Moje grzybki w kuchni

Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18786
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5878 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » niedziela, 16 marca 2014, 21:39

Ja to powinnam jakiś strajk głodowy zrobić, bo się za bardzo rozrastam po tych waszych smakowitościach. ;) :mrgreen:


Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Post autor: Mefiu » niedziela, 16 marca 2014, 21:58

Sensibility pisze:Ja to powinnam jakiś strajk głodowy zrobić, bo się za bardzo rozrastam po tych waszych smakowitościach. ;) :mrgreen:
A tam :D nie przesadzaj :P


Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » niedziela, 16 marca 2014, 22:00

Sensibility, a strajkuj sobie. Ale zaraz po strajku porządnie się najedz ;) :lol:


Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Post autor: Mefiu » niedziela, 16 marca 2014, 22:06

Nadir pisze:Sensibility, a strajkuj sobie. Ale zaraz po strajku porządnie się najedz ;) :lol:
i 2x więcej na wadze :D


Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Post autor: Mefiu » niedziela, 16 marca 2014, 22:12

Sensibility, a nie będzie niusika na stronie głównej z "PIERŚ Z KURCZAKA W ZUPIE CEBULOWEJ" ?? dodaj dodaj bo muszę zapowiedzieć w domu co będzie na obiadek w najbliższym czasie :) :D


Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18786
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5878 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » niedziela, 16 marca 2014, 22:15

Zaraz dam ale myślałam, że wcześniej Wojtas wrzuci swoją sarninkę. :ok:
I trzeba dać jeszcze twoje nuggetsy borowikowe. :)
Twoje już dałam, wrzucę zaraz swoje. :)


Awatar użytkownika

GUCIO-59
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 534
Rejestracja: sobota, 6 października 2012, 17:54
Lokalizacja: Bawaria
Pochwalony: 72 razy
Kontakt:

Post autor: GUCIO-59 » poniedziałek, 17 marca 2014, 00:34

Nadir, Masz rację, jedna a konkretna odpowiedź, A reszta się zajada... :lol:


"Ci, którzy wystarczająco szaleni, by myśleć, że są w stanie zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają…"
Awatar użytkownika

barbra
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5771
Rejestracja: wtorek, 10 lipca 2007, 20:31
Ulubione grzyby: smardze,borowiki,rydze
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwalony: 1639 razy

Post autor: barbra » środa, 19 marca 2014, 19:16

Mefiu pisze:za kilka tygodni jajecznice na świeżych kurkach, ja na samą myśl się ośliniłem
o jejku, ja też :eat: :eat: :eat:

Nudzi mi się, więc dzisiaj zrobiłam pierogi z grzybami :)

Składniki:
- grzyby suszone, namoczone
- kapusta biała + kapusta kiszona
- przyprawy
ciasto:
- 1 kg mąki
- 1 szkl. oleju,
- 1 szkl. ciepłej wody
- sól
Obrazek Przygotowanie pierogów jest bardzo proste, zresztą chyba każdy o tym wie ;) Ja zaczęłam od przygotowania farszu, czyli ugotowania namoczonych grzybów, kapusty kiszonej i trochę poszatkowanej białej kapusty. Po ugotowaniu wszystkie składniki trzeba drobniutko pokroić (ja poszłam na skróty i użyłam malaksera :)) i przyprawić solą, pieprzem i tym co kto lubi :)
Obrazek Obrazek Potem zabrałam się za to co najbardziej nie lubię czyli przygotowania ciasta. Wykonanie też jest proste, na stolnicę trzeba nasypać mąki, dodać szczyptę soli, olej i ciepłą wodę i z tej mieszaniny wyrobić ciasto. Takie ciasto można przygotować dzień wcześniej, a nawet dwa dni wcześniej i przechować w lodówce. Następnie wyrobione ciasto należy rozwałkować wyciąć kwadraty lub kółka i lepić pierogi z przygotowanym farszem :)
Obrazek Obrazek Pierogi wyszły wyborne, wszyscy domownicy poprosili o dokładkę :)
Obrazek


Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Post autor: Mefiu » środa, 19 marca 2014, 19:25

barbra, :eat: mniam mniam :) pierożków tu jeszcze nie było :) Ja też proszę o dokładkę :) :eat:
:brawo:


Awatar użytkownika

Moniś
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
Lokalizacja: Bełchatów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 218 razy
Kontakt:

Post autor: Moniś » środa, 19 marca 2014, 21:03

barbra, :poklon: za pierogi


Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !
Awatar użytkownika

Robi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5191
Rejestracja: środa, 27 lipca 2005, 13:44
Ulubione grzyby: Borowik szlachetny,Czubajka kania,Mleczaj rydz.
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 400 razy
Kontakt:

Post autor: Robi » środa, 19 marca 2014, 21:29

barbra, to wygląda, jakbyś robiła jakąś masówkę :tak: Twoja rodzinka jest chyba bardzo liczna :) a pierożki wyglądają mniam mniam :eat:


Robert Król - http://www.mojegrzybobrania.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73057
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48844 razy
Pochwalony: 9010 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » środa, 19 marca 2014, 23:01

barbra pisze:Nudzi mi się, więc dzisiaj zrobiłam pierogi z grzybami :)
fajnie że Ci się nudzi :) mnie też dlatego dziś wstawię niusa :) z tym przepisem :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

GUCIO-59
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 534
Rejestracja: sobota, 6 października 2012, 17:54
Lokalizacja: Bawaria
Pochwalony: 72 razy
Kontakt:

Post autor: GUCIO-59 » środa, 19 marca 2014, 23:17

barbra pisze:Pierogi wyszły wyborne, wszyscy domownicy poprosili o dokładkę
No tak i dla mnie to już brakło, mogę się oblizać... Więcej na tą stronę nie wchodzę... ;)


"Ci, którzy wystarczająco szaleni, by myśleć, że są w stanie zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają…"
Awatar użytkownika

Gali
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1678
Rejestracja: sobota, 18 sierpnia 2012, 22:54
Imię: Sławek
Ulubione grzyby: wszystkie jadalne
Lokalizacja: Milicz
Pochwalił: 12 razy
Pochwalony: 1433 razy
Kontakt:

Post autor: Gali » czwartek, 20 marca 2014, 00:23

barbra pierogi wyglądają przepysznie :eat:


Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18786
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5878 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » piątek, 21 marca 2014, 15:43

Pierogi to ja bym chętnie zjadła ale do ich robienia się kompletnie nie nadaję. Za dużo roboty. Kupuję gotowe. :oops:
Ale przepis ciekawy i zachęcający do ich zrobienia. :brawo: :ok:

Ja podam danie mniej pracochłonne i też smaczne. Jest to wersja gołąbków ale z poszatkowaną kapustą w środku. Ponieważ do potrawy dodaje się ryż i różne kasze i one się rozrastają ;) to z tej porcji mieliśmy obiad dla plutonu ;) :lol: wojska :)

Gołąbki bez zawijania


Składniki:
- 1 mała kapusta
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 1 szklanka kaszy manny
- 4 jajka
- 700 g mielonego mięsa
- bułka tarta, olej, kostka rosołowa, sól, pieprz, vegeta

Wykonanie:

Kapustę poszatkować i posolić. Dodać jajka, mielone, ryż i obie kasze.
Uwaga! Ja zanim wrzuciłam ten ryż i kasze do mięsa to je kilka minut podgotowałam, żeby mieć pewność, że będą miękkie.
Ryż i kaszę jęczmienną wzięłam w torebkach, ( ryż miałam z warzywami) a kaszę mannę surową bo kupiłam jakąś bardzo drobniutką. :)
Doprawić przyprawami i dobrze wymieszać. :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Z masy uformować gołąbki. Żeby się nie kleiły do rąk, można posypać je mąką czy moczyć ręce w zimnej wodzie. Gołąbki obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć je na patelni.
Obrazek W 500 ml wody rozpuścić kostkę rosołową. Usmażone gołąbki ułożyć obok siebie w brytfannie i zalać bulionem z kostki. :)
Można je jeść z sosem pieczarkowym czy grzybowym ja zrobiłam sobie z pomidorowym i od razu je w nim prużyłam. :)
Ale można sos zrobić oddzielnie. :)
Obrazek Obrazek Obrazek A niżej już obiadek na talerzu. :eat: Smacznego !!! :eat:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat