Moje grzybki w kuchni
-
- Hubiak
- Ulubione grzyby: Błyskoporek podkorowy, Żółciak siarkowy, Hubiak pospolity
- Pochwalił: 32 razy
- Pochwalony: 57 razy
- Kontakt:
Coś innego niż do jedzenia, bo do popijania... U mnie napar z białoporka brzozowego.
Polecam również napar z błyskoporka podkorowego, leśny substytut prawdziwej czarnej domowej herbaty.
Polecam również napar z błyskoporka podkorowego, leśny substytut prawdziwej czarnej domowej herbaty.
"Olej rówieśniczą presję, realizuj swoje pasje..."
https://picasaweb.google.com/104572263095461936350" onclick="window.open(this.href);return false;
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/104572263095461936350" onclick="window.open(this.href);return false;
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Imię: Wojciech
- Ulubione grzyby: Borowiki
- Pochwalił: 587 razy
- Pochwalony: 2717 razy
- Kontakt:
Pisałem już kiedyś o Shii-take (ze sklepu). Grzyb kupiony, to grzyb kupiony, nigdy nie będzie smakował tak jak ten samu znaleziony. http://forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php? ... &start=300
-
- Administrator
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
-
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
Ponieważ ja nie jestem fanką szpinaku zrobiłam sobie inna potrawę z grzybami w cieście francuskim. Może ktoś skorzysta z przepisu bo mi bardzo smakowała.Mefiu pisze:Filet z kurczaka w cieście francuskim z borowikami i podgrzybkami ze szpinakiem
Potrzebne składniki:
- Filet z kurczaka ( podwójny)
- grzyby leśne ( ja użyłam swoich mrożonych ale wczesniej już ugotowanych)
- cebula
- przyprawy wg uznania
- 2 opakowania ciasta francuskiego
Nie robiłam zdjęć z krojenia fileta na kawałki, bo w połowie przepisu wpadłam na to, ze mogę to sfotografować więc tej czynności nie ma na zdjęciach

Grzybki odmroziłam, podsmażyłam na patelni z cebulą i przyprawami ( sól , pieprz ) i przełożyłam do innego naczynia.
Za chwilę usmażyłam w ten sam sposób pokrojonego fileta drobiowego, dodałam sobie do niego, przyprawy do gyrosa, soli, pieprzu , bazylii i co kto chce.
Potem połączyłam usmażonego fileta z grzybami, tu już machnęłam fotkę, chociaż na patelni.

SMACZNEGO

-
- Założyciel strony oraz forum
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Pochwalił: 48859 razy
- Pochwalony: 9012 razy
- Kontakt:
Sensibility, no to liczę dziś na niusika 

Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016
https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016

Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
Autor tematu - Grzybas znakomity
- Ulubione grzyby: Gołąbki ...
- Pochwalił: 376 razy
- Pochwalony: 1737 razy
Sensibility super Ci to wyszło!
Ja jeszcze muszę poćwiczyć robienie tego dania. Ciekawie też to robisz, ja robiłem z całego filetu i za duże to mi wyszło, ciasto ledwo co objęło mięso. No nic następnym razem zrobię tak jak Ty
Dzięki za nowy przepis
2 Strony wcześniej są moje fotki i zdecydowanie nie wyszło mi to.

-
- Kontakt:
Zenit, ok wstawię go do przepisów.
Sysunia, podoba mi się twój sposób komentowania.
Mefiu trenuj ale i tak przyszła zona będzie miała z tobą dobrze, bo się interesujesz tym tematem kulinarnym.
Dla małej rodziny wystarczy jedno ciasto francuskie ale jak ja na 2 dni robiłam to kupiłam sobie 2 ciasta.
Ja kiedyś podawałam przepis na gyrosa i postanowiłam pewnego razu go podać w cieście francuskim zamiast w tradycyjnej picie i też zapiekłam w taki sam sposób, jak prezentuję to wyżej. I stwierdziłam, że gyros mi też bardziej smakuje w cieście francuskim niż w tej picie, niekiedy więc go też tak podaję.

Kto robi gyrosa to radzę spróbować go podać w takiej właśnie formie. Jest pyszny.

Mefiu patrzyłam na twojego fileta ale wydaje mi się, że prościej jest go pokroić na kawałki, usmażyć, dodać szpinak i wtedy dopiero włożyć w ciasto , jak u mnie. Bo miałeś kłopoty, jak piszesz spowodowane wielkością fileta. Spróbuj po mojemu.

Sysunia, podoba mi się twój sposób komentowania.

Mefiu trenuj ale i tak przyszła zona będzie miała z tobą dobrze, bo się interesujesz tym tematem kulinarnym.

Dla małej rodziny wystarczy jedno ciasto francuskie ale jak ja na 2 dni robiłam to kupiłam sobie 2 ciasta.

Ja kiedyś podawałam przepis na gyrosa i postanowiłam pewnego razu go podać w cieście francuskim zamiast w tradycyjnej picie i też zapiekłam w taki sam sposób, jak prezentuję to wyżej. I stwierdziłam, że gyros mi też bardziej smakuje w cieście francuskim niż w tej picie, niekiedy więc go też tak podaję.

Kto robi gyrosa to radzę spróbować go podać w takiej właśnie formie. Jest pyszny.

Mefiu patrzyłam na twojego fileta ale wydaje mi się, że prościej jest go pokroić na kawałki, usmażyć, dodać szpinak i wtedy dopiero włożyć w ciasto , jak u mnie. Bo miałeś kłopoty, jak piszesz spowodowane wielkością fileta. Spróbuj po mojemu.

-
- Administrator
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
A ja nie żartowałemMefiu pisze:![]()
![]()
, żartowałem

Ja Ci mówię, ten przyrząd co pokazałem go na fotce - lepiej trzymać do niego odpowiedni dystans

Sensibility, fajne jedzonko

...to nie byłbym taki pewnySensibility pisze:Jedno ciasto starcza na 3 osobową rodzinę, żeby się najeść.

-
- Kontakt:
-
Autor tematu - Grzybas znakomity
- Ulubione grzyby: Gołąbki ...
- Pochwalił: 376 razy
- Pochwalony: 1737 razy
Po piątkowym mroźnym spacerku po lesie przyszedł czas na dobry obiadek
Robiłem to 1 raz
Jak zwykle nic trudnego ale mimo wszystko wyzwanie
Większość moich dań robię z przepisów z neta ale zawsze je modyfikuje o moje grzyby leśne 
Zapiekanka z ziemniakami, rybką, szpinakiem, borowikami, pomidorem i papryką, a także serem żółtym + "Krwawa Mery"
Na początek zacznę od krwawej Mery
No to jedziemy z zapiekaną
dużo zdjęć ale chciałem wszystko uchwycić 
Przepis: Dodam ze ja robiłem wszystko na oko 
filety rybne - 400 gramów
ser żółty - 100 gramów
czerwona papryka - 1 sztuka
pomidory - 400 gramów
mleko - 100 mililitrów
zielona papryka - 1 sztuka
jajka - 3 sztuki
ziemniaki - 600 gramów
tłuszcz do formy
Zmodyfikowałem przepis o borowiki i szpinak.
Oczywiście przyprawy do ziemniaków oraz do ryb dodałem
Przygotowanie:
1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
2. Rybę pokrój w kostkę i przypraw.
3. Paprykę pokrój w kostkę, a pomidory w plasterki.
4. W wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek ułóż warstwami ziemniaki, rybę, pomidory i paprykę. Rozmieszaj jajka z mlekiem i polej tym zapiekankę.
5. Zetrzyj ser, a następnie posyp nim zapiekankę. Piec w temperaturze 200 stopni około 30 minut.
6. Posyp startym serem i zapiekaj jeszcze 10 minut.
Ja zrobiłem warstwy tak:
1 ziemniaki
2 ryba
3 ser
4 papryka
5 pomidor
6 szpinak
7 borowiki
8 jajko
9 duuzzzzo sera

Zapiekanka z ziemniakami, rybką, szpinakiem, borowikami, pomidorem i papryką, a także serem żółtym + "Krwawa Mery"
Na początek zacznę od krwawej Mery

No to jedziemy z zapiekaną

filety rybne - 400 gramów
ser żółty - 100 gramów
czerwona papryka - 1 sztuka
pomidory - 400 gramów
mleko - 100 mililitrów
zielona papryka - 1 sztuka
jajka - 3 sztuki
ziemniaki - 600 gramów
tłuszcz do formy
Zmodyfikowałem przepis o borowiki i szpinak.
Oczywiście przyprawy do ziemniaków oraz do ryb dodałem

Przygotowanie:
1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
2. Rybę pokrój w kostkę i przypraw.
3. Paprykę pokrój w kostkę, a pomidory w plasterki.
4. W wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek ułóż warstwami ziemniaki, rybę, pomidory i paprykę. Rozmieszaj jajka z mlekiem i polej tym zapiekankę.
5. Zetrzyj ser, a następnie posyp nim zapiekankę. Piec w temperaturze 200 stopni około 30 minut.
6. Posyp startym serem i zapiekaj jeszcze 10 minut.
Ja zrobiłem warstwy tak:
1 ziemniaki
2 ryba
3 ser
4 papryka
5 pomidor
6 szpinak
7 borowiki
8 jajko
9 duuzzzzo sera

Ostatnio zmieniony piątek, 31 stycznia 2014, 23:30 przez Mefiu, łącznie zmieniany 2 razy.