
Moje grzybki w kuchni
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73058
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9012 razy
- Kontakt:
jakimi ? bo ja dziś zrobię ze smardzamibarbra pisze:Dzisiaj na śniadanko - jajecznica z grzybami![]()

Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016
https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016

Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73058
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9012 razy
- Kontakt:
no pewnie i niusik ale jutro dziś tylko zagadki - acha sfociłem specjalnie i pojechałem gdzieś aby sfocić tą metalową budę do strzelaniaMefiu pisze:będą fotki![]()

Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016
https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016

Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
Autor tematu - Grzybas znakomity
- Posty: 3223
- Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
- Ulubione grzyby: Gołąbki ...
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pochwalił: 376 razy
- Pochwalony: 1737 razy
Zraziki z borowikami (mrożone z 2013) w sosie śmietanowo-borowikowym
Nie miałem zbytnio dużo czasu na zrobienie obiadu, bo wiadomo praca, spowiedź, idą święta itp, więc na szybko zrobiłem proste zraziki
Nadeszła wiekopomna chwila na skorzystanie z ostatniej paczuszki z mrożonymi borowikami
Szkoda bo nie zrobiłem im fotki w całości, przypomniałem sobie o nich jak je pokroiłem
Nie ma co tu dużo się rozpisywać, potrzeba nam mięso mielone, borowiki, cebule, przyprawy, mąkę. Grzybki smażymy na patelni z cebulka i przyprawami, następnie robimy mały placuszek z mięsem mielonym dajemy do środka borowiki i zawijamy, obtaczamy w mące i delikatnie podsmażamy z każdej strony, potem pozostałe borowiki dodajemy do tego mięsa na patelni i robimy sos śmietanowy. Trzymamy to wszystko razem z 10 min na małym ogniu mieszając. Jakbym miał więcej czasu to dodałbym sera żółtego oraz
papryki czy ogórka do środka lecz to pewnie innym razem
Na niusika to nie zasługuje 
Pozdrawiam i Smacznego


Nie miałem zbytnio dużo czasu na zrobienie obiadu, bo wiadomo praca, spowiedź, idą święta itp, więc na szybko zrobiłem proste zraziki

Nadeszła wiekopomna chwila na skorzystanie z ostatniej paczuszki z mrożonymi borowikami

Szkoda bo nie zrobiłem im fotki w całości, przypomniałem sobie o nich jak je pokroiłem

Nie ma co tu dużo się rozpisywać, potrzeba nam mięso mielone, borowiki, cebule, przyprawy, mąkę. Grzybki smażymy na patelni z cebulka i przyprawami, następnie robimy mały placuszek z mięsem mielonym dajemy do środka borowiki i zawijamy, obtaczamy w mące i delikatnie podsmażamy z każdej strony, potem pozostałe borowiki dodajemy do tego mięsa na patelni i robimy sos śmietanowy. Trzymamy to wszystko razem z 10 min na małym ogniu mieszając. Jakbym miał więcej czasu to dodałbym sera żółtego oraz
papryki czy ogórka do środka lecz to pewnie innym razem


Pozdrawiam i Smacznego

-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
Mefiu, muszę przeczytać o tych twoich zrazikach najpierw.
Grzybki po myśliwsku
Składniki:
1 kg grzybów
10 dag słoniny
3 cebule
2 łyżki oleju
5 jagód jałowca
½ szklanki śliwek bez pestek
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
Zamiast słoniny użyłam boczku wędzonego i sparzonego. Teraz myślę, że mogłam użyć surowego boczku bo ten wędzony miał swój specyficzny smak i czułam, że był dość mocno przyprawiony czosnkiem. To tak na marginesie. Ale w niczym to nie przeszkadzało tej potrawie, była może bardziej specyficzna.
I grzybów miałam mniej niż kilogram więc śliwek też użyłam mniej.
Pokroiłam ten boczek na drobno i usmażyłam go na patelni.
Dodałam cebuli i ponownie smażyłam.
Do potrawy dodałam pokrojone śliwki suszone oraz podsmażone wcześniej grzyby .
Ja miałam już ugotowane i zamrożone grzyby ale dodałam też garść suszonych, bo dają lepszy zapach.
Jeszcze dodałam łyżkę proszku z kań.
Postanowiłam podać te grzyby z ziemniakami i ogórkiem kiszonym i tak zrobiłam. Wyglądało to tak i potrawa była bardzo smaczna.


Grzybki po myśliwsku
Składniki:
1 kg grzybów
10 dag słoniny
3 cebule
2 łyżki oleju
5 jagód jałowca
½ szklanki śliwek bez pestek
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
Zamiast słoniny użyłam boczku wędzonego i sparzonego. Teraz myślę, że mogłam użyć surowego boczku bo ten wędzony miał swój specyficzny smak i czułam, że był dość mocno przyprawiony czosnkiem. To tak na marginesie. Ale w niczym to nie przeszkadzało tej potrawie, była może bardziej specyficzna.

I grzybów miałam mniej niż kilogram więc śliwek też użyłam mniej.

Pokroiłam ten boczek na drobno i usmażyłam go na patelni.








Ja miałam już ugotowane i zamrożone grzyby ale dodałam też garść suszonych, bo dają lepszy zapach.

Jeszcze dodałam łyżkę proszku z kań.








-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27255
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8497 razy
- Pochwalony: 20640 razy
- Kontakt: