Nalewki jak robić... ? Które najsmaczniejsze?

Awatar użytkownika

Rodzina
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 721
Rejestracja: wtorek, 20 lipca 2010, 10:55
Ulubione grzyby: Borowiki,kożlarze
Lokalizacja: spod Warszawy
Pochwalony: 224 razy
Kontakt:

Post autor: Rodzina » piątek, 28 listopada 2014, 14:20

Zenit znalazłem coś takiego http://www.gumtree.pl/cp-sprzedam-inne/ ... -613773073" onclick="window.open(this.href);return false;

Może Cię zainteresuje.


Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 255 razy
Kontakt:

Post autor: Bukowy » piątek, 28 listopada 2014, 20:55

Tak jak pisze Rodzina zdecydowanie owoce pigwowca, a nie pigwy. Te pierwsze mają o niebo lepszy smak i aromat. Co roku trochę mrożę i używam do herbaty zamiast cytryny lub do kompotów. Pycha, kto raz tak zrobił już nie sięgnie po cytrynę. .


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » piątek, 28 listopada 2014, 23:07

Rodzina pisze:Zenit znalazłem coś takiego
dzięki oczywiście interesuje mnie tylko pigwowiec bo "pigwa" jak dla mnie jest mało warta - kiedyś przywiozłem ją z Węgier i nic ani nie pachniała ani smakowała. Szukam dalej :)
coś znalazłem ... http://www.gumtree.pl/cp-rosliny-i-ziem ... VBHX2HTM4Y*" onclick="window.open(this.href);return false; może jeszcze aktualne...


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

johnny40
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1361
Rejestracja: sobota, 10 maja 2008, 23:49
Ulubione grzyby: prawdziwki ,kurki,podgrzybki,maślaczki
Lokalizacja: Żory
Pochwalony: 179 razy

Post autor: johnny40 » sobota, 29 listopada 2014, 18:38

Mefiu pisze:NALEWKA Z MNISZKA LEKARSKIEGO I.

Składniki:
30 kwiatów mniszka lekarskiego, 1 litr wódki (45 proc.).

Wykonanie:
Kwiaty mniszka szybko opłukać pod bieżącą wodą, pojedynczo rozłożyć i wysuszyć.
Umieścić je w szklanym naczyniu, zalać wódką, macerować siedem dni.
Nalewkę zlać znad kwiatów, przefiltrować, rozlać do butelek.

Nalewka zalecana jest pomocniczo w chorobach naczyniowych, w żylakach nóg i odbytu, jako środek żółciopędny, przeciwdziałający zaparciom, lekko moczopędny, wskazana w chorobach nerek i pęcherza, a także w nerwicach – ze względu na łagodnie uspokajające działanie>

Robił ktoś kiedyś?

Ja nie robiłem nalewki ale co roku robie syrop z mleczyka, jedna uwaga nie należy płukać kwiatów wodą ......... bo to co najcenniejsze czyli pyłek wypłuczemy i połowa smaku idzie do ścieku, Kwiaty najlepiej zbierać gdzieś na łąkach z dala od ulic , najlepiej w słoneczny dzień jak są rozwinięte, po zerwaniu oberwać przed wrzuceniem łodyżki żeby do naczynia szły tylko kwiaty. Tą ilością co podałeś w przepisie nie zrobisz dobrej nalewki. Wiem że w przepisach podają takie ilości ale żeby coś miało smak i kolorek to dajcie z 300 albo i więcej kwiatów im więcej tym bardziej będzie aromatyczna. Ja robię sobie nalewkę z syropku z mniszka, po prostu do litra wódki wlewam pół litra syropku i po miesiącu można się już delektować.

Jeżeli robicie jakiekolwiek syropy, nalewki z kwiatów nie można ich myć. Wiem że są w tych kwiatach robalki, jest na to sposób, rozłóżcie kwiaty na prześcieradle na balkonie lub na dworze a robalki same uciekną , nawet jak jakiś zostanie to ile ten robaczek wam wypije tego syropku czy tej nalewki ???


kto nie pyta ten błądzi po lesie
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » poniedziałek, 1 grudnia 2014, 13:25

Mam już owoce pigwowca :) 3 kg będzie nalewka dziś zasypuję cukrem :) Oj długo się czeka na nalewkę :) Owoce są dojrzałe i aromatyczne jak nigdy :) No i udało się je zdobyć :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » poniedziałek, 1 grudnia 2014, 21:00

Ja nalewkę z pigwy robiłam już kilka razy, w tym roku sobie odpuściłam. Mój przepis jest następujący:

- 1/2 kg pigwy
-25 dkg miodu lipowego
-pół litra wódki
-ćwiartka spirytusu
- imbir, cynamon, goździki, rodzynki,wanilia w laskach, płatki róż
Wykonanie:

Pigwę umyć i obrać, pokroić na kawałki.
Do słoja wlać wódkę i wrzucać do niej pokrojone kawałki pigwy. Na koniec dodać miód,kawałek kory cynamonu, korzenia imbiru, kilka goździków i innych przypraw ( można czegoś nie dodać, jak się nie ma :lol: )
Odstawić w ciemne miejsce, codziennie potrząsać słojem aż miód się rozpuści.
Po miesiącu zlać nalewkę, dodać spirytus i przelać do ciemnej butelki. :)
Mocna jak diabli ale fajna. :beer:



Joanna1990
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 25 sierpnia 2020, 18:59

Nalewki jak robić... ? Które najsmaczniejsze?

Post autor: Joanna1990 » wtorek, 25 sierpnia 2020, 19:01

Ja lubię bardzo robić nalewki. W okresie jesienno - zimowym lubuję się w nalewkach wzmacniających odporność. Korzystam z tych przepisów https://kalkulatorpromili.pl/blog/3-nal ... ornosci/23
Nalewki pomagają mi i mojej rodzinie zachować zdrowie. Dużo mniej chorujemy:)


Awatar użytkownika

Włóczykij
Moderator
Moderator
Posty: 2309
Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
Imię: Mirosław
Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
Lokalizacja: wodzisław śląski
Pochwalił: 76 razy
Pochwalony: 598 razy

Nalewki jak robić... ? Które najsmaczniejsze?

Post autor: Włóczykij » wtorek, 25 sierpnia 2020, 19:49

Ten kalkulator promili ma się tak do życia jak Sovietskoje Igristoje do Szampana,wiem to z życia. :tak:


Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.

alix90
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 10 lipca 2020, 11:30

Nalewki jak robić... ? Które najsmaczniejsze?

Post autor: alix90 » piątek, 25 września 2020, 13:48

Podbijam pytanie! Ja zastanawiam się nad zrobieniem nalewki z borówek, gruszek i malin. Ktoś poleci jeszcze jakiś sprawdzony przepis? :zhm:


Awatar użytkownika

viragolo
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 734
Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Pochwalił: 5 razy
Pochwalony: 106 razy

Nalewki jak robić... ? Które najsmaczniejsze?

Post autor: viragolo » piątek, 25 września 2020, 14:37

Chętnie pomogę z winem, ale nalewek nie robię i się nie znam :pada:

Zdaję sobie sprawę, że mój post jest bezużyteczny :pada:


Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić

pati1993
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 31 maja 2022, 17:41
Kontakt:

Nalewki jak robić... ? Które najsmaczniejsze?

Post autor: pati1993 » wtorek, 31 maja 2022, 17:43

Ja osobiście uwielbiam nalewkę z "polskiej cytryny" i bardzo często ją przyrządzam. Chociaż rozumiem, że nie każdemu przypadnie ona do gustu ze względu na specyficzny smak. Dla mnie już od pierwszego łyka stała się absolutnym numerem jeden :) Ważne jest, aby przygotowywać ją w taki sposób, by nie utracić cennych właściwości prozdrowotnych owoców. Nalewkę z berberysu pamiętam już od najmłodszych lat (oczywiście dopiero jako nastolatka poznałam jej smak), ponieważ był to specjał mojej babci, a później mamy. Polecam! :)



seedkris
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 19 grudnia 2010, 16:13
Imię: Krzysztof
Lokalizacja: Podlasie Białystok

Nalewki jak robić... ? Które najsmaczniejsze?

Post autor: seedkris » środa, 15 lutego 2023, 13:42

O wielu lat robię domowe nalewki owocowe i prozdrowotne. Z owoców derenia wychodzą bardzo smaczne. Z pigwy lub pigwowca nie mają takiego wzięcia. W tym roku nastawiłem z żurawiny. Będę zlewał za kilka dni. Dereniówkę robię z surowych - świeżych owoców. Tu mam pytanie, czy ktoś robi nalewkę z mrożonych owoców derenia? Z niedojrzałych owoców robię kiszonki z takich zrywanych nie zbieranych. Nalewki robię od dawna i chętnie podpowiem co i jak. Może zadam pytanie nie w tym temacie ale, jak nazwać kiszony dereń z pestką w oliwie? Może jest polskie określenie takiego produktu?


Pozdrawiam Krzysztof
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat