Strona 1 z 10

Przyprawy, zioła etc.

: środa, 16 kwietnia 2014, 07:25
autor: Mefiu
W głównej mierze w tym temacie chodzi mi o zioła lub przyprawy oraz ich przyrządzanie. Bardzo mile widziane se te rosnące dziko. Chodzi mi roślinki typu pokrzywy, mięta i wiele innych.
Zacznę od Bluszczyka kurdybanka.

Obrazek Obrazek

Rośnie na łąkach, w zaroślach, na brzegach lasów. W ogródkach jest tępiony jako chwast.
Występuje on teraz w znacznych ilościach, więc zerwałem go trochę i podsuszyłem. :)
Herbatka z niego jest bardzo dobra i zdrowa :) "Herbatki z bluszczyku kurdybanka można kupić
w niejednej aptece" – po co płacić jak można przyrządzić samemu :)
Kurdybanek zbiera się przeważnie wiosną kiedy pędy są młode i soczyste. Najsmaczniejszy jest w kwietniu i maju.

Pomaga na:

-problemy z żołądkiem i pęcherzem moczowym,
-przyspiesza trawienie i proces przyswajania pokarmów,
-poprawia apetyt,
-jedna z roślin o działaniu wzmacniającym,
-można wykorzystywać go zarówno w przypadku chorób skórnych, jak i trudno gojących się ran,
-można wykorzystać również przygotowując odwar stosowany do płukania gardła i jamy ustnej przez osoby, które mają skłonność do zapadania na częste anginy i inne choroby górnych dróg oddechowych

Bluszczyk zajmował bardzo ważne miejsce nie tylko w ziołolecznictwie, ale również w kuchni polskiej. Kurdybanek charakteryzuje się korzennym, lekko gorzkim smakiem, sprawdza się zatem jako przyprawa dodawana do sałatek, a także potraw mięsnych. W dziewiętnastym i na początku dwudziestego pierwszego wieku bluszczyk jako przyprawa zalecany był zresztą nie tylko dlatego, że poprawiał smak potraw.

Taka tam legenda: Zielarze chętnie opowiadają o tym, że jednym z wielkich entuzjastów kurdybanka był król Jan III Sobieski, który serwował go swoim żołnierzom, gdy ruszał z odsieczą obleganemu przez Turków Wiedniowi.

Tak więc, herbatka już wypita, teraz czas na skosztowanie kurdybanka (strasznie mi się podoba ta nazwa) z jakimś mięsem :)
Ususzyłem 2 słoiczki, w jednym słoiczku większe kawałki na herbatkę, w drugim pokruszyłem drobno jako przyprawa :)

: środa, 16 kwietnia 2014, 18:59
autor: soohy
dąbrówek rozłogowy, liście i kwiaty również smakują gorzko jak bluszczyk kurdybanek, można suszyć i dodawać do potraw. Na surowo też można konsumować i dodawać do świeżych sałatek z innymi roślinami... Roślin dziko rosnących i pospolitych, które można używać jako przypraw jest kilkadziesiąt... Praktycznie wszystko co jest jadalne i ma smak możemy używać jako przyprawę, kwestia tego co jest przyprawą... Czy mąka z żołędzi lub kłączy pałki mogą stanowić przyprawę? Pewnie tak... Ale cieszy mnie temat, ostatnio jakoś zauważam zainteresowanie roślinami na tym forum, a może to dlatego że wiosna?

: środa, 16 kwietnia 2014, 20:45
autor: kutwa38
macierzanke,dziurawiec,jagody,maliny,jeżyny,oregano,dziewannę,zbieram rutynowo co roku,miętę i szałwię mam na działce.kardybanka osobiście na niej tępie,no ale po przeczytaniu w\w,chyba ustąpię mu gdzieś miejsca

: czwartek, 17 kwietnia 2014, 07:27
autor: Mefiu
soohy, kutwa38, :ok:
Bardzo mile widziane będą fotki tych roślinek jak potem ich przyrządzanie :P sam pewnie nie wiem o połowie dzikich przypraw czy ziół, dlatego ten wątek i przy okazji zamówiłem sobie - "Przyprawy i zioła Kathryn Hawkins" muszę się troszkę podszkolić w tej dziedzinie.

: czwartek, 17 kwietnia 2014, 10:35
autor: viragolo
O, bardzo ciekawy temat moim zdaniem :)

Wymienię zioła i owoce które ja obecnie zbieram lub uczę się zbierać, nie będę pisał o właściwościach bo tych informacji jest dużo w internecie, nie ma sensu bym kopiował gotowe strony.

1. Królowa polskiego ziołolecznictwa o przebogatym spektrum działania - Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)
2. Coś co pięknie ozdabia sałatki bushcraftowe lub survivalowe, dostępna prawie cały rok - Stokrotka pospolita (Bellis perennis)
3. Coś co może być podstawą sałatek, choć zastosowań jest dużo więcej - Mniszek lekarski (Taraxacum officinale)
4. Coś co jest dostępne cały rok, występuje na każdej łące i ma nawet fajny smak skubana na surowo - Gwiazdnica pospolita (Stellaria media)
5. Roślina która ma wspaniałe właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwirusowe - Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum)
6. Przeciwzapalny i przeciwwirusowy znany wszystkim i również bardzo pospolity - Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla)
7. Uspokajające kwiaty oraz zdrowe owoce na winko - Głóg dwuszyjkowy (Crataegus laevigata)
8. Przeciwgoroączkowe, świetne na napar kwiaty - Lipa (Tilia)
9. Uspokajające szyszki - Chmiel (Humulus)
10. Najbardziej bogate owoce w witaminę C jakie można znaleźć w polsce - Róża dzika (Rosa canina)
11. Ładne kwiatuszki do wszamania odrazu na łące, choć bez dużych właściwości leczniczych - Fiołek wonny (Viola odorata)

c.d.n. :)

: czwartek, 17 kwietnia 2014, 13:19
autor: Mefiu
Królowa polskiego ziołolecznictwa o przebogatym spektrum działania - Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)
Pewnie dziś pójdę zebrać jej trochę na suszenie i przerobie na herbatę oraz przyprawę :)
c.d.n. :)
:ok: :)

: czwartek, 17 kwietnia 2014, 14:57
autor: soohy
soohy, :ok: Bardzo mile widziane będą fotki tych roślinek jak potem ich przyrządzanie.... zamówiłem sobie - "Przyprawy i zioła Kathryn Hawkins".
Dąbrówek rozłogowy, zdjęć jest 6 wystarczy jechać w prawo. Jest bardzo gorzka, samą bardzo ciężko zjeść... raczej nie polecam, najlepiej mieszać z innymi roślinami.

link: https://picasaweb.google.com/1045722630 ... 8877174338" onclick="window.open(this.href);return false;

Tylko nie wiem czy w ten sposób regulaminowo umieściłem zdjęcie...

Mefiu, jeśli wybierasz się na zbiór pokrzywy zwyczajnej, to zbierz więcej młodych pędów, obmyj, drobno pokrój, wyrób ciasto z mąki, wody, pokrojonych pokrzyw, dodaj pieprzu, soli, wyrób ciasto ogółem o konsystencji jak na placki ziemniaczane i smaż. Bardzo smaczne, pożywne i zdrowe danie, proste w przygotowaniu przede wszystkim i szybkie. Pisałem o tym na blogu rok temu, obecnie ciągle trwa okres zbioru najsmaczniejszych pokrzyw, młodych, zdrowych.

A jeśli chodzi o książkę, do zaopatrz się w "Jadalne dzikie jagody i rośliny" - Detlev Henschel - to najlepsza książka w rzeczonym temacie.

: czwartek, 17 kwietnia 2014, 15:11
autor: Mefiu
soohy, wow :) jakie zdjęcia :) Widzę Ty to już pełna profeska :) :brawo:
jeśli wybierasz się na zbiór pokrzywy zwyczajnej, to zbierz więcej młodych pędów, obmyj, drobno pokrój, wyrób ciasto z mąki, wody, pokrojonych pokrzyw, dodaj pieprzu, soli, wyrób ciasto ogółem o konsystencji jak na placki ziemniaczane i smaż. Bardzo smaczne, pożywne i zdrowe danie, proste w przygotowaniu przede wszystkim i szybkie. Pisałem o tym na blogu rok temu, obecnie ciągle trwa okres zbioru najsmaczniejszych pokrzyw, młodych, zdrowych..
Na bank zrobię tak w najbliższym czasie :)

: czwartek, 17 kwietnia 2014, 20:23
autor: Mike
zbierz więcej młodych pędów, obmyj, drobno pokrój, wyrób ciasto z mąki, wody, pokrojonych pokrzyw, dodaj pieprzu, soli, wyrób ciasto ogółem o konsystencji jak na placki ziemniaczane i smaż. Bardzo smaczne, pożywne i zdrowe danie, proste w przygotowaniu przede wszystkim i szybkie. Pisałem o tym na blogu rok temu, obecnie ciągle trwa okres zbioru najsmaczniejszych pokrzyw, młodych, zdrowych.
Potwierdzam, placki z pokrzywy są wyśmienite. :tak: Nie tylko placki, zupa też jest świetna, a przede wszystkim pożywna i oczyszczająca.
Pokrzywa to niezwykły chwast, w sumie bardzo pożyteczna roślina, zawierająca mnóstwo cennych składników i tak jak soohy pisze, obecnie okres żniw nastał. ;)

: czwartek, 17 kwietnia 2014, 21:02
autor: soohy
Jak robię zupy z dzikich roślin, to zawszę dodaję dużo pokrojonej pokrzywy. Znam też historię, jak znajomy, kolegi zrobił sok z pokrzywy dla zdrowia i wypił. Zmiksował pokrzywy i uzyskany sok wypił, ot dla oczyszczenia.
Wracając do dąbrówka, dzisiaj dostrzegłem już kwitnące rośliny!

: piątek, 18 kwietnia 2014, 06:47
autor: Mefiu
W wielką sobotę po świeceniu jajek :D przejdę się do lasu i zbiorę trochę pokrzyw, następnie je ususzę, a po świętach zajmę się tymi plackami :)

: piątek, 18 kwietnia 2014, 09:56
autor: viragolo
c.d. :)

12. Neutralna przyprawa, choć trudna do zebrania gdyż łatwo o pomyłkę - Trybula ogrodowa (Anthriscus cerefolium)
13. Roślinka od której nasz barszczyk odziedziczył nazwę, kiedyś powszechna w kuchni - Barszcz zwyczajny (Heracleum sphondylium) {uwaga na pomyłki z trującym Barszczem sosnowskiego}
14. Również kiedyś poszechnie stosowana w kuchni - Komosa biała (Chenopodium album)
15. Roślina o szerokim działaniu - Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria)
16. Fajna roslinka odtruwająca organizm, rośnie na każdej łące - Szczawik zajęczy (Oxalis acetosella)
17. Bardzo zdrowy dodatek do sałatek bushcraftowych, rośnie na każdej łące i ogólnie wszędzie - Tasznik pospolity (Capsella bursa pastoris)
18. Smaczne kwiaty o działaniu również odtruwającym, oczyszczającym - Robinia akacjowa (Robinia pseudoacacia)
19. Kolejna zieleninka do sałatek, spotykana na każdej łące, dotakowo świetny "plaster" na skaleczenia i użądlenia - Babka (Plantago) {wszystkie babki mają podobne właściwości}
20. Ziółko dla kobiet przy kobiecych problemach, ale nie tylko - Jasnota biała (Lamium album)
21. Zdrowe owoce, świetne na nalewki :) - Jarząb pospolity (Sorbus aucuparia) Potocznie - jarzębina
22. Zdrowotne właściwości tych owoców wszyscy znamy, ale nie tylko owoce mają zastosowanie w kuchni - Borówka czarna (Vaccinium myrtillus)
23. Zdrowe owoce świetne na dżemy i konfitury, ale nalewka również wychodzi świetna, a i winko da się zrobić - Morwa czarna (Morus nigra)

c.d.n. :)

PS. W książce "Zioła jagody i grzyby Przewodnik" - Dreyer Eva, Dreyer Wolfgang, znajdziecie ponad 100 przepisów kulinarnych z zastosowaniem dziko rosnących roślin i grzybów. Książkę posiadam, więc jakby ktoś miał jakieś pytania....
Obrazek

: sobota, 19 kwietnia 2014, 12:06
autor: Mefiu
viragolo, widzę ze masz opanowane te wszystkie zioła :) ja zacznę od tych pospolitych i łatwo dostępnych. Po kurdybanku czas na pokrzywy :)
Świeżutkie :) Obrazek

: czwartek, 24 kwietnia 2014, 07:32
autor: Mefiu
A pochwale się :D zainwestowałem w półeczkę na przyprawy oraz słoiczki z przyprawami :) .Zawsze chciałem taką mieć :D

Obrazek

: czwartek, 24 kwietnia 2014, 17:15
autor: Mefiu
Świeżutkie :) Obrazek c.d

Obrazek Obrazek Obrazek
Często ususzoną i zmieloną pokrzywę daje na kanapki czy też na pomidora :)