Moje grzybki w kuchni


soohy
Hubiak
Hubiak
Posty: 376
Rejestracja: środa, 24 października 2012, 21:22
Ulubione grzyby: Błyskoporek podkorowy, Żółciak siarkowy, Hubiak pospolity
Lokalizacja: Małopolskie, Brzesko
Pochwalił: 32 razy
Pochwalony: 57 razy
Kontakt:

Post autor: soohy » piątek, 24 stycznia 2014, 21:40

Coś innego niż do jedzenia, bo do popijania... U mnie napar z białoporka brzozowego.

Polecam również napar z błyskoporka podkorowego, leśny substytut prawdziwej czarnej domowej herbaty.


"Olej rówieśniczą presję, realizuj swoje pasje..."
https://picasaweb.google.com/104572263095461936350" onclick="window.open(this.href);return false;
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2717 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » piątek, 24 stycznia 2014, 23:19

Pisałem już kiedyś o Shii-take (ze sklepu). Grzyb kupiony, to grzyb kupiony, nigdy nie będzie smakował tak jak ten samu znaleziony. http://forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php? ... &start=300


Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » piątek, 24 stycznia 2014, 23:51

PAWEŁ54 wole swoje borowiczki z zamrażalnika :) zostały mi już tylko 2 woreczki na 2 obiady, trzeba dobrze zagospodarować :P


Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14106 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » sobota, 25 stycznia 2014, 00:30

Mefiu, pizza prezentuje się apetycznie :eat: :brawo: :beer:
Mefiu pisze:Ja wraz z przyszła żoną (za 4 miesiące już :doh: :doh: )
No to podsumowałeś przyszłą żonę :w00t: :lol:
Lepiej niech ona tego nie czyta, bo możesz mieć bliskie spotkanie trzeciego stopnia z Obrazek

;)


Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » sobota, 25 stycznia 2014, 08:39

Nadir pisze: Lepiej niech ona tego nie czyta, bo możesz mieć bliskie spotkanie trzeciego stopnia z Obrazek
;)
:lol: :lol: :lol: , żartowałem :P


Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » sobota, 25 stycznia 2014, 10:58

Mefiu pisze:Filet z kurczaka w cieście francuskim z borowikami i podgrzybkami ze szpinakiem :)
Ponieważ ja nie jestem fanką szpinaku zrobiłam sobie inna potrawę z grzybami w cieście francuskim. Może ktoś skorzysta z przepisu bo mi bardzo smakowała.
Potrzebne składniki:
- Filet z kurczaka ( podwójny)
- grzyby leśne ( ja użyłam swoich mrożonych ale wczesniej już ugotowanych)
- cebula
- przyprawy wg uznania
- 2 opakowania ciasta francuskiego

Nie robiłam zdjęć z krojenia fileta na kawałki, bo w połowie przepisu wpadłam na to, ze mogę to sfotografować więc tej czynności nie ma na zdjęciach ;) A dalej postępowałam w następujący sposób.
Grzybki odmroziłam, podsmażyłam na patelni z cebulą i przyprawami ( sól , pieprz ) i przełożyłam do innego naczynia.
Za chwilę usmażyłam w ten sam sposób pokrojonego fileta drobiowego, dodałam sobie do niego, przyprawy do gyrosa, soli, pieprzu , bazylii i co kto chce.
Potem połączyłam usmażonego fileta z grzybami, tu już machnęłam fotkę, chociaż na patelni. :lol:
Obrazek Potem rozłożyłam ciasto francuskie, ponacinałam je z boku a na środku położyłam farsz grzybowo-filetowy. Stwierdziłam, że mam w nowej :mrgreen: lodówce żółty ser więc też go wykorzystałam i położyłam kawałki na farszu. Potem roladę zwinęłam. Wyglądało to tak. :)
Obrazek Obrazek Obrazek Potem pieczenie, oczywiście wcześniej trzeba roladę posmarować białkiem od jajka lub mlekiem. Ja smarowałam mlekiem. Piekłam na oko , zależnie od piekarnika ale około pół godziny. Trzeba podglądać czy się zrumieniło. I potrawa gotowa. :) :eat:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Jedno ciasto starcza na 3 osobową rodzinę, żeby się najeść. :eat: Jak ktoś chce więcej to radzę kupić 2 ciasta. Ja dziś piekę drugą porcję, bo aktualnie jesteśmy w 3 osoby to załatwiłam 2 obiady za jednym zamachem. ;) Zjadłam z ogórkiem ale równie dobrze można to zjeść z surówką czy czymś innym.
SMACZNEGO !!! :eat:


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48859 razy
Pochwalony: 9012 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » sobota, 25 stycznia 2014, 11:01

Sensibility, no to liczę dziś na niusika :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » sobota, 25 stycznia 2014, 11:03

Sensibility super Ci to wyszło! :) Ja jeszcze muszę poćwiczyć robienie tego dania. Ciekawie też to robisz, ja robiłem z całego filetu i za duże to mi wyszło, ciasto ledwo co objęło mięso. No nic następnym razem zrobię tak jak Ty :) Dzięki za nowy przepis :) 2 Strony wcześniej są moje fotki i zdecydowanie nie wyszło mi to.
:eat: :eat: :eat:


Awatar użytkownika

Sysunia
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 7716
Rejestracja: sobota, 4 stycznia 2014, 11:13
Imię: Krystyna
Ulubione grzyby: z Czerwonej listy
Pochwalił: 4093 razy
Pochwalony: 7253 razy
Kontakt:

Post autor: Sysunia » sobota, 25 stycznia 2014, 11:27

Sensibility, uczta dla oczu i zapewne dla ciała też. I jak tu z Waszymi smakowitościami realizować program MŻ, skoro patrząc, soki trawienne szaleją?! :placze:


Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » sobota, 25 stycznia 2014, 11:34

Zenit, ok wstawię go do przepisów. :)
Sysunia, podoba mi się twój sposób komentowania. :ok: :lol: ;)
Mefiu trenuj ale i tak przyszła zona będzie miała z tobą dobrze, bo się interesujesz tym tematem kulinarnym. :brawo:
Dla małej rodziny wystarczy jedno ciasto francuskie ale jak ja na 2 dni robiłam to kupiłam sobie 2 ciasta. :)
Ja kiedyś podawałam przepis na gyrosa i postanowiłam pewnego razu go podać w cieście francuskim zamiast w tradycyjnej picie i też zapiekłam w taki sam sposób, jak prezentuję to wyżej. I stwierdziłam, że gyros mi też bardziej smakuje w cieście francuskim niż w tej picie, niekiedy więc go też tak podaję. :) :eat:
Kto robi gyrosa to radzę spróbować go podać w takiej właśnie formie. Jest pyszny. :eat: :eat:
Mefiu patrzyłam na twojego fileta ale wydaje mi się, że prościej jest go pokroić na kawałki, usmażyć, dodać szpinak i wtedy dopiero włożyć w ciasto , jak u mnie. Bo miałeś kłopoty, jak piszesz spowodowane wielkością fileta. Spróbuj po mojemu. ;) :)


Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » sobota, 25 stycznia 2014, 12:02

Na bank będę próbował Twojego sposobu. Dzięki za rady :) :beer:


Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14106 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » niedziela, 26 stycznia 2014, 06:17

Mefiu pisze: :lol: :lol: :lol: , żartowałem :P
A ja nie żartowałem :nie: ;) :lol:
Ja Ci mówię, ten przyrząd co pokazałem go na fotce - lepiej trzymać do niego odpowiedni dystans :niepewny: On nie bez powodu ma "rączki" do trzymania. i to dwie... :w00t: :lol: :lol:

Sensibility, fajne jedzonko :) Tylko co do tego:
Sensibility pisze:Jedno ciasto starcza na 3 osobową rodzinę, żeby się najeść. :eat:
...to nie byłbym taki pewny :| :lol:


Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » niedziela, 26 stycznia 2014, 09:00

Nadir pisze: On nie bez powodu ma "rączki" do trzymania. i to dwie... :w00t: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol:


Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » niedziela, 26 stycznia 2014, 14:05

Nadir pisze:...to nie byłbym taki pewny :| :lol:
Ci łakomi by wszamali całość :eat: , też tak myślę ale trzeba oszczędzać i się nie przejadać. ;) :lol: rotfl
U mnie pod wydziałem. :eat: :lol:


Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » piątek, 31 stycznia 2014, 22:57

Po piątkowym mroźnym spacerku po lesie przyszedł czas na dobry obiadek :P Robiłem to 1 raz :) Jak zwykle nic trudnego ale mimo wszystko wyzwanie :) Większość moich dań robię z przepisów z neta ale zawsze je modyfikuje o moje grzyby leśne :)
Zapiekanka z ziemniakami, rybką, szpinakiem, borowikami, pomidorem i papryką, a także serem żółtym + "Krwawa Mery"
Na początek zacznę od krwawej Mery :)

Obrazek Obrazek

No to jedziemy z zapiekaną :)

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
dużo zdjęć ale chciałem wszystko uchwycić :P
:eat: :eat: :eat: :eat: :eat: :beer: :beer: :beer: :beer:
Przepis: Dodam ze ja robiłem wszystko na oko :)

filety rybne - 400 gramów
ser żółty - 100 gramów
czerwona papryka - 1 sztuka
pomidory - 400 gramów
mleko - 100 mililitrów
zielona papryka - 1 sztuka
jajka - 3 sztuki
ziemniaki - 600 gramów
tłuszcz do formy

Zmodyfikowałem przepis o borowiki i szpinak.
Oczywiście przyprawy do ziemniaków oraz do ryb dodałem :)

Przygotowanie:
1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
2. Rybę pokrój w kostkę i przypraw.
3. Paprykę pokrój w kostkę, a pomidory w plasterki.
4. W wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek ułóż warstwami ziemniaki, rybę, pomidory i paprykę. Rozmieszaj jajka z mlekiem i polej tym zapiekankę.
5. Zetrzyj ser, a następnie posyp nim zapiekankę. Piec w temperaturze 200 stopni około 30 minut.
6. Posyp startym serem i zapiekaj jeszcze 10 minut.

Ja zrobiłem warstwy tak:
1 ziemniaki
2 ryba
3 ser
4 papryka
5 pomidor
6 szpinak
7 borowiki
8 jajko
9 duuzzzzo sera :)
Ostatnio zmieniony piątek, 31 stycznia 2014, 23:30 przez Mefiu, łącznie zmieniany 2 razy.


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat