Mefiu, Wrzucam przepis na ciasto do Pizzy + małą kontynuację tego, co zrobić aby Pizza powstała. Miało być na szybko, więc wstawiam na szybko. Mogę o tym pisać kolejne 24 godziny i będzie to tylko kawałek historyjki...
Przepis na ciasto (2 pizze, średnica blachy 33cm).
Składniki:
1. 0,5 kg mąki tortowej
2. 30g drożdży
3. 1 łyżeczka cukru
4. 1 łyżeczka soli
5. 1 łyżeczka oliwy
6. 270 ml wody
7. minimalna ilość kaszy manny lub mąki do posypania stolnicy.
Przyrządzenie:
1. Do szklanki wrzucić drożdże, cukier, łyżkę mąki, dolać 20 ml. lekko ciepłej wody. Wymieszać, odczekać z 10 min., aż drożdże podrosną.
2. Odlać kolejne 20 ml wody i wymieszać z solą.
3. Do miski wsypać mąkę, dodać miksturę z punktu 1, wlać oliwkę. Wyrobić trochę ciasto i dodać miksturę z punktu 2.
4. Wyrabiamy ciasto do końca, porządnie, tyle ile mamy sił w rękach, musi odchodzić od dłoni.
5. Robimy z ciasta kulkę, oblewamy bieżącą wodą aby nam się nie zeschło, wrzucamy je do miski, przykrywamy ręcznikiem. Odstawiamy do pokoju obok, aby sobie podrosło w ciszy i spokoju w temp. pokojowej na 2-3 godzinki.
6. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 2 równe części, ulepić dwie kulki. Posypać stolnicę mąką lub kaszą manną i rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi stworzoną kulkę.
7. Gdy stworzymy placek o grubości i wielkości jaki nam odpowiada, przejść do punktu 8.
8. Ciasto kładziemy na blachę, polewamy sosem podkładowym (może być ketchup lub koncentrat, na to ser i składniki które lubimy).
9. Placek wsadzamy do rozgrzanego piekarnika 220 stopni, na około 13-16 min (wszystko zależy od tego co ułożyliśmy na ciasto, oraz od tego jakie ciasto lubimy).
+
Temperaturę i czas pieczenia w piekarniku trzeba przećwiczyć, wysokość ułożenia placka w piekarniku to także inna bajka, do tego dochodzą rodzaje blach jakie używamy. Nie gwarantuję, że pizza wyjdzie idealna, samemu jestem na etapie prób i błędów.
Napisałem ten przepis na szybko, do tego trzeba dopisać wiele punktów, które mogą wpłynąć na to czy pizza wyjdzie czy nie. Wiadomo, że jak mąka wilgotna to mniej wody potrzeba, jak składniki do pizzy mają dużo wody to także mniej wody potrzeba, lub dłużej w piekarniku potrzymać, oj jest tego sporo …
Muszę jeszcze dodać przepisy na sos podkładowy (taki którym polewamy ciasto a następnie kładziemy składniki), sos czosnkowy, sos pomidorowy + inne ciekawostki aby pizza była wyjątkowa np.: jakie sery, itd...
Dodam że piekę w piekarniku, który ma opcję podgrzewania z dołu i z góry bez termoobiegu (z termoobiegiem jeszcze nie testowałem)…
Qrde miało być na szybko a już klikam z godzinkę. To temat rzeka, cały dzień mogę siedzieć i nie skończę tej receptury, jest tyle szczegółów , które można pominąć, lecz warto o nich wspomnieć…
Macie pytania, pytajcie…