Nasze wędzonki
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
Nasze wędzonki
Dziękuję, ale akurat to żony, ja tylko fociłem A co do sznurka, to mówi, że to musi być dużo mocniej ściśnięte niż wędzonka. Musi się całe zewrzeć, a w środku do tego są ząbki czosnku i nic ma nie wypadać. No i jeszcze jak mocno i gęsto zwiążesz to możesz sobie ładnie "uformować" bo mięso jak to mięso przed pieczeniem nie jest równe. Grube z jednej strony, cienkie z drugiej, jak natura dała Ale jak mocno ściśniesz to możesz sobie w miarę równy kawałek uformować. Po pieczeniu dajesz wystygnąć, zrywasz sznurki i jest pychaśna wędlinkakakadu pisze:QR_BBPOST sectroyer no ale z tym sznurkiem to żeś zaszalał. Smacznego ładnie wygląda.
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Nasze wędzonki
kombiii a trzeba do pieczenia w jakiejś zalewie troszkę pomoczyć czy na żywca do piekarnika. [/quote] Ja sarninę nacieram musztardą w folie i do lodówki na minimum24 godz.Potem czosnek troche leśnych przypraw i do rękawa+wino lub woda.Piekę w gęsiarce lub na blasze do miękkości.Mozna naszpikowac [zmrożoną-lepiej sie szpikuje słoninką lub tłuściejszym boczkiem]
Ajla
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 503
- Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
- Lokalizacja: Olsztyn
- Pochwalił: 22 razy
- Pochwalony: 216 razy
- Kontakt:
Nasze wędzonki
U mnie po wędzeniu.... Częściowo "się rozeszło" , zostało dla mnie to co widać
czyli kości na grochówkę , szyneczka i obowiązkowo boczek
czyli kości na grochówkę , szyneczka i obowiązkowo boczek
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 814
- Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
- Imię: Krzysiek
- Ulubione grzyby: jadalne
- Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
- Pochwalił: 321 razy
- Pochwalony: 409 razy
- Kontakt:
Nasze wędzonki
Jozefg pisze:QR_BBPOST U mnie po wędzeniu.... Częściowo "się rozeszło" , zostało dla mnie to co widać
czyli kości na grochówkę , szyneczka i obowiązkowo boczek
Smakowicie wyglądają
-
Autor tematu - Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1727
- Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
- Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Pochwalił: 109 razy
- Pochwalony: 494 razy
- Kontakt:
Nasze wędzonki
kakadu, zrób marynatę:
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki żywicznego octu
- 10 ziaren jałowca (rozgniecione)
- 2 łyżki cząbru
- 5 ząbków czosnku
Natrzyj dziada i na 12, albo 24 godziny w lodówkę.
Gwarantuję opadnięcie gaci.
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki żywicznego octu
- 10 ziaren jałowca (rozgniecione)
- 2 łyżki cząbru
- 5 ząbków czosnku
Natrzyj dziada i na 12, albo 24 godziny w lodówkę.
Gwarantuję opadnięcie gaci.
Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca w 2014 roku
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 481
- Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
- Imię: Wojtek
- Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
- Lokalizacja: Szczecin
- Pochwalił: 246 razy
- Pochwalony: 255 razy
- Kontakt:
Nasze wędzonki
Ja na te święta pierwszy raz wędziłem cąber z sarny, zalewa oprócz większej ilości jałowca tak sama jak inne. Osobiście najbardziej obawiałem się że wyjdzie suchar z racji tego że sarnina jest bardzo chuda, a jest naprawdę pychota. Wędzenie w 50-60°C i parzenie do 72°C (ja to robię w garnku do got. na parze, nie bezpośrednio w wodzie).kakadu pisze:QR_BBPOST Koledzy mam jeszcze w zanadrzu pół jelonka Czy wędzimy tak samo jak wieprzowinę czy są jakieś inne procedury peklowania i wędzenia.
Zdjęcie z dzisiaj:
Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 814
- Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
- Imię: Krzysiek
- Ulubione grzyby: jadalne
- Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
- Pochwalił: 321 razy
- Pochwalony: 409 razy
- Kontakt:
Nasze wędzonki
W związku z tym że zeszłoroczne wędzonki zostały prawie przyszła kolej na następne . Tym razem sarenka i wieprzowinka razem w jednej zalewie.Co prawda kolor zalewy tym razem stał się troszkę bardziej czerwony ale myślę że to z uwagi na kolor dziczyzny. Dodałem do mojej receptury troszkę więcej jałowca i myślę że będzie.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 481
- Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
- Imię: Wojtek
- Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
- Lokalizacja: Szczecin
- Pochwalił: 246 razy
- Pochwalony: 255 razy
- Kontakt:
Nasze wędzonki
kakadu będzie będzie. Moja sarnina też zabarwiła tak solankę.
Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 814
- Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
- Imię: Krzysiek
- Ulubione grzyby: jadalne
- Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
- Pochwalił: 321 razy
- Pochwalony: 409 razy
- Kontakt:
Nasze wędzonki
Efekt końcowy
Możecie sobie wyobrazić zapach jaki rozszedł sie po domu gdy przyniosłem wędzonki z wędzarni.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 481
- Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
- Imię: Wojtek
- Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
- Lokalizacja: Szczecin
- Pochwalił: 246 razy
- Pochwalony: 255 razy
- Kontakt:
Nasze wędzonki
Kakadu, ja sobie wyobrażam. Mam jeszcze w zamrażarce kawałek wędzonej sarninki.
Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię