrowego słoika i zalany 40% wódką... Jak będzie smakowała w przyszłym roku zrobię więcej.
Piłeś ? Mam czosnek niedźwiedzi, coś muszę zrobić. Trochę ususzę.
Inna sprawa czy się uda ---> chcę posadzić w lesie. Mam całość wraz z ziemią. Wiem, żeby nie było, nawet jak by się udało to pozyskiwać nie wolno, ponieważ chroniony.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 967
- Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
- Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
- Lokalizacja: Bełchatów
- Pochwalił: 8 razy
- Pochwalony: 225 razy
- Kontakt: