Nalewki jak robić... ? Które najsmaczniejsze?
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 481
- Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
- Imię: Wojtek
- Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
- Lokalizacja: Szczecin
- Pochwalił: 246 razy
- Pochwalony: 255 razy
- Kontakt:
Tak jak pisze Rodzina zdecydowanie owoce pigwowca, a nie pigwy. Te pierwsze mają o niebo lepszy smak i aromat. Co roku trochę mrożę i używam do herbaty zamiast cytryny lub do kompotów. Pycha, kto raz tak zrobił już nie sięgnie po cytrynę. .
Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię
-
Autor tematu - Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
dzięki oczywiście interesuje mnie tylko pigwowiec bo "pigwa" jak dla mnie jest mało warta - kiedyś przywiozłem ją z Węgier i nic ani nie pachniała ani smakowała. Szukam dalejRodzina pisze:Zenit znalazłem coś takiego
coś znalazłem ... http://www.gumtree.pl/cp-rosliny-i-ziem ... VBHX2HTM4Y*" onclick="window.open(this.href);return false; może jeszcze aktualne...
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Grzybobiorca
- Posty: 1361
- Rejestracja: sobota, 10 maja 2008, 23:49
- Ulubione grzyby: prawdziwki ,kurki,podgrzybki,maślaczki
- Lokalizacja: Żory
- Pochwalony: 179 razy
Mefiu pisze:NALEWKA Z MNISZKA LEKARSKIEGO I.
Składniki:
30 kwiatów mniszka lekarskiego, 1 litr wódki (45 proc.).
Wykonanie:
Kwiaty mniszka szybko opłukać pod bieżącą wodą, pojedynczo rozłożyć i wysuszyć.
Umieścić je w szklanym naczyniu, zalać wódką, macerować siedem dni.
Nalewkę zlać znad kwiatów, przefiltrować, rozlać do butelek.
Nalewka zalecana jest pomocniczo w chorobach naczyniowych, w żylakach nóg i odbytu, jako środek żółciopędny, przeciwdziałający zaparciom, lekko moczopędny, wskazana w chorobach nerek i pęcherza, a także w nerwicach – ze względu na łagodnie uspokajające działanie>
Robił ktoś kiedyś?
Ja nie robiłem nalewki ale co roku robie syrop z mleczyka, jedna uwaga nie należy płukać kwiatów wodą ......... bo to co najcenniejsze czyli pyłek wypłuczemy i połowa smaku idzie do ścieku, Kwiaty najlepiej zbierać gdzieś na łąkach z dala od ulic , najlepiej w słoneczny dzień jak są rozwinięte, po zerwaniu oberwać przed wrzuceniem łodyżki żeby do naczynia szły tylko kwiaty. Tą ilością co podałeś w przepisie nie zrobisz dobrej nalewki. Wiem że w przepisach podają takie ilości ale żeby coś miało smak i kolorek to dajcie z 300 albo i więcej kwiatów im więcej tym bardziej będzie aromatyczna. Ja robię sobie nalewkę z syropku z mniszka, po prostu do litra wódki wlewam pół litra syropku i po miesiącu można się już delektować.
Jeżeli robicie jakiekolwiek syropy, nalewki z kwiatów nie można ich myć. Wiem że są w tych kwiatach robalki, jest na to sposób, rozłóżcie kwiaty na prześcieradle na balkonie lub na dworze a robalki same uciekną , nawet jak jakiś zostanie to ile ten robaczek wam wypije tego syropku czy tej nalewki ?
kto nie pyta ten błądzi po lesie
-
Autor tematu - Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Mam już owoce pigwowca 3 kg będzie nalewka dziś zasypuję cukrem Oj długo się czeka na nalewkę Owoce są dojrzałe i aromatyczne jak nigdy No i udało się je zdobyć
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
Ja nalewkę z pigwy robiłam już kilka razy, w tym roku sobie odpuściłam. Mój przepis jest następujący:
- 1/2 kg pigwy
-25 dkg miodu lipowego
-pół litra wódki
-ćwiartka spirytusu
- imbir, cynamon, goździki, rodzynki,wanilia w laskach, płatki róż
Wykonanie:
Pigwę umyć i obrać, pokroić na kawałki.
Do słoja wlać wódkę i wrzucać do niej pokrojone kawałki pigwy. Na koniec dodać miód,kawałek kory cynamonu, korzenia imbiru, kilka goździków i innych przypraw ( można czegoś nie dodać, jak się nie ma )
Odstawić w ciemne miejsce, codziennie potrząsać słojem aż miód się rozpuści.
Po miesiącu zlać nalewkę, dodać spirytus i przelać do ciemnej butelki.
Mocna jak diabli ale fajna.
- 1/2 kg pigwy
-25 dkg miodu lipowego
-pół litra wódki
-ćwiartka spirytusu
- imbir, cynamon, goździki, rodzynki,wanilia w laskach, płatki róż
Wykonanie:
Pigwę umyć i obrać, pokroić na kawałki.
Do słoja wlać wódkę i wrzucać do niej pokrojone kawałki pigwy. Na koniec dodać miód,kawałek kory cynamonu, korzenia imbiru, kilka goździków i innych przypraw ( można czegoś nie dodać, jak się nie ma )
Odstawić w ciemne miejsce, codziennie potrząsać słojem aż miód się rozpuści.
Po miesiącu zlać nalewkę, dodać spirytus i przelać do ciemnej butelki.
Mocna jak diabli ale fajna.
-
- Zarodnik
- Posty: 1
- Rejestracja: wtorek, 25 sierpnia 2020, 18:59
Nalewki jak robić... ? Które najsmaczniejsze?
Ja lubię bardzo robić nalewki. W okresie jesienno - zimowym lubuję się w nalewkach wzmacniających odporność. Korzystam z tych przepisów https://kalkulatorpromili.pl/blog/3-nal ... ornosci/23
Nalewki pomagają mi i mojej rodzinie zachować zdrowie. Dużo mniej chorujemy:)
Nalewki pomagają mi i mojej rodzinie zachować zdrowie. Dużo mniej chorujemy:)
-
- Moderator
- Posty: 2311
- Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
- Imię: Mirosław
- Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
- Lokalizacja: wodzisław śląski
- Pochwalił: 76 razy
- Pochwalony: 598 razy
Nalewki jak robić... ? Które najsmaczniejsze?
Ten kalkulator promili ma się tak do życia jak Sovietskoje Igristoje do Szampana,wiem to z życia.
Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.
Nalewki jak robić... ? Które najsmaczniejsze?
Podbijam pytanie! Ja zastanawiam się nad zrobieniem nalewki z borówek, gruszek i malin. Ktoś poleci jeszcze jakiś sprawdzony przepis?
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 734
- Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
- Lokalizacja: Lewin Brzeski
- Pochwalił: 5 razy
- Pochwalony: 106 razy
Nalewki jak robić... ? Które najsmaczniejsze?
Chętnie pomogę z winem, ale nalewek nie robię i się nie znam
Zdaję sobie sprawę, że mój post jest bezużyteczny
Zdaję sobie sprawę, że mój post jest bezużyteczny
Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić
Nalewki jak robić... ? Które najsmaczniejsze?
Ja osobiście uwielbiam nalewkę z "polskiej cytryny" i bardzo często ją przyrządzam. Chociaż rozumiem, że nie każdemu przypadnie ona do gustu ze względu na specyficzny smak. Dla mnie już od pierwszego łyka stała się absolutnym numerem jeden Ważne jest, aby przygotowywać ją w taki sposób, by nie utracić cennych właściwości prozdrowotnych owoców. Nalewkę z berberysu pamiętam już od najmłodszych lat (oczywiście dopiero jako nastolatka poznałam jej smak), ponieważ był to specjał mojej babci, a później mamy. Polecam!
-
- Zarodnik
- Posty: 9
- Rejestracja: niedziela, 19 grudnia 2010, 16:13
- Imię: Krzysztof
- Lokalizacja: Podlasie Białystok
Nalewki jak robić... ? Które najsmaczniejsze?
O wielu lat robię domowe nalewki owocowe i prozdrowotne. Z owoców derenia wychodzą bardzo smaczne. Z pigwy lub pigwowca nie mają takiego wzięcia. W tym roku nastawiłem z żurawiny. Będę zlewał za kilka dni. Dereniówkę robię z surowych - świeżych owoców. Tu mam pytanie, czy ktoś robi nalewkę z mrożonych owoców derenia? Z niedojrzałych owoców robię kiszonki z takich zrywanych nie zbieranych. Nalewki robię od dawna i chętnie podpowiem co i jak. Może zadam pytanie nie w tym temacie ale, jak nazwać kiszony dereń z pestką w oliwie? Może jest polskie określenie takiego produktu?
Pozdrawiam Krzysztof