Moje grzybki w kuchni

Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » sobota, 8 lutego 2014, 12:06

Wojtas, dogadzasz sobie. :)


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48859 razy
Pochwalony: 9012 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » sobota, 8 lutego 2014, 13:15

Wojtas pisze:Główny składnik doleciał ...
ale chyba padł z wysiłku :) musisz dodać mu otuchy i smardzy :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2717 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » sobota, 8 lutego 2014, 15:38

Zjadłem i padłem, ale już wracam do sił.

Moja wersja wcześniej podawanego przepisu - lekka modyfikacja.

Bażant pieczony

• bażant,
• suszone smardze,
• drobno pokrojona słonina,
• posiekana wątróbka z indyka + podroby z bażanta,
• 1 jajko,
• pół bułki kajzerki,
• pół cebuli,
• sól,
• pieprz,
• masło. Obrazek Obrazek Bażanta oskubać z piór, (polewać wrzątkiem oczyszczane miejsce i skubać), umyć, osuszyć.
Smardze namoczyć, (dzień wcześniej zacząć namaczanie). Po wyjęciu smardzy, do tej wody włożyć bułkę, aby się namoczyła. Smardze i cebulę drobno pokroić i poddusić na maśle. Bułkę odcisnąć, razem zmiksować, przełożyć do miski. Dodać wątróbkę, słoninę, doprawić solą, pieprzem. Dodać żółtko i wymieszać. Białko ubić, wszystko delikatnie wymieszać. Napełniać farszem bażanta. Farsz robimy według uznania, jeśli ktoś chce więcej grzybów to dokłada więcej grzybów, jeśli więcej podrobów to więcej podrobów.
Otwory zszyć nitką, bażanta obłożyć słoniną i włożyć do wysmarowanej słoniną brytfanki z przykryciem.
Obrazek Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec aż będzie miękki. Pod koniec pieczenia (15 minut przed końcem) zdjąć słoninę, aby ptak ładnie się przyrumienił. Piekłem 1,5 godziny pod przykryciem i dla zarumienia około15 minut bez przykrycia (po 7 minut góra, dół).
Trochę za wcześnie wrzuciłem nadwyżkę smardzy do brytfanki i lekko się przesuszyły. W brytfance zostaje spora ilość przetopionej słoniny, która z pewnością niedługo zmieni swoją konsystencję i stanie się smalcykiem :eat: Obrazek


Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14106 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » sobota, 8 lutego 2014, 15:52

Sensibility pisze:Wojtas ty to musisz być mądry facet, skoro tyle móżdżków pochłaniasz. :eat: ;) :lol:
:lol: Wygląda na to, że Wojtas już prawie wszystkie rozumy pozjadał ;) rotfl rotfl


Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » sobota, 8 lutego 2014, 17:14

Wojtas, wykwintne danie sobie zaserwowałeś, w takiej formie to bym go chętnie zjadła. :eat: :eat: :ok:
http://www.nagrzyby.pl/galeria/d/1115030-1/P1060969.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

A ja dziś sobie zrobiłam na obiad też smaczne danie i teraz ledwie po nim dyszę. Tak wygląda moje ograniczanie się z jedzeniem. :?
Miałam na obiad mielone w cieście francuskim z grzybami. Zdawać by się mogło, że to pracochłonne danie ale nic podobnego. Wzięłam przepis z jakiegoś czasopisma ale jak zwykle go zmodyfikowałam do swoich celów.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego (w przepisie było wołowe, ja zastosowałam wieprzowe i dałam pół kg a oni zalecali 300 g)
- cebula
- 1 jajko i 1 żółtko ( dałam tylko 1 jajko)
-3 łyzki bułki tartej
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, natka pietruszki( ja dołożyłam maggi w płynie, majeranku, tymianku i przyprawy do mielonego)
- grzyby w przepisie pieczarki a ja użyłam leśnych, mrożonych ale wcześniej już ugotowanych

WYKONANIE;

Mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, śmietaną, natką pietruszki, cebulą, maggi w płynie, solą i pieprzem.
Uformować z niego kulę i wyłożyć ją na blaszkę do pieczenia. Wcześniej na blaszkę położyć papier do pieczenia.
Pięścią zrobić wgłębienie w tej mięsnej kuli ( będą w nim później grzybki).
Kulę mięsną włożyć do piekarnika i podpiec 6-8 minut w temperaturze 190 stopni po czym ją wyjąć z piekarnika.
Na zdjęciach kula przed włożeniem do piekarnika, grzybki i kula po wyjęciu z piekarnika.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Poczekałam aż wystygnie, w międzyczasie spacerek zaliczyłam.
Rozwinąć ciasto francuskie ( piszą, żeby wałkować podsypując mąką) wg mnie nie potrzeba. Ja tylko pocięłam ciasto na większe i mniejsze paseczki i obłożyłam nim kulę mięsną tworząc wianek.
Kula obłożona ciastem wyglądała tak. Postanowiłam jeszcze zrobić jej wzorki poprzeczne. :mrgreen:
Zużyłam połowę ciasta a w przepisie było całe. Za to była bardziej mięsna. :tak:
Obrazek Obrazek Posmarowałam ciasto mlekiem ( można rozkłóconym jajkiem czy białkiem). Włożyłam do piekarnika na 30-35 minut. Pod koniec pieczenia ( 10 minut wcześniej) położyłam we wgłębieniu usmażone wcześniej grzybki. Kula po upieczeniu prezentowała się tak. :eat:
Obrazek Obrazek Podzieliliśmy ją na 3 części i jak dla mnie to porcja wystarczająca. Najedliśmy się wszyscy. Do tego surówka z kiszonej kapusty albo jakaś inna czy ogórek, co kto lubi. :eat: Smacznego !!!
Obrazek Obrazek


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48859 razy
Pochwalony: 9012 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » sobota, 8 lutego 2014, 17:57

Sensibility, syper to wygląda i pewnie wyśmienicie smakuje :brawo: kolejny niusik


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » sobota, 8 lutego 2014, 18:13

Zenit pisze:syper to wygląda i pewnie wyśmienicie smakuje :brawo:
Nawet nie myślałam, że to będzie takie smaczne danie. :eat:
Już zamieściłam newsa, chciałam też dać tego bażanta Wojtasa ale nie wiem gdzie się podstawia autora, żeby widniał Wojtas w nagłówku newsa a nie ja?


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48859 razy
Pochwalony: 9012 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » sobota, 8 lutego 2014, 18:22

Sensibility pisze:chciałam też dać tego bażanta Wojtasa ale nie wiem gdzie się podstawia autora, żeby widniał Wojtas w nagłówku newsa a nie ja?
ja myślę że Wojtas zrobi jakiś przepis - jego fotka z tym bażantem jest super :ok:


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » sobota, 8 lutego 2014, 18:35

Zenit pisze:ja myślę że Wojtas zrobi jakiś przepis - jego fotka z tym bażantem jest super :ok:
No to niech zrobi to samodzielnie, ma uprawnienia. :)


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48859 razy
Pochwalony: 9012 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » sobota, 8 lutego 2014, 18:36

Sensibility pisze:No to niech zrobi to samodzielnie, ma uprawnienia. :)
no musze mu udzielić porad telefonicznych


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2717 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » sobota, 8 lutego 2014, 21:54

Sensibility, Znowu zgłodniałem patrząc na to ciasteczko :eat:
Zenit, Jeszcze raz będziemy musieli się zdzwonić, tym razem jak obaj będziemy przed kompem, bo tak na sucho to nie wiem w co mam klikać (jutro się odezwę) :beer:



soohy
Hubiak
Hubiak
Posty: 376
Rejestracja: środa, 24 października 2012, 21:22
Ulubione grzyby: Błyskoporek podkorowy, Żółciak siarkowy, Hubiak pospolity
Lokalizacja: Małopolskie, Brzesko
Pochwalił: 32 razy
Pochwalony: 57 razy
Kontakt:

Post autor: soohy » niedziela, 9 lutego 2014, 12:48

Wojtas pisze:Bażant pieczony
Po takim wpisie.... :eat: unikam już tego tematu :D


"Olej rówieśniczą presję, realizuj swoje pasje..."
https://picasaweb.google.com/104572263095461936350" onclick="window.open(this.href);return false;
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika

Gabi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 15395
Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
Lokalizacja: Dijon
Pochwalił: 24 razy
Pochwalony: 2090 razy

Post autor: Gabi » niedziela, 9 lutego 2014, 17:39

Mniamci mniamci :eat:


W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac
Awatar użytkownika

barbra
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5771
Rejestracja: wtorek, 10 lipca 2007, 20:31
Ulubione grzyby: smardze,borowiki,rydze
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwalony: 1639 razy

Post autor: barbra » niedziela, 9 lutego 2014, 21:50

Sensibility, smakowicie twoje mięsko z grzybkami wygląda, mniam mniam :)

Wojtas, a twój bażant to prostu mastersztyk :) tylko skąd wytrzasnąć bażanta :?:

Ja ostatnio na imprezkę zrobiłam smalec z grzybami :)

Przepis jest bardzo prosty:
Stopiłam zmieloną wcześniej słoninę, dodałam drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Doprawiłam solą, pieprzem, rozmarynem i majerankiem. Dodałam wcześniej zmiksowane grzyby (użyłam zamrożonych, które wcześniej były ugotowane, ale można dodać świeżych ugotowanych albo suszonych wcześniej namoczonych i ugotowanych). Trzeba dobrze wymieszać grzyby ze stopioną słoniną, aby składniki dobrze się połączyły. Taką miksturę rozlałam do salaterek, aby smalec stężał. Podałam go z chlebem razowym i ogórkami kiszonymi. Znikł ze stołu w mgnieniu oka :D Polecam :D


Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » poniedziałek, 10 lutego 2014, 19:55

Wojtas pisze: Znowu zgłodniałem patrząc na to ciasteczko :eat:
Przypuszczam, ze ty byś zjadł całe to ciasteczko na jedno posiedzenie. :lol: ;) :eat:
barbra, muszę sobie spisać ten przepis na smalec ale jak zwalę z siebie ze 2 kilo. :lol:


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat