Marynowanie - które grzybki najlepsze ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Mazowszanka
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 74
Rejestracja: wtorek, 29 lipca 2014, 14:28
Ulubione grzyby: Podgrzybki, borowiki, koźlarze, maślaki, piaskowce
Lokalizacja: Mazowsze
Pochwalony: 37 razy

Post autor: Mazowszanka » czwartek, 7 sierpnia 2014, 13:05

Pamiętam jak raz dostałam od znajomego słoik marynowanych grzybków i to była mieszanka, ale jakoś nie umiałam ich za bardzo rozpoznać, bo po marynowaniu zmieniły kolor i ogólny wygląd :D Wiem tylko na pewno, że nie były to borowikowate, bo wszystkie miały blaszki.


Awatar użytkownika

Włóczykij
Moderator
Moderator
Posty: 2310
Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
Imię: Mirosław
Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
Lokalizacja: wodzisław śląski
Pochwalił: 76 razy
Pochwalony: 598 razy

Post autor: Włóczykij » czwartek, 7 sierpnia 2014, 14:05

Dlatego opieńki nie ma opcji by pomylić z innym grzybem. :ok:


Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.
Awatar użytkownika

Tomek86
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 879
Rejestracja: wtorek, 28 lutego 2012, 20:34
Ulubione grzyby: mleczaj smaczny, mleczaj chrząstka, uszak bzowy, gołąbek zielonawy
Lokalizacja: Lublin
Pochwalony: 1200 razy

Post autor: Tomek86 » czwartek, 7 sierpnia 2014, 14:29

A marynowane rydze lubicie? :) wg mnie są naprawdę znakomite :eat:


Nie będzie meczu, będzie chór!
Awatar użytkownika

Włóczykij
Moderator
Moderator
Posty: 2310
Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
Imię: Mirosław
Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
Lokalizacja: wodzisław śląski
Pochwalił: 76 razy
Pochwalony: 598 razy

Post autor: Włóczykij » czwartek, 7 sierpnia 2014, 15:09

Tomek86 pisze:A marynowane rydze lubicie? :) wg mnie są naprawdę znakomite :eat:
Lubimy,tylko że co raz mniej spotykane.W moim rejonie 0 występywania. :nie:


Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.
Awatar użytkownika

Tomek86
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 879
Rejestracja: wtorek, 28 lutego 2012, 20:34
Ulubione grzyby: mleczaj smaczny, mleczaj chrząstka, uszak bzowy, gołąbek zielonawy
Lokalizacja: Lublin
Pochwalony: 1200 razy

Post autor: Tomek86 » czwartek, 7 sierpnia 2014, 15:25

Włóczykij pisze:Lubimy,tylko że co raz mniej spotykane.W moim rejonie 0 występywania. :nie:
U mnie można znaleźć, ale dużo tego nie ma. A chciałoby się, żeby było tyle co opieniek które można taczkami z lasu wywozić :roll:


Nie będzie meczu, będzie chór!
Awatar użytkownika

damianeczunieczek
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1321
Rejestracja: sobota, 19 lipca 2014, 13:36
Ulubione grzyby: Opieńka Miodowa
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Pochwalił: 18 razy
Pochwalony: 556 razy
Kontakt:

Post autor: damianeczunieczek » czwartek, 7 sierpnia 2014, 16:16

Tomek86 pisze:
Włóczykij pisze:Lubimy,tylko że co raz mniej spotykane.W moim rejonie 0 występywania. :nie:
U mnie można znaleźć, ale dużo tego nie ma. A chciałoby się, żeby było tyle co opieniek które można taczkami z lasu wywozić :roll:
Popieram ale offtopa nie robimy :D


https://nagrzyby.pl/galeria/v/users2 ... zunieczek/" onclick="window.open(this.href);return false;

:cool2: :beer: :hyhy: :piwo: 8)
Awatar użytkownika

Włóczykij
Moderator
Moderator
Posty: 2310
Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
Imię: Mirosław
Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
Lokalizacja: wodzisław śląski
Pochwalił: 76 razy
Pochwalony: 598 razy

Post autor: Włóczykij » czwartek, 7 sierpnia 2014, 17:05

OK. oftopa już nie robię,znikam. :tak:


Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Mazowszanka
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 74
Rejestracja: wtorek, 29 lipca 2014, 14:28
Ulubione grzyby: Podgrzybki, borowiki, koźlarze, maślaki, piaskowce
Lokalizacja: Mazowsze
Pochwalony: 37 razy

Post autor: Mazowszanka » sobota, 9 sierpnia 2014, 10:56

U mnie też nie ma rydzów, chyba najwięcej jest ich w górach. U mnie nawet kurki zanikają :(
A wracając do tematu - podgrzybki chyba też są niezłe, bo kiedys kupiłam gotowe i były b. smaczne. Sama jeszcze nigdy nie marynowalam.


Awatar użytkownika

Tomek86
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 879
Rejestracja: wtorek, 28 lutego 2012, 20:34
Ulubione grzyby: mleczaj smaczny, mleczaj chrząstka, uszak bzowy, gołąbek zielonawy
Lokalizacja: Lublin
Pochwalony: 1200 razy

Post autor: Tomek86 » sobota, 9 sierpnia 2014, 11:32

Mazowszanka, często jadam podgrzybki w marynacie i są całkiem do rzeczy :) natomiast nie przypominam sobie, żebym jadł kurki marynowane, ciekawe jak smakują.


Nie będzie meczu, będzie chór!

blasz
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 24 lipca 2014, 18:10

Post autor: blasz » sobota, 9 sierpnia 2014, 13:25

I pytanko dorzucę od siebie, czy do marynowania kurek lepsze same młode czy nieco starsze i większe okazy też się nadają?


Awatar użytkownika

damianeczunieczek
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1321
Rejestracja: sobota, 19 lipca 2014, 13:36
Ulubione grzyby: Opieńka Miodowa
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Pochwalił: 18 razy
Pochwalony: 556 razy
Kontakt:

Post autor: damianeczunieczek » sobota, 9 sierpnia 2014, 14:20

blasz pisze:I pytanko dorzucę od siebie, czy do marynowania kurek lepsze same młode czy nieco starsze i większe okazy też się nadają?
Młodsze raczej ładniej będą wyglądały w słoiku :)
A codo podgrzybków to moja żona marynuje jest jak każde inne szczególnie młode czasami na ostro czasami na słodko :)


https://nagrzyby.pl/galeria/v/users2 ... zunieczek/" onclick="window.open(this.href);return false;

:cool2: :beer: :hyhy: :piwo: 8)
Awatar użytkownika

Tomek86
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 879
Rejestracja: wtorek, 28 lutego 2012, 20:34
Ulubione grzyby: mleczaj smaczny, mleczaj chrząstka, uszak bzowy, gołąbek zielonawy
Lokalizacja: Lublin
Pochwalony: 1200 razy

Post autor: Tomek86 » sobota, 9 sierpnia 2014, 14:55

blasz pisze:I pytanko dorzucę od siebie, czy do marynowania kurek lepsze same młode czy nieco starsze i większe okazy też się nadają?
ja bym brał młode. Kurka to grzyb o zwartej konsystencji i starsze mogą być twarde i przez to ciężkostrawne.


Nie będzie meczu, będzie chór!
Awatar użytkownika

Autor tematu
Mazowszanka
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 74
Rejestracja: wtorek, 29 lipca 2014, 14:28
Ulubione grzyby: Podgrzybki, borowiki, koźlarze, maślaki, piaskowce
Lokalizacja: Mazowsze
Pochwalony: 37 razy

Post autor: Mazowszanka » sobota, 9 sierpnia 2014, 20:33

Tomek86 pisze:Mazowszanka, często jadam podgrzybki w marynacie i są całkiem do rzeczy :) natomiast nie przypominam sobie, żebym jadł kurki marynowane, ciekawe jak smakują.
Ja też kurek marynowanych nie jadłam, tylko w zupie i jajecznicy.


Awatar użytkownika

Moniś
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
Lokalizacja: Bełchatów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 225 razy
Kontakt:

Post autor: Moniś » niedziela, 14 września 2014, 17:41

Ja marynuje prawie każdego grzybka poza maślakami, głównie młode lub małe.
Dzisiaj np do octu poszły koźlarze i rydze :eat:

Obrazek


Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !

Spike
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 246
Rejestracja: niedziela, 15 września 2013, 22:37
Ulubione grzyby: wszystkie
Pochwalony: 33 razy

Post autor: Spike » niedziela, 14 września 2014, 20:07

Moniś pisze:Ja marynuje prawie każdego grzybka poza maślakami, głównie młode lub małe.
Dzisiaj np do octu poszły koźlarze i rydze :eat:

Obrazek
a dlaczego ??? maślaki zwłaszcza "siatkarze " są doskonałe w marynacie, polecam , smakują bosko !!

w tym roku zamarynowaliśmu Kolczaki , ciekaw jestem jak bedą smakowały, głównie małe poszły do słoika, a jak deczke większe to wcześniej igiełki wyczyściłem.


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat