Moje grzybki w kuchni

Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » niedziela, 25 maja 2014, 17:34

Wojtas pisze: Ważne, że ryby samemu złapane, kurki samemu zebrane a ziemniaki i koperek moja babcia wychodowała :eat:
I takie jedzenie smakuje najbardziej, żadna restauracja nie zastąpi zdobytego i przygotowanego przez siebie jedzonka :) :beer:
Ja dodam fotki wieczorem, ale to bez takie rewelacji jak Ty :D


Awatar użytkownika

Bogdan
Hubiak
Hubiak
Posty: 368
Rejestracja: piątek, 29 października 2004, 02:27
Lokalizacja: Puławy
Pochwalił: 90 razy
Pochwalony: 102 razy

Post autor: Bogdan » niedziela, 25 maja 2014, 17:59

Wojtas, bez przesady :)
Wygląda bardziej niż apetycznie :ok:


Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » niedziela, 25 maja 2014, 20:02

Niedziela z grzybkami w kuchni :)
Na obiadek sosik :D a potem gołąbeczki dwie małe porcje :)

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek


Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » niedziela, 25 maja 2014, 20:45

Wojtas, ja jem tylko ryby w postaci smażonej więc ten szczupak by mi podpasował. :tak: :ok: :brawo:
Mefiu, ten makaron z kurczakiem to sobie zaserwuję bo smakowicie wygląda a i mówisz, że dużo roboty przy tym nie ma. :ok:
Te gołąbki też apetyczne ale ja nie zbieram gołąbków bo ich nie bardzo rozróżniam. Mylą mi się. :?
A ja dziś też robiłam prostą ale kaloryczną i bardzo sycącą potrawę z grzybkami i w ostatniej chwili mi się przypomniało, żeby porobić fotki. :)

Schab pod pierzynką

Składniki:

- schab, pocięty na kotlety schabowe
- grzyby, ja użyłam pieczarek :?
- cebula
- żółty ser, starty na tarce
- trochę śmietany, majonezu

Każdy kotlet rozbić tłuczkiem i posypać solą i pieprzem. Ułożyć na blaszce. :)
Obrazek Obrazek Podsmażyć grzyby z cebulą na patelni i usmażone położyć na każdym kotlecie. :)
Obrazek Obrazek Ze śmietany, majonezu i startego sera zrobić " pierzynkę" mieszając wszystko ze sobą i położyć na grzybkach. :) Wstawić blaszkę do piekarnika i piec 25 minut. Na ostatniej miniaturce schab po wyjęciu z pieca.
Obrazek Obrazek Obrazek Ponieważ potrawa ze względu na tę pierzynkę jest mocno kaloryczna podałam ją z samymi warzywami z patelni. Można podać z ziemniakami i dodatkami jakie, kto lubi. Jest bardzo smaczna. Niżej efekt końcowy,
Obrazek Obrazek Obrazek


Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » niedziela, 25 maja 2014, 21:24

Sensibility, poleciał +
Robiłem podobne danie z :borowiczki: i z filetu z kurczaka :) ale małe kawałki jako przystawka na imprezkę.
Musze teraz zrobić tak jak Ty ze schabu.


Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » środa, 28 maja 2014, 16:43

Fasolka po bretońsku z grzybami leśnymi :)

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

oraz lekka przekąska przed obiadem :D

Obrazek Obrazek


Awatar użytkownika

Gabi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 15395
Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
Lokalizacja: Dijon
Pochwalił: 24 razy
Pochwalony: 2090 razy

Post autor: Gabi » środa, 28 maja 2014, 17:06

Dawno tutaj nie bylam, ale smaku narobiliscie mi ! Mniam :eat:


W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac
Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » sobota, 31 maja 2014, 13:02

Bardzo lubię :ceglaś: lecz, czasem są za twarde itp, wczoraj wpadłem na taki pomysł by je zetrzeć na tarku na grubych oczkach i powiem Wam ze :ok: :) Git majonez :D


Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » sobota, 31 maja 2014, 16:15

Mefiu, Wrzucam przepis na ciasto do Pizzy + małą kontynuację tego, co zrobić aby Pizza powstała. Miało być na szybko, więc wstawiam na szybko. Mogę o tym pisać kolejne 24 godziny i będzie to tylko kawałek historyjki... :)

Przepis na ciasto (2 pizze, średnica blachy 33cm).

Składniki:
1. 0,5 kg mąki tortowej
2. 30g drożdży
3. 1 łyżeczka cukru
4. 1 łyżeczka soli
5. 1 łyżeczka oliwy
6. 270 ml wody
7. minimalna ilość kaszy manny lub mąki do posypania stolnicy.

Przyrządzenie:
1. Do szklanki wrzucić drożdże, cukier, łyżkę mąki, dolać 20 ml. lekko ciepłej wody. Wymieszać, odczekać z 10 min., aż drożdże podrosną.
2. Odlać kolejne 20 ml wody i wymieszać z solą.
3. Do miski wsypać mąkę, dodać miksturę z punktu 1, wlać oliwkę. Wyrobić trochę ciasto i dodać miksturę z punktu 2.
4. Wyrabiamy ciasto do końca, porządnie, tyle ile mamy sił w rękach, musi odchodzić od dłoni.
5. Robimy z ciasta kulkę, oblewamy bieżącą wodą aby nam się nie zeschło, wrzucamy je do miski, przykrywamy ręcznikiem. Odstawiamy do pokoju obok, aby sobie podrosło w ciszy i spokoju w temp. pokojowej na 2-3 godzinki.
6. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 2 równe części, ulepić dwie kulki. Posypać stolnicę mąką lub kaszą manną i rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi stworzoną kulkę.
7. Gdy stworzymy placek o grubości i wielkości jaki nam odpowiada, przejść do punktu 8.
8. Ciasto kładziemy na blachę, polewamy sosem podkładowym (może być ketchup lub koncentrat, na to ser i składniki które lubimy).
9. Placek wsadzamy do rozgrzanego piekarnika 220 stopni, na około 13-16 min (wszystko zależy od tego co ułożyliśmy na ciasto, oraz od tego jakie ciasto lubimy).
+
Temperaturę i czas pieczenia w piekarniku trzeba przećwiczyć, wysokość ułożenia placka w piekarniku to także inna bajka, do tego dochodzą rodzaje blach jakie używamy. Nie gwarantuję, że pizza wyjdzie idealna, samemu jestem na etapie prób i błędów.

Napisałem ten przepis na szybko, do tego trzeba dopisać wiele punktów, które mogą wpłynąć na to czy pizza wyjdzie czy nie. Wiadomo, że jak mąka wilgotna to mniej wody potrzeba, jak składniki do pizzy mają dużo wody to także mniej wody potrzeba, lub dłużej w piekarniku potrzymać, oj jest tego sporo …

Muszę jeszcze dodać przepisy na sos podkładowy (taki którym polewamy ciasto a następnie kładziemy składniki), sos czosnkowy, sos pomidorowy + inne ciekawostki aby pizza była wyjątkowa np.: jakie sery, itd...

Dodam że piekę w piekarniku, który ma opcję podgrzewania z dołu i z góry bez termoobiegu (z termoobiegiem jeszcze nie testowałem)…

Qrde miało być na szybko a już klikam z godzinkę. To temat rzeka, cały dzień mogę siedzieć i nie skończę tej receptury, jest tyle szczegółów , które można pominąć, lecz warto o nich wspomnieć…

Macie pytania, pytajcie…


Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » sobota, 31 maja 2014, 22:27

Wojtas, dzięki, wydrukowane i teraz tylko czekać na test :D :) :ok:


Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » wtorek, 3 czerwca 2014, 21:49

Chciałbym zrobić dobrą pastę z :borowiczki: i tu moje pytanie, jakiś dobry przepis macie ? Chodzi mi o taka pastę np. na kanapki


Awatar użytkownika

barnab
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 22 października 2012, 13:15
Lokalizacja: Tarnów
Pochwalony: 83 razy

Post autor: barnab » piątek, 6 czerwca 2014, 07:46

Rydzowa pasta kanapkowa

Robimy ją i zajadamy na bieżąco lub może pasteryzować i zaczekać na zimę .

składniki

1 kg rydzów,
1/2 kg cebuli,
2 szt marchewki,
przecier pomidorowy,
papryka ostra
Bulion grzybowy 2 kostki
olej rzepakowy,
pieprz,
papryka słodka


Cebulę obieramy i drobno siekamy . Grzyby oczyszczamy i drobno siekamy . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce małe oczka .Na patelnie na oleju podsmażamy posiekane grzybki i cebulę . Smażymy ok 5 min . Dodajemy przecier pomidorowy kilka łyżek . Dodajemy pokruszona kostkę grzybową.Mieszamy i dalej smażymy. Doprawiamy pieprzem papryką słodka i ostrą do smaku . Smażymy do miękkości rydzów. Następnie lekko rozdrabniamy blenderom. Studzimy .



kolega poczęstował mnie taką pastą i było bardzo smaczne :ok:
w tym roku zamierzam się skusić na zrobienie go :D


Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » sobota, 7 czerwca 2014, 11:25

barnab, Dzięki za przepisek :D jak odkryje miejscóweczke na rydze u mnie w lesie to sprawdzę na 100 % :D
Po wczorajszych zbiorach przyszedł czas na 1 marynatę w 2014 :D

Obrazek

Zostało mi troszkę :ceglaś: więc przetestowałem jak smakują starte na tarku :D jak dla mnie rewelka :)

Obrazek Obrazek

oraz kilka borowiczków do kurczaka do obiadu w rękawie :D

Obrazek


Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » sobota, 7 czerwca 2014, 13:12

Mefiu pisze:
oraz kilka borowiczków do kurczaka do obiadu w rękawie :D

Obrazek
c.d.

Obrazek Obrazek



Dagaj7
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 88
Rejestracja: niedziela, 30 czerwca 2013, 20:15
Pochwalił: 2 razy
Pochwalony: 10 razy

Post autor: Dagaj7 » sobota, 7 czerwca 2014, 14:06

Mefiu prosze przestań .... tak apetycznie to wygląda :shock: , że jestem gotowa się wprosić i pojechać do Ciebie te 200 km. :oops:


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat