Moje grzybki w kuchni

Awatar użytkownika

barbra
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5771
Rejestracja: wtorek, 10 lipca 2007, 20:31
Ulubione grzyby: smardze,borowiki,rydze
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwalony: 1639 razy

Post autor: barbra » piątek, 14 marca 2014, 21:39

Mefiu pisze:jak skutecznie suszyć całe kapelusze?
ja suszę w suszarce elektrycznej, mam dwie więc nawet jak jest dużo grzybów to daję radę :)
Mefiu pisze:24h suszarka elektryczna
nie koniecznie tak długo :) do suszenia wybieram grzyby, które nie są zbyt mokre i wtedy wystarczy czasami pół dnia :) te bardziej mokre gotuję i zamrażam :)


Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » piątek, 14 marca 2014, 23:00

barbra, kapeluszy borowikowych u mnie niet. Mam mocniej pokrojone , ugotowane i zamrożone grzybki ale w tym roku postaram sie mrozić i suszyć całe kapelusze. :)
Smakowicie to wygląda. :ok: :eat:


Awatar użytkownika

GUCIO-59
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 534
Rejestracja: sobota, 6 października 2012, 17:54
Lokalizacja: Bawaria
Pochwalony: 72 razy
Kontakt:

Post autor: GUCIO-59 » piątek, 14 marca 2014, 23:05

barbra pisze:No do rzeczy: Miodowe skrzydełka z panierowanymi borowikami
Ja takie chcę jutro, bo dziś cały dzień nic nie jadłem a tu przed snem takie pyszności... Jestem pod wrażeniem... :ok: :jupi: Barbaro, chylę czoło... ;)
A ja dalej preferuję gotowanie na parze...https://www.facebook.com/ryszard.puchyr ... 614&type=3


"Ci, którzy wystarczająco szaleni, by myśleć, że są w stanie zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają…"
Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » sobota, 15 marca 2014, 14:09

Kiedyś już pisałem przepis na kurczaka w sosie śmietanowo-borowikowym (http://forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php? ... &start=180), dziś zrobiłem to samo lecz z sosem śmietanowo-pieczarkowym i przysmażanymi ziemniaczkami :)

Obrazek Obrazek


Awatar użytkownika

barbra
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5771
Rejestracja: wtorek, 10 lipca 2007, 20:31
Ulubione grzyby: smardze,borowiki,rydze
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwalony: 1639 razy

Post autor: barbra » sobota, 15 marca 2014, 16:21

Mefiu, smakowicie wygląda :)

Link do przepisu się nie otwiera


Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » sobota, 15 marca 2014, 16:30

http://forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php? ... &start=180" onclick="window.open(this.href);return false; :) na samym dole


Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » sobota, 15 marca 2014, 19:57

Nadchodzi godzina 20:00, jest to pora w sam raz, na rozpoczęcie przygotowania tego co jutro zniknie z talerza. Tak więc zaraz wyruszam do kuchni, aby zamarynować sarninę ;) Jeszcze nie wiem co z sarninki powstanie, gdyż u mnie jak zawsze dominuje przepis własny z małym udziałem tego, co w książkach kucharskich i netcie wyczytałem :papa:


Awatar użytkownika

Ronka
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3646
Rejestracja: niedziela, 7 sierpnia 2011, 12:24
Ulubione grzyby: zbierać koźlarze czerwone, jeść gąski
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 875 razy
Pochwalony: 2395 razy
Kontakt:

Post autor: Ronka » sobota, 15 marca 2014, 20:09

barbra, zaciekawił mnie przepis na miodowe skrzydełka z panierowanymi kapeluszami borowików. Mam pytanie, czy mogą być panierowane kapelusze borowików ceglastoporych?


Awatar użytkownika

barbra
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5771
Rejestracja: wtorek, 10 lipca 2007, 20:31
Ulubione grzyby: smardze,borowiki,rydze
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwalony: 1639 razy

Post autor: barbra » sobota, 15 marca 2014, 20:47

Wojtas pisze:wyruszam do kuchni, aby zamarynować sarninę
uch fajne mięsko :) szkoda, że rzadko pojawia się w sklepach. Trzeba będzie poszukać jakiegoś znajomego myśliwego i odpowiednio zagadać :lol: :lol:
Ronka pisze:czy mogą być panierowane kapelusze borowików ceglastoporych
wiesz nie wiem, ale możesz spróbować :) suszone , panierowane borowiki to mój debiut zainspirowany przez Mefiu, mam jeszcze suszone kapelusze podgrzybków i też mam zamiar je wypróbować w ten sam sposób jak borowiki :) Jak zrobisz ceglasie to daj znać jak smakowały :)


Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » sobota, 15 marca 2014, 21:08

Ronka, Grzyb to grzyb a kuchnia to pomieszczenie do eksperymentów :eat:


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » sobota, 15 marca 2014, 21:12

Wojtas pisze:Grzyb to grzyb a kuchnia to pomieszczenie do eksperymentów :eat:
są i tacy co i na grzybach eksperymentują :) rotfl rotfl rotfl jadalny, nie jadalny ? da się zjeść nie da się zjeść , nadaje się na obiad , nie nadaje się na obiad...


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

barbra
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5771
Rejestracja: wtorek, 10 lipca 2007, 20:31
Ulubione grzyby: smardze,borowiki,rydze
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwalony: 1639 razy

Post autor: barbra » sobota, 15 marca 2014, 21:31

Zenit pisze:są i tacy co i na grzybach eksperymentują :) rotfl rotfl rotfl jadalny, nie jadalny ? da się zjeść nie da się zjeść , nadaje się na obiad , nie nadaje się na obiad...
ja tam wolę eksperymentować z grzybami, które znam :) Nie zapomnę ile podchodów robiłam do muchomora czerwonawego :) ale spróbowałam go dopiero wtedy, kiedy byłam pewna, że to on. Teraz ten grzyb nie sprawia mi najmniejszego problemu, rozpoznaję go nawet jak jest jeszcze maluszkiem :) A eksperymentowanie z grzybami na zasadzie "da się zjeść nie da się zjeść" uważam za absurdalne :)


Awatar użytkownika

GUCIO-59
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 534
Rejestracja: sobota, 6 października 2012, 17:54
Lokalizacja: Bawaria
Pochwalony: 72 razy
Kontakt:

Post autor: GUCIO-59 » sobota, 15 marca 2014, 21:32

Ale dajecie, tylko czytać i oglądać. A posmakować to już nie dacie...


"Ci, którzy wystarczająco szaleni, by myśleć, że są w stanie zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają…"
Awatar użytkownika

GUCIO-59
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 534
Rejestracja: sobota, 6 października 2012, 17:54
Lokalizacja: Bawaria
Pochwalony: 72 razy
Kontakt:

Post autor: GUCIO-59 » sobota, 15 marca 2014, 21:33

barbra, Dlaczego, kto nie próbuje ten nie jedzie... :lol:


"Ci, którzy wystarczająco szaleni, by myśleć, że są w stanie zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają…"
Awatar użytkownika

barbra
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5771
Rejestracja: wtorek, 10 lipca 2007, 20:31
Ulubione grzyby: smardze,borowiki,rydze
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwalony: 1639 razy

Post autor: barbra » sobota, 15 marca 2014, 21:37

GUCIO-59 pisze: kto nie próbuje ten nie jedzie...
fajna maksyma w życiu i tym się kieruję, znam jeszcze jedną "kto nie ryzykuje nie pije szampana ", ale nie w stosunku do grzybów, bo z tej podróży mogę już nie wrócić i szampana nie wypiję :)


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat