Serowarstwo - zrób sobie ser!

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 494 razy
Kontakt:

Post autor: kombiii » wtorek, 22 września 2015, 19:59

mpb10 pisze:kombiii - podpuszczkę wlewasz do słodkiego mleka
Do słodkiego, rzecz jasna, nic nie kwasimy!


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku
Awatar użytkownika

mpb10
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 34
Rejestracja: sobota, 13 września 2014, 09:51
Lokalizacja: Lanckorona
Pochwalony: 7 razy

Post autor: mpb10 » czwartek, 24 września 2015, 12:53

no to nie wiem co zrobiłem źle...


Si Deus pro nobi quis contra nos?
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 494 razy
Kontakt:

Post autor: kombiii » czwartek, 24 września 2015, 19:48

Opisz, po kolei, co robiłeś - pomogę wykryć błąd.


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku
Awatar użytkownika

mpb10
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 34
Rejestracja: sobota, 13 września 2014, 09:51
Lokalizacja: Lanckorona
Pochwalony: 7 razy

Post autor: mpb10 » niedziela, 27 września 2015, 17:17

Wlałem do garnka 5 litrów swojskiego mleka, podgrzałem do ok. 40 stopni, wlałem 10 kropel podpuszczki i nie ścięło się. Po godzinie wlałem kolejne 10 kropel i w dalszym ciągu stan mleka nie zmienił się...


Si Deus pro nobi quis contra nos?
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 494 razy
Kontakt:

Post autor: kombiii » niedziela, 27 września 2015, 17:32

Błąd na błędzie.
Po pierwsze - nie wolno przekroczyć temperatury 37 stopni, bo mleko się nie zetnie (konieczny termometr kuchenny)
Po drugie - dajemy 5 kropel podpuszczki na litr mleka - w Twoim wypadku byłoby to 25 kropel a nie 10.
Po trzecie - podpuszczkę w ilości odmierzonej, dodajemy do 50 ml zimnej wody i mieszamy. Później wlewamy powolutku do mleka, mieszając przez minutę.

Następną razą się uda. ;)


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku
Awatar użytkownika

johnny40
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1361
Rejestracja: sobota, 10 maja 2008, 23:49
Ulubione grzyby: prawdziwki ,kurki,podgrzybki,maślaczki
Lokalizacja: Żory
Pochwalony: 179 razy

Post autor: johnny40 » wtorek, 20 października 2015, 10:33

kombiii pisze:Zrobiłem sobie wczoraj ser, tradycyjnie z 6 litrów mleka i 30 kropel podpuszczki. Na zdjęciu widać, jak pływa w solance, nie wiedząc, co go czeka w sobotę. Będzie pokrojony, umieszczony w siatce i ... uwędzony :? :lol:
Wyrok zapadł. :lol:
Obrazek
jaki skład ma ta solanka , znaczy proporcje soli i wody ???


kto nie pyta ten błądzi po lesie
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 494 razy
Kontakt:

Post autor: kombiii » wtorek, 20 października 2015, 19:59

Na litr wody 150 g soli warzonki niejodowanej.


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku
Awatar użytkownika

Traper
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1320
Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2014, 17:23
Ulubione grzyby: Wszystkie jadalne
Lokalizacja: Częstochowa
Pochwalił: 194 razy
Pochwalony: 805 razy
Kontakt:

Post autor: Traper » wtorek, 20 października 2015, 21:01

Kombiii, Podpuszczka z Allegro :?: Jakieś sprawdzone namiary :? Czy trzeba wędzić, czy jest jakiś inny sposób :| Chodzi mi o taki żółty ser jak w sklepie


Moje piosenki i filmiki na YouTube
Szumi las... ma czas.
Jan Sztaudynger
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 494 razy
Kontakt:

Post autor: kombiii » środa, 21 października 2015, 14:26

Cały czas mówimy o serze Korycińskim a la bunc (vide moje zdjęcia). Ser żółty to wyższa szkoła jazdy, musi dojrzewać kilkanaście dni w ścisle określonej temperaturze i wilgotności powietrza (specjalna lodówka, termometr, higrometr) także zapomnij, jeśliś początkujący. :nie:


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku
Awatar użytkownika

Traper
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1320
Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2014, 17:23
Ulubione grzyby: Wszystkie jadalne
Lokalizacja: Częstochowa
Pochwalił: 194 razy
Pochwalony: 805 razy
Kontakt:

Post autor: Traper » środa, 21 października 2015, 16:37

Rozumiem, dzięki :tak:


Moje piosenki i filmiki na YouTube
Szumi las... ma czas.
Jan Sztaudynger

kullla
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 1
Rejestracja: środa, 27 lipca 2016, 11:30
Imię: Kalina
Ulubione grzyby: Podgrzybki

Serowarstwo - zrób sobie ser!

Post autor: kullla » środa, 27 lipca 2016, 11:37

Ja właśnie zaczęłam przygotowywać własne sery w domu. Zakup wszystkich niezbędnych składników jest teraz dziecinnie prosty bo są sklepy internetowe, które oferują zarówno podpuszczkę, jak i niezbędne bakterie i inne cuda. Sprzęt można kupić, albo zrobić samemu mniejszym kosztem. Generalnie fantastyczna przygoda.


Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 494 razy
Kontakt:

Serowarstwo - zrób sobie ser!

Post autor: kombiii » czwartek, 28 lipca 2016, 08:19

kullla pisze:Generalnie fantastyczna przygoda.
To prawda, nie ma to jak serek własnej roboty. Przebija go tylko boczek własnej roboty ;)


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

jusiax1
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 1
Rejestracja: środa, 23 października 2019, 15:48
Imię: juia
Ulubione grzyby: much

Serowarstwo - zrób sobie ser!

Post autor: jusiax1 » środa, 23 października 2019, 15:48

jak chcecie to podrzucam Wam poradnik :) Jak wędzić ser


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat