Serowarstwo - zrób sobie ser!
-
Autor tematu - Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1727
- Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
- Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Pochwalił: 109 razy
- Pochwalony: 494 razy
- Kontakt:
Serowarstwo - zrób sobie ser!
Z tej strony mnie jeszcze nie znacie
Ja sam siebie zadziwiam. Postanowiłem zrobić ser, tak, dobrze czytacie - domowy ser. Moje wyobrażenia o tym procesie były dość mgliste, gdzieś tam coś dzwoniło. Kilka dni temu wpadł w me grzybowo-ogórkowo-wędzonkowe łapy przepis na ser koryciński. Zagłębiłem się w temat i wczoraj wykonałem swój pierwszy w życiu ser podpuszczkowy. Zakładając sromotną porażkę, nie robiłem zdjęć.
A szkoda!
Nie wiem jak to się stało, ale wyszedł mi, wypisz, wymaluj, góralski bunc, nie ustępujący buncom w samym Zakopanem!
Ser zrobiłem z 5 l mleka, wyszło około 85 dag i nie pozostało po nim śladu.
Ja sam siebie zadziwiam. Postanowiłem zrobić ser, tak, dobrze czytacie - domowy ser. Moje wyobrażenia o tym procesie były dość mgliste, gdzieś tam coś dzwoniło. Kilka dni temu wpadł w me grzybowo-ogórkowo-wędzonkowe łapy przepis na ser koryciński. Zagłębiłem się w temat i wczoraj wykonałem swój pierwszy w życiu ser podpuszczkowy. Zakładając sromotną porażkę, nie robiłem zdjęć.
A szkoda!
Nie wiem jak to się stało, ale wyszedł mi, wypisz, wymaluj, góralski bunc, nie ustępujący buncom w samym Zakopanem!
Ser zrobiłem z 5 l mleka, wyszło około 85 dag i nie pozostało po nim śladu.
Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca w 2014 roku
-
Autor tematu - Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1727
- Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
- Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Pochwalił: 109 razy
- Pochwalony: 494 razy
- Kontakt:
Dla niewtajemniczonych - bunc (bundz) to delikatny ser z mleka owczego, sporządzany przez górali. Nie miałem szans na mleko owcze, więc powstał z mleka krowiego. Fakt, że wyszedł "od strzału", dodał mi tylko skrzydeł. W sobotę robię znów ser, zapodam pod wówczas bogatą fotorelację
Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca w 2014 roku
-
Autor tematu - Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1727
- Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
- Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Pochwalił: 109 razy
- Pochwalony: 494 razy
- Kontakt:
Przepis na ser a la bunc:
- 5 litrów mleka - koniecznie nie pasteryzowanego (może być z mlekomatu, jeszcze lepiej od "baby" - baba jest tylko pośrednikiem, nie mleko dawczynią! - na targu)
- podpuszczka- to jest taki enzym trawienny, pozyskiwany od cieląt (zdaje się, bez pytania ich o zdanie)
- litr piwa - dla niecierpliwych
Podpuszczkę należy zakupić w Allegro, buteleczka starcza na kilkaset litrów mleka, kosztuje 15 zł, wraz z nią dostaje się chustę serowarską.
Mleko podgrzewamy do temperatury 37 stopni i wlewamy podpuszczkę - 5 kropel na litr mleka, rozpuszczoną w 50 ml zimnej wody.
Po 30 minutach, mleko się zetnie, kroimy go nożem wzdłuż i w poprzek na 1 cm kawałeczki.
Po następnych 30 minutach, cedzimy powstałe skrzepy przez sito wyścielone chustą serowarską i czekamy 2 godzinki.
- 5 litrów mleka - koniecznie nie pasteryzowanego (może być z mlekomatu, jeszcze lepiej od "baby" - baba jest tylko pośrednikiem, nie mleko dawczynią! - na targu)
- podpuszczka- to jest taki enzym trawienny, pozyskiwany od cieląt (zdaje się, bez pytania ich o zdanie)
- litr piwa - dla niecierpliwych
Podpuszczkę należy zakupić w Allegro, buteleczka starcza na kilkaset litrów mleka, kosztuje 15 zł, wraz z nią dostaje się chustę serowarską.
Mleko podgrzewamy do temperatury 37 stopni i wlewamy podpuszczkę - 5 kropel na litr mleka, rozpuszczoną w 50 ml zimnej wody.
Po 30 minutach, mleko się zetnie, kroimy go nożem wzdłuż i w poprzek na 1 cm kawałeczki.
Po następnych 30 minutach, cedzimy powstałe skrzepy przez sito wyścielone chustą serowarską i czekamy 2 godzinki.
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 maja 2014, 19:37 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca w 2014 roku
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 879
- Rejestracja: wtorek, 28 lutego 2012, 20:34
- Ulubione grzyby: mleczaj smaczny, mleczaj chrząstka, uszak bzowy, gołąbek zielonawy
- Lokalizacja: Lublin
- Pochwalony: 1200 razy
kombiii, ciekawy temat w tej chwili jedyny ser jaki wytwarzam, to jest ser zgliwiały smażony, ale kto wie, może kiedyś zrobię własny ser podpuszczkowy mam już przepis Twój i drugi ze strony Jakuba Kuronia
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 maja 2014, 19:22 przez Tomek86, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie będzie meczu, będzie chór!
-
Autor tematu - Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1727
- Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
- Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Pochwalił: 109 razy
- Pochwalony: 494 razy
- Kontakt:
Po dwóch godzinach ser wyjmujemy z chusty i wkładamy na sito, lub do specjalnej formy, lub do siatki, gdy chcemy go wędzić.
Zresztą pokażę wszystko na zdjęciach w sobotę, ponieważ się zapaliłem i wykonam go ponownie. Mleko już zamówione
Nie można zapomnieć o moczeniu serka w solance przez jakieś 12 godzin i... gotowe!
Zresztą pokażę wszystko na zdjęciach w sobotę, ponieważ się zapaliłem i wykonam go ponownie. Mleko już zamówione
Nie można zapomnieć o moczeniu serka w solance przez jakieś 12 godzin i... gotowe!
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 maja 2014, 19:28 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca w 2014 roku
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 734
- Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
- Lokalizacja: Lewin Brzeski
- Pochwalił: 5 razy
- Pochwalony: 106 razy
Ja przymierzam się do wykonania własnego sera żółtego z tego przepisu (chcę go jednak wzbogacić o zioła):
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=f_KCmAV56Pw[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=f_KCmAV56Pw[/youtube]
Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Maiłem okazje na Festiwalu Smaku przebywać z serowarami znam jednego nawet dobrze i miałem okazje kosztować dużo smacznych serów (z kozimi włącznie)
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
Autor tematu - Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1727
- Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
- Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Pochwalił: 109 razy
- Pochwalony: 494 razy
- Kontakt:
Powiem Ci, że zwariowałem na punkcie tego sera. Zwykle do celu dąży się metodą prób i błędów (sporo czasu upłynęło, zanim zacząłem robić dobre ogóry, czy wędzonki) a tu od razu sukces. Jutro znów sporządzam + fotorelacja.Zenit pisze:Maiłem okazje na Festiwalu Smaku przebywać z serowarami znam jednego nawet dobrze i miałem okazje kosztować dużo smacznych serów (z kozimi włącznie)
Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca w 2014 roku