Przyprawy, zioła etc.
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Przyprawy, zioła etc.
Paweł jeśli na dłuższe przetrzymanie to tak jak ogórki na maksa .. taki który masz zamiar zjeśc zaraz po ukiszeniu na kilka dni mozna przykryć. Ale chyba lepiej jak zakręcisz na maksa to kiedy będziesz miał ochotę to odkręcisz.Czosnek podobnie jak ogórki :w ciepłym miejscu jak będziesz trzymał po zakiszeniu -po 3 dniach mżesz kosztować.Ale lepiej jak stoi dłużej i nie w bardzo ciepłym miejscu-kisi się wolniej ale smaczniejszy.Paweł pisałes ,że marnujesz wodę z ogórków-ja wylewam tylko wodę która jest mętnawa. Wodę zużywam do zupy ogórkowej lub kiszę czosnek a muszę wypróbować jeszcze inne kiszonki np. paprykę czy rzodkiewkę??
Ajla
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy
Przyprawy, zioła etc.
Z zup uwielbiam tylko grochówkę, fasolówkę, pomidorową i rosół z włoskim makaronem (al dente) z pszenicy durum . Dzięki.ajlaa pisze:QR_BBPOST Wodę zużywam do zupy ogórkowej
-
- Grzybas znakomity
- Posty: 3646
- Rejestracja: niedziela, 7 sierpnia 2011, 12:24
- Ulubione grzyby: zbierać koźlarze czerwone, jeść gąski
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 875 razy
- Pochwalony: 2395 razy
- Kontakt:
Przyprawy, zioła etc.
ajlaa, zaciekawił mnie przepis z kiszonym czosnkiem, a że go lubię (czosnek) i właśnie zostało trochę wody w słoiku po ogórkach. Zaraz wykorzystam podany przepis.
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Przyprawy, zioła etc.
Ronka ja wolę marynowany [gdzieś tu na forum podawałam przepis na mix marynat z czosnku ale nie mogę znależć]-jeśli jesteś zainteresowana to jeszcze raz podam .Ronka pisze:QR_BBPOST ajlaa, zaciekawił mnie przepis z kiszonym czosnkiem, a że go lubię (czosnek) i właśnie zostało trochę wody w słoiku po ogórkach. Zaraz wykorzystam podany przepis.
Ajla
-
- Grzybas znakomity
- Posty: 3646
- Rejestracja: niedziela, 7 sierpnia 2011, 12:24
- Ulubione grzyby: zbierać koźlarze czerwone, jeść gąski
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 875 razy
- Pochwalony: 2395 razy
- Kontakt:
Przyprawy, zioła etc.
ajlaa, dziękuję nie. Z marynowanych to ja uwielbiam tylko grzyby i pikle, reszta mi nie odpowiada ze względu na ocet. Mój żołądek nie toleruje za dużo octu.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 814
- Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
- Imię: Krzysiek
- Ulubione grzyby: jadalne
- Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
- Pochwalił: 321 razy
- Pochwalony: 409 razy
- Kontakt:
Przyprawy, zioła etc.
Ja kisiłem czosnek niedźwiedzi konkretnie liście i łodyżki .Robiłem dokładnie tak samo jak z ogórkami.Woda kranówka ,sól i chrzan .Bez kopru. Kładłem do słoiczków czosnek -dość dużo ,zalewałem wodą, zakręcałem i na półkę.Ronka pisze:QR_BBPOST ajlaa, zaciekawił mnie przepis z kiszonym czosnkiem, a że go lubię (czosnek) i właśnie zostało trochę wody w słoiku po ogórkach. Zaraz wykorzystam podany przepis.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Przyprawy, zioła etc.
Roniu to moze zamiast marynowany zrób czosnek w ziołach z oliwą[najlepsza z oliwek na zimno-bez pasteryzacji , a zwykły kujawski do pasteryzacji].
Czosnek w oleju:
-obrane ząbki czosnku
-sól
-zioła w/u ja używam;prawansalskie ,rozmaryn, majeranek, lubczyk, cary, curkumę, papryki mielone,estrogan [są w sprzedaży różne mieszanki ziół ale ich nie używałam ale wypróbuje niektóre]
-olej
Do słoików[ takich dżemówek] wsypuje sól tak 1/4 łyżeczki i po łyżeczce na słoik ziół w/u-czasami łączę zioła np majeranek i curkumę, lub paprykę[dla koloru] ,wkładam czosnek i zalewam olejem.Pasteryzuję 10 do 15 min .Wystudzone odstawiam w chlodne miejsce.
Na zimno robię tak samo przyprawy tylko zalewam oliwą z oliwek i do lodówki.Czas przechowywania do 4 tygodni.Po 3 dniach można spożywać.Oliwa jest doskonałym dodatkiem do sałatek czy pomidorów.
Pasteryzowany ma miękką strukturę a na zimno jest aromatyczny i twardy.
Czosnek w oleju:
-obrane ząbki czosnku
-sól
-zioła w/u ja używam;prawansalskie ,rozmaryn, majeranek, lubczyk, cary, curkumę, papryki mielone,estrogan [są w sprzedaży różne mieszanki ziół ale ich nie używałam ale wypróbuje niektóre]
-olej
Do słoików[ takich dżemówek] wsypuje sól tak 1/4 łyżeczki i po łyżeczce na słoik ziół w/u-czasami łączę zioła np majeranek i curkumę, lub paprykę[dla koloru] ,wkładam czosnek i zalewam olejem.Pasteryzuję 10 do 15 min .Wystudzone odstawiam w chlodne miejsce.
Na zimno robię tak samo przyprawy tylko zalewam oliwą z oliwek i do lodówki.Czas przechowywania do 4 tygodni.Po 3 dniach można spożywać.Oliwa jest doskonałym dodatkiem do sałatek czy pomidorów.
Pasteryzowany ma miękką strukturę a na zimno jest aromatyczny i twardy.
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 listopada 2016, 13:20 przez ajlaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Ajla
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Przyprawy, zioła etc.
Aby mi znów 'nie uciekło' będę pisać w krótszych postach.
Tak jak czosnek w oleju tak samo marynuję czosnek z różnymi ziolami:
Czosnek marynowany;
-obrane ząbki czosnku
-zioła w/u
-zalewa
Zalewę można zrobic na dwa sposoby:
1 z octem
2 z kwaskiem
-1l wody
-szklanka octu 10% lub 3 czubate łyżeczki kwasku
-szklanka cukru
-1 lyżka soli
-po cztery ziela i listki laurowe
Składniki zalewy zagotować, lekko wystudzić i zalać czosnek z ziołami.Pasteryzować 10 min.
Super oryginalny smak czosnku [taki orientalny] otrzymamy dodając zamiast ziół cynamon[tez łyżeczkę na słoik].
SMACZNEGO
Tak jak czosnek w oleju tak samo marynuję czosnek z różnymi ziolami:
Czosnek marynowany;
-obrane ząbki czosnku
-zioła w/u
-zalewa
Zalewę można zrobic na dwa sposoby:
1 z octem
2 z kwaskiem
-1l wody
-szklanka octu 10% lub 3 czubate łyżeczki kwasku
-szklanka cukru
-1 lyżka soli
-po cztery ziela i listki laurowe
Składniki zalewy zagotować, lekko wystudzić i zalać czosnek z ziołami.Pasteryzować 10 min.
Super oryginalny smak czosnku [taki orientalny] otrzymamy dodając zamiast ziół cynamon[tez łyżeczkę na słoik].
SMACZNEGO
Ajla
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 734
- Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
- Lokalizacja: Lewin Brzeski
- Pochwalił: 5 razy
- Pochwalony: 106 razy
Przyprawy, zioła etc.
"Kolega ma dwie miejscówki z czosnkiem niedżwiedzim, ja niestety żadnej" - Przypomnij się na wiosnę, wyślę Ci liście. PS. Tak sobie myślę, że mógłbyś spróbować ukisić "szczypior" z czosnku, jest podobny w smaku i konsystencji do niedźwiedziego. Ja zwyczajnie sadzę wymoczone (nieobrane) ząbki czosnku w doniczce i zjadam sobie szczypior jak wyrośnie (na kromeczki pycha).
Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić
-
- Grzybas znakomity
- Posty: 3646
- Rejestracja: niedziela, 7 sierpnia 2011, 12:24
- Ulubione grzyby: zbierać koźlarze czerwone, jeść gąski
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 875 razy
- Pochwalony: 2395 razy
- Kontakt:
Przyprawy, zioła etc.
ajlaa, przepisy na marynowany czosnek są rewelacyjne. Na pewno je wykorzystam.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 814
- Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
- Imię: Krzysiek
- Ulubione grzyby: jadalne
- Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
- Pochwalił: 321 razy
- Pochwalony: 409 razy
- Kontakt:
Przyprawy, zioła etc.
Niedzielny wypad do lasu w poszukiwaniu zdrowotności Najlepiej w parze
Moja druga połowa zbierająca szczypiorek leśny i listki czosnku niedzwiedziego.
Moja druga połowa zbierająca szczypiorek leśny i listki czosnku niedzwiedziego.
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Przyprawy, zioła etc.
nie widziałem szczypiorku leśnego w Polsce a czosnek niedźwiedzi jest ale pod ochroną a jak w Niemczech jest z czosnkiem ?kakadu pisze:QR_BBPOST zbierająca szczypiorek leśny i listki czosnku niedzwiedziego.
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 814
- Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
- Imię: Krzysiek
- Ulubione grzyby: jadalne
- Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
- Pochwalił: 321 razy
- Pochwalony: 409 razy
- Kontakt:
Przyprawy, zioła etc.
Zenit generalnie to wiem. Nie interesowało mnie to. Niemcy to nawet nie wiedza co to za roślinka .Na razie mam jedno miejsce ale już się dowiaduje o następnych. Szczypiorek leśny -muszę sie dowiedzieć dokładnie co to za gatunek .Jest trochę twardszy od normalnego ogrodowego i ma intensywny zapach czosnku.Wyśmienity do chlebka i jajecznicy
Już wiem Zabronione jest zbieranie w rezerwatach przyrody i w strefach ochronnych.W lesie nie objętym zakazem można na użytek własny zbierać. Nie ma co prawda określonej ilości jak w przypadku niektórych grzybów.
Już wiem Zabronione jest zbieranie w rezerwatach przyrody i w strefach ochronnych.W lesie nie objętym zakazem można na użytek własny zbierać. Nie ma co prawda określonej ilości jak w przypadku niektórych grzybów.
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Przyprawy, zioła etc.
dzięki za infokakadu pisze:QR_BBPOST Już wiem Zabronione jest zbieranie w rezerwatach przyrody i w strefach ochronnych.W lesie nie objętym zakazem można na użytek własny zbierać. Nie ma co prawda określonej ilości jak w przypadku niektórych grzybów.
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.