Przyprawy, zioła etc.
-
- Grzyb prosty
- Posty: 191
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Przyprawy, zioła etc.
Ususzone "zieleniny" [pietruszka,koper,seler,por,szczypior] dzis przemieliłam maszynką do mięsa i do dużego słoja.Teraz ususzę korzeń selera, marchwi i pietruszki.Po ususzeniu tez przemielę dodam do zieleniny + sól i cary z curkumą[ dla koloru i smaku].Będzie super domowa wegeta .
Ajla
-
- Grzyb prosty
- Posty: 191
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Przyprawy, zioła etc.

Ajla
-
- Grzyb prosty
- Posty: 191
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Przyprawy, zioła etc.

Ajla
-
- Grzybas znakomity
- Posty: 3646
- Rejestracja: niedziela, 7 sierpnia 2011, 12:24
- Ulubione grzyby: zbierać koźlarze czerwone, jeść gąski
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 870 razy
- Pochwalony: 2395 razy
- Kontakt:
Przyprawy, zioła etc.
[ref]ajlaa[/ref], a dlaczego trzy identyczne posty? Czipsy jabłkowe również robię tylko że, z kupionych owoców.
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73058
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48859 razy
- Pochwalony: 9012 razy
- Kontakt:
Przyprawy, zioła etc.
Ronka, już jest 

Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016
https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016

Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Grzyb prosty
- Posty: 191
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Przyprawy, zioła etc.
Dziś na ONET wiadomości jest super artykuł o leczniczyczo dietetycznych wlasciwościach grzybow .Warto by bylo go tu zacytować "Grzybysmaczne i ...zdrowe!"
Ajla
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 733
- Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
- Lokalizacja: Lewin Brzeski
- Pochwalił: 5 razy
- Pochwalony: 105 razy
Przyprawy, zioła etc.
Jakoś nie mam zaufania do artykułów na onecie
Często piszą straszne bzdury. Daj link, poczytamy.....

Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić
-
- Moderator
- Posty: 2279
- Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
- Imię: Mirosław
- Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
- Lokalizacja: wodzisław śląski
- Pochwalił: 72 razy
- Pochwalony: 598 razy
Przyprawy, zioła etc.
No raczej też nie mam zaufania,bardzo często wypisują takie bzdety że klękajcie narody.viragolo pisze:QR_BBPOST Jakoś nie mam zaufania do artykułów na onecieCzęsto piszą straszne bzdury. Daj link, poczytamy.....

Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.
-
- Grzyb prosty
- Posty: 191
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Przyprawy, zioła etc.
VIRAGOLO już kilkakrotnie pisałam ,że mi nie po drodze z internetem.Jestem strasznym nieukiem komputerowym nic na to nie poradzę.Nie umie się w dostatecznym stopniu w nim odnależć.Napisałam tytuł art. i pokazuje się -tytuł jest w poście.Potemu nie wklejam zdjęć i różnych innych rzeczy.Tylko czasem coś piszę.viragolo pisze:QR_BBPOST Jakoś nie mam zaufania do artykułów na onecieCzęsto piszą straszne bzdury. Daj link, poczytamy.....
Przepraszam za niedogodności ale ten typ tak ma -"ciężki do zamęczenia i trudny do nauczenia".


Ajla
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 733
- Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
- Lokalizacja: Lewin Brzeski
- Pochwalił: 5 razy
- Pochwalony: 105 razy
Przyprawy, zioła etc.
Poprosiłem o link bo nie udało mi się znaleźć tego artykułu, może ktoś inny da radę.
Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić
-
- Zarodnik
- Posty: 2
- Rejestracja: wtorek, 20 września 2016, 20:24
- Imię: Pati
- Ulubione grzyby: opieńki
- Pochwalony: 1 raz
Przyprawy, zioła etc.
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/grzyby Tu jest sporo artykułów, ale niestety większość bardzo pesymistycznych o zatruciach i pomyłkach.
-
- Grzyb prosty
- Posty: 191
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Przyprawy, zioła etc.
Najwyższy czas na sok z czarnego bzu.Niezastąpiony specyfik na jesienno-zimowe uodpornienie i nie tylko....Zbieramy bez dojrzały czarno -błyszczący.
Są trzy sposoby pozyskania soku[ja znam];
-sokownikiem [na ciepło]
-przez rozdrobnienie owoców i wyćisnięcie ich
-"babciny" zasypanie owoców cukrem.
Ja też suszę owoce i dodaję do mieszanki na herbatki owocowe.
Są trzy sposoby pozyskania soku[ja znam];
-sokownikiem [na ciepło]
-przez rozdrobnienie owoców i wyćisnięcie ich
-"babciny" zasypanie owoców cukrem.
Ja też suszę owoce i dodaję do mieszanki na herbatki owocowe.
Ajla
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 733
- Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
- Lokalizacja: Lewin Brzeski
- Pochwalił: 5 razy
- Pochwalony: 105 razy
Przyprawy, zioła etc.
Jest też oczywiście sposób standardowy dla większości owoców, gotowanie i odcedzanie. Czarny bez zawiera sambunigrynę (czy jakoś tak) i należy go przegotować przed obróbką.
Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić
-
- Grzybiarz gawędziarz
- Posty: 2403
- Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
- Imię: Zosia
- Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 669 razy
- Pochwalony: 1078 razy
- Kontakt:
Przyprawy, zioła etc.
http://www.lasy.gov.pl/informacje/aktua ... -w-komorce nie wiem co to warte
nie mam androida więc nie mogę ściągnąć a z chęcią bym zainstalowała taki zielnik 


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
-
- Grzyb prosty
- Posty: 191
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Przyprawy, zioła etc.
Dziś soki pomidorowe bardzo tanie i zdrowe 
Z racji moich problemów z układem krążenia robię litry tych soków [niezastąpione żródło potasu i innych składników].
Mimochodem dodam ,że soki te są doskonałe na 'kaca"
Baza: pomidory i sól
-dodatki; seler. czosnek, papryka ostra[surowa lub mielona], zioła w/g uznania.
Pomidory myjemy i wycinamy szypuły.Mielimy maszynką na makowym sitku. Zmieloną masę solimy do smaku i można dodac troszkę cukru[na litr 1 łyżeczkę] rozdzielamy do kilku naczyń i zaczynamy sokową "wariacje"
Kilka ząbków czosnku i bulwy selera mielimy maszynką [oddzielnie ].Do bazy pomidorowej dodajemy [do poszczególnych porcji]czosnek i seler, do następnej, paprykę ostrą lub zmieloną, do nastepnej czosnek i bazylię, do następnej zioła prawoslandzkie .Ja robię takie smaki soków.Następnie wlewamy do słoików i pasteryzujemy 20 min.
U mnie w domu na takiej bazie pomidorowej gotuje się zupę pomidorową lub sos pomidorowy.
Można całe pomidory sparzyć [2 min] wrzątkiem obrac ze skóry, pokroić lub całe włożyć do słoików , zalać bazą z dodatkiem selera i czosnku i zapasteryzować.

Z racji moich problemów z układem krążenia robię litry tych soków [niezastąpione żródło potasu i innych składników].
Mimochodem dodam ,że soki te są doskonałe na 'kaca"

Baza: pomidory i sól
-dodatki; seler. czosnek, papryka ostra[surowa lub mielona], zioła w/g uznania.
Pomidory myjemy i wycinamy szypuły.Mielimy maszynką na makowym sitku. Zmieloną masę solimy do smaku i można dodac troszkę cukru[na litr 1 łyżeczkę] rozdzielamy do kilku naczyń i zaczynamy sokową "wariacje"

U mnie w domu na takiej bazie pomidorowej gotuje się zupę pomidorową lub sos pomidorowy.
Można całe pomidory sparzyć [2 min] wrzątkiem obrac ze skóry, pokroić lub całe włożyć do słoików , zalać bazą z dodatkiem selera i czosnku i zapasteryzować.
Ajla