Strona 1 z 2

Purchawki - mniam mniam ??

: niedziela, 21 września 2014, 18:23
autor: Spike
Ano , własnie, czytałem że można je spożywać za młodu jak maja"ciastowatą " konsystencje .
Jaki to ma smak, czy ma sens zbierać i "delektować " się ?
Jak przyrzadzić na świeżo , marynować ?

Podobają mi sie białe raczej

Czy ktoś obeznany w temacie mógłby troche napisać .

: niedziela, 21 września 2014, 18:36
autor: Nadir
Spike, tak, tylko te młode miękkie i białe w środku nadają się do jedzenia. Marynować nie próbowałem, ale jadłem podsmażane na masełku. Smak nie powala na kolana, chociaż nie wiem jak smakują w marynacie.
Generalnie "mniam mniam" to chyba zbyt wielkie słowa, nawet jedno "mniam" to przesada :lol: Ale kilka zebrać na spróbowanie zawsze można. Tylko pamiętaj, aby przed usmażeniem ściągnąć z nich skórkę :)
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba Wojtas próbował marynowania, może coś tu opowie :)

: niedziela, 21 września 2014, 19:02
autor: Sensibility
Generalnie "mniam mniam" to chyba zbyt wielkie słowa, nawet jedno "mniam" to przesada :lol:
:lol: ;) :lol:

Mnie tam w ogóle nie kuszą i nie skuszą. :nie: :)

: niedziela, 21 września 2014, 19:23
autor: Nadir
Mnie tam w ogóle nie kuszą i nie skuszą. :nie: :)
Aaa tam... spróbować zawsze możesz. Może posmakują Ci bardziej niż borowiki ;)
Ja np. odkąd znam muchomorki czerwieniejące, to każdego roku wychodzę z siebie, że nie mogę ich uciułać choć na jeden słoik (takich młodych na marynatę). Kiedyś już uciułałem, wtedy ich marynowanie i potem podjadanie... ależ to była uroczystość :sylwester: :lol:
Smakują mi, więc szukam ich zawzięcie dalej, nie mniej niż borowików :lol: Ale nie jest to łatwe, bo choć są u nas powszechne to albo za duże, albo już robaczywe, albo jedno i drugie naraz ...a jak już się trafi młody i niezaczerwiony, to jest skopany butem przez jakiegoś imbecyla :/
Purchawki spróbowałem "na gorąco" i jakoś nie wpadłem w zachwyt. Ale może jak mnie co najdzie, to jednak spróbuję zamarynować :)

: niedziela, 21 września 2014, 19:32
autor: Spike
no ale jak , na plasterki, na patelnie , masełko , vegeta ,pieprz.... i jak długo to podsmażać ?

: niedziela, 21 września 2014, 20:18
autor: Wojtas
ale chyba Wojtas próbował marynowania, może coś tu opowie :)
Z tego co pamiętam to chciałem zamarynować ale one nie chciały utonąć i nic z tego nie wyszło, a co smażonych z patelni to mnie nie przypadły do gustu i już ich nie zbieram. Są ciekawsze grzybki w lesie, lecz kto lubi eksperymentować musi spróbować.

: niedziela, 21 września 2014, 20:32
autor: Nadir
Spike, doprawianie to już według własnego uznania, podobnie jak lubisz robić każde inne jadalniaki-patelniaki. Obrać, pokroić i na patelkę :) Czas smażenia też podobnie - po porostu aż się lekko zarumienią, czyli nie więcej jak kilka minut. Ja Ci nie powiem ile dokładnie minut, ile przypraw bo przeważnie robię to "na oko" i chociaż mawiają że na oko to chłop w szpitalu umarł, to naprawdę najlepiej jest wszystko dobierać według własnego poczucia smaku. Po prostu eksperymentuj i już :) A próbować i dosmakowywać możesz je już w trakcie smażenia, jak nie najesz się zupełnie surowych to sraczki raczej nie dostaniesz ;)

: poniedziałek, 24 sierpnia 2015, 22:52
autor: Agnes
Ja się nauczyłam w Austrii purchawki przyrządzać i jeść z jajecznicą, tak jak kurki. Wtedy jeszcze zupełnie nie wiedziałam, że są jadalne i z pewną taką nieufnością patrzyłam, jak koleżanka się cieszy, że jej w ogródku wyrosły. Tam z grzybów to uznają tylko pieczarki, kurki i właśnie... purchawki.
Smakowały dość dobrze, ale nie bardzo warta skórka wyprawki, bo właśnie skórkę trzeba z nich ściągać, a to dość czasochłonne.

Mam smaka na ......

: poniedziałek, 19 września 2016, 20:48
autor: Spike
ano własnie , w tej chwili chodzi mi po głowie spróbowanie Purchawki białej, smakował to ktoś ? oczywiście mam na myśli wersje młode jadalne.
Marynowanie, smażenie co wybrać ?

Mam smaka na ......

: poniedziałek, 19 września 2016, 20:53
autor: gonzo
QR_BBPOST w tej chwili chodzi mi po głowie spróbowanie Purchawki białej
A cóż to za nowy gatunek?? :zhm: :)

Mam smaka na ......

: poniedziałek, 19 września 2016, 21:02
autor: Spike
się czepiasz, no biała purchawka te białe kulki bo czarne już się nie nadają

Mam smaka na ......

: poniedziałek, 19 września 2016, 21:12
autor: Henryk
:witam: Spike , to nie jest czepialstwo co napisał gonzo ;)
Chcesz białe kulki :?: prosze bardzo ->http://nagrzyby.pl/atlas/362 :figielek: w młodym stadium są białe , łatwo pomylić :!: z jadalną purchawką .
Warto zapoznać się jaki gatunek zamierzasz :mniam:

Mam smaka na ......

: poniedziałek, 19 września 2016, 21:51
autor: Nadir
[ref]Spike[/ref], a ja mam inne pytanie: ile jeszcze wątków założysz pytając kolejny raz o to samo :?:
Tu Twój poprzedni wątek: http://forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php? ... 1&p=493640 , znalazłem go w kilka sekund.
Ale zamiast użyć wyszukiwarki, lepiej zaśmiecić forum kolejnym wątkiem na ten sam temat - wygodnie, prawda? Przecież każdy moderator ma czasu jak lodu, to i któryś po Tobie posprząta...
Zanim się założy nowy wątek tego typu, trzeba sprawdzić czy już podobny wątek nie istnieje. A Tobie nie chciało się nawet odszukać własnego wątku sprzed dwóch lat...

Mam smaka na ......

: wtorek, 20 września 2016, 11:33
autor: Jozefg
QR_BBPOST ile jeszcze wątków założysz pytając kolejny raz o to samo :?:


Poscalaj mu te wątki, mniej bałaganu będzie... :D

Mam smaka na ......

: wtorek, 20 września 2016, 18:38
autor: Nadir
QR_BBPOST Poscalaj mu te wątki, mniej bałaganu będzie... :D

To oczywiste, ale gdybym od razu poscalał to człek by nawet nie zauważył jaki bałagan produkuje :)