Strona 2 z 4

: piątek, 16 maja 2014, 18:58
autor: Zenit
pat pisze: ja też robię ser, codziennie kilka ton...:) :) :ok: :D
ale proszę nie pisz szczegółów jak robi się serki topione :)

: piątek, 16 maja 2014, 21:13
autor: pat
Zenit, uwierz ze nikt kto ze mną pracuje serków topionych nie jada :) Oszczędzę wam tajników ich produkcji, hi :)

: piątek, 16 maja 2014, 21:30
autor: Sensibility
pat pisze:nikt kto ze mną pracuje serków topionych nie jada :) O
Ja akurat bardzo rzadko je spożywam ale faktycznie są tak tragiczne?

: sobota, 17 maja 2014, 19:09
autor: kombiii
pat pisze:kombiii, ja też robię ser, codziennie kilka ton...:) :) :ok: :D
Ton? No ładnie :) Ale nie są to serki z Poranku Kojota? :nie:

: sobota, 17 maja 2014, 19:31
autor: kombiii
5 litrów mleka prosto od krowy, 20 kropel podpuszczki, mleczko podgrzane do 37 stopni i skrzep po 30 minutach. Pociąłem go skwapliwie i tak wygląda po godzinie: Obrazek

: sobota, 17 maja 2014, 19:35
autor: kombiii
Przy okazji, moja żona, kazała mi domyć dłonie po wielu tygodniach, nie wiedzieć czemu? :lol:
Skrzep włożyłem do dwóch form i teraz "dochodzi":
Obrazek Jutro zaprezentuję gotowy wyrób.

: sobota, 17 maja 2014, 20:00
autor: Tomek86
kombiii pisze: Ale nie są to serki z Poranku Kojota?
:lol: :lol:

: niedziela, 18 maja 2014, 11:49
autor: kombiii
Tak wygląda gotowy produkt:
Obrazek

: niedziela, 18 maja 2014, 11:56
autor: Sensibility
kombiii pisze:Tak wygląda gotowy produkt:
Bardzo zachęcająco. :eat: :ok:

: niedziela, 18 maja 2014, 17:49
autor: Wojtas
kombiii, Opędzlowałbym oba na raz. Pychotki :beer: :eat:

: niedziela, 18 maja 2014, 20:29
autor: Bogdan
Super wątek :ok:
Jadę jutro na wieś po mleko, bo inaczej mnie "skręci" :)

: poniedziałek, 19 maja 2014, 19:52
autor: kombiii
Sensibility, zachęcam do własnej produkcji! :) Wojtas, wierz mi, śladu już po nich nie ma :lol: Bogdan, :brawo:

: piątek, 20 czerwca 2014, 06:55
autor: kombiii
Wczoraj zrobiony serek w końcu udało mi się uwędzić (moja domowa szarańcza, nie zdążyła się "przypiąć" do sera)
Efekt przeszedł moje oczekiwania, uzyskałem prawdziwy oscypek

Obrazek

: piątek, 20 czerwca 2014, 08:31
autor: Wojtas
kombiii, Piękny widok, nawet sobie nie wyobrażam jak wyśmienicie muszą smakować :eat: :brawo:

: piątek, 20 czerwca 2014, 08:43
autor: Bogdan
kombiii, a technika wędzenia, jakieś szczególne niuanse czy różnice w stosunku do wędzenia mięs i wędlin?
Np. rodzaj drewna, bardziej w stronę zimnego (chłodniejszego) wędzenia czy standardowo jak przy mięsiwach, itp ;)