Nasze wędzonki
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 481
- Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
- Imię: Wojtek
- Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
- Lokalizacja: Szczecin
- Pochwalił: 246 razy
- Pochwalony: 255 razy
- Kontakt:
Nasze wędzonki
@sectroyer Tracisz połowę zabawy. Komponowanie przypraw, szukanie ulubionej mieszanki, nabijanie w jelito itp.
Tak jak napisałem wcześniej, tak zrobiłem. Nad ranem w Szczecinie mocno padało, później na szczęście przestało, ale było chłodno. Niestety w moim rejonie chłód potęgowany jest przez wilgoć, ale twardy jestem. Był czas przywyknąć.
Smak jak najbardziej w porządku, ale jeszcze coś mi nie pasuje. Wychodzi brak wprawy (dziurki w przekroju), oraz jeszcze coś. Nie wiem dokładnie jeszcze co, ale się dowiem. Wędzonki wychodzę mi dobrze, ale przy kiełbasie czegoś brakuje. Może się czepiam, ale lubię jak wszystko gra.
Niemniej jednak są pyszne, zwłaszcza ta z dodatkiem jałowca, imbiru kozieradki i innych przypraw.
Tak jak napisałem wcześniej, tak zrobiłem. Nad ranem w Szczecinie mocno padało, później na szczęście przestało, ale było chłodno. Niestety w moim rejonie chłód potęgowany jest przez wilgoć, ale twardy jestem. Był czas przywyknąć.
Smak jak najbardziej w porządku, ale jeszcze coś mi nie pasuje. Wychodzi brak wprawy (dziurki w przekroju), oraz jeszcze coś. Nie wiem dokładnie jeszcze co, ale się dowiem. Wędzonki wychodzę mi dobrze, ale przy kiełbasie czegoś brakuje. Może się czepiam, ale lubię jak wszystko gra.
Niemniej jednak są pyszne, zwłaszcza ta z dodatkiem jałowca, imbiru kozieradki i innych przypraw.
Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 503
- Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
- Lokalizacja: Olsztyn
- Pochwalił: 22 razy
- Pochwalony: 216 razy
- Kontakt:
Nasze wędzonki
Hehe.... A ja myślałem że to mój pomysł....sectroyer pisze:QR_BBPOST dodatkowo kupuję ( z dobrego źródła) około 10 kilogramów białej surowej i ją sam sobie wędzę, bo jestem zbyt leniwy by się pawić we flaki i kiełbaśnice
Kupuję białą kiełbasę produkcji zakładu Morliny paczkowaną próżniowo w opakowania ~1kg . Jest tak przyprawiona że niemal gotowa do wędzarni.
Rozpakowuję, myję dokładnie o na godzinę do solanki ~8% (zwykła sól) Potem dokładne suszenie i do wędzarni.
Nie wiem jaka będzie biała z innych zakładów, trzeba by zrobić próbę.
-
- Grzybeczek
- Posty: 120
- Rejestracja: piątek, 10 października 2008, 12:43
- Lokalizacja: Bielsko-B/Kozy
- Pochwalony: 10 razy
Nasze wędzonki
kiełbasa biała Morliny nie jest najszczęśliwszym wyborem
posiada w sobie mało miesa a duzo zapychaczy i dodatkowo MOM no i ten nieszczesny glutaminian sodu
posiada w sobie mało miesa a duzo zapychaczy i dodatkowo MOM no i ten nieszczesny glutaminian sodu
https://nagrzyby.pl/galeria/v/users2/moni/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
-
- Grzybeczek
- Posty: 120
- Rejestracja: piątek, 10 października 2008, 12:43
- Lokalizacja: Bielsko-B/Kozy
- Pochwalony: 10 razy
Nasze wędzonki
z tego co sie orientuje Intermache ma dobrą jakościowo kiełbasę białą, Auchan również o dziwo
https://nagrzyby.pl/galeria/v/users2/moni/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 814
- Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
- Imię: Krzysiek
- Ulubione grzyby: jadalne
- Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
- Pochwalił: 321 razy
- Pochwalony: 409 razy
- Kontakt:
Nasze wędzonki
Proszę Was nie mówcie mi że w którymś z tych molochów jest dobra kiełbasa czy inne wyroby. Dobre to są jak sobie sam zrobię bo wiem co jest w środku.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 481
- Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
- Imię: Wojtek
- Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
- Lokalizacja: Szczecin
- Pochwalił: 246 razy
- Pochwalony: 255 razy
- Kontakt:
Nasze wędzonki
Jakość kiełbasy (czy innych wyrobów) trzeba sobie przeliczyć. Taka łopatka kosztuje ok 10zł, mięsa drobne koło 8zł. Do tego doliczamy prace ludzką, transport, marżę, i inne (przyprawy, koszty zakładu za prąd wodę itp). Nie ma cudów jeżeli biała kiełbasa kosztuje kilkanaście zł lub jeszcze mniej to na pewno nie jest dobra. Może być tylko pełna ulepszaczy, wypełniaczy tłuszczu czy fosforanów które zwiążą dodaną wodę.
Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1921
- Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
- Imię: Henryk
- Ulubione grzyby: borowik
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 1585 razy
- Pochwalony: 1778 razy
- Kontakt:
Nasze wędzonki
Bukowy, 100% racji , niestety w obecnych czasach jesteśmy skazani na taką żywność
Tradycyjne metody produkcji są zwyczajnie nie wystarczające do popytu i pozostaną tylko jako uzupełnienie rynku .
Tradycyjne metody produkcji są zwyczajnie nie wystarczające do popytu i pozostaną tylko jako uzupełnienie rynku .
-
- Grzybeczek
- Posty: 120
- Rejestracja: piątek, 10 października 2008, 12:43
- Lokalizacja: Bielsko-B/Kozy
- Pochwalony: 10 razy
Nasze wędzonki
ja wlaśnie o tym mówie, nie jest to jakość taka jakbyśmy sobie zrobili w domu, ale jak nie ma w skladzie glutaminianu i karagenu to juz jest dla mnie duzy plus
https://nagrzyby.pl/galeria/v/users2/moni/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 481
- Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
- Imię: Wojtek
- Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
- Lokalizacja: Szczecin
- Pochwalił: 246 razy
- Pochwalony: 255 razy
- Kontakt:
Nasze wędzonki
Słynny glutaminian sodu występuje naturalnie praktycznie w każdej potrawie. Dodawany "sztucznie" do potraw jest w znikomej ilości (0,2-0,8%).
To nie on jest szkodliwy w żywności przetworzonej, a utwardzone tłuszcze roślinne, zwiększona ilość tłuszczy zwierzęcych, Dodatki słodzące dodatki wiążące wodę w produkcie itp.
Mało tego jeżeli całkowicie wyeliminujemy glutaminian sodu z diety to nasz organizm sam do wytworzy, gdyż :
jest substratem do syntezy białek,
jest ważnym neuroprzekaźnikiem, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego,
jest składnikiem glutationu – wymiatacza wolnych rodników,
dostarczany z żywnością stanowi główne źródło energii dla komórek jelit.
Nie twierdzę że to samo zdrowie, ale nie popadajmy w paranoję i nie wierzmy reklamom, są substancje dużo bardziej szkodliwe które spożywamy w kupowanych produktach.
Można sobie tutaj poczytać.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/ ... 37276.html
To nie on jest szkodliwy w żywności przetworzonej, a utwardzone tłuszcze roślinne, zwiększona ilość tłuszczy zwierzęcych, Dodatki słodzące dodatki wiążące wodę w produkcie itp.
Mało tego jeżeli całkowicie wyeliminujemy glutaminian sodu z diety to nasz organizm sam do wytworzy, gdyż :
jest substratem do syntezy białek,
jest ważnym neuroprzekaźnikiem, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego,
jest składnikiem glutationu – wymiatacza wolnych rodników,
dostarczany z żywnością stanowi główne źródło energii dla komórek jelit.
Nie twierdzę że to samo zdrowie, ale nie popadajmy w paranoję i nie wierzmy reklamom, są substancje dużo bardziej szkodliwe które spożywamy w kupowanych produktach.
Można sobie tutaj poczytać.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/ ... 37276.html
Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię
-
- Grzybeczek
- Posty: 120
- Rejestracja: piątek, 10 października 2008, 12:43
- Lokalizacja: Bielsko-B/Kozy
- Pochwalony: 10 razy
Nasze wędzonki
oczywiście każdy zjada to co lubi i jest to kwestia subiektywnej oceny
glutaminian sodu to nie to samo co kwas glutaminowy
jest on jednak samodzielnie wytwarzany w organizmie, po co więc dodawać go syntetyzowanego chemicznie do potraw zeby wzmocnić smak?
nie jest to napewno E doprowadzające do śmierci, ale juz do otyłości owszem
mało tego, z badań wynika że dostarczany organizmowi z umiarem nie jest szkodliwy, tylko jak oszacować umiar skoro
1. nasz organizm produkuje go samoczynnie
2. dostarczamy go w żywności w czystej postaci
3. spozywamy produkty które sztucznie mają dodane E621
reasumując więc, ja wychodzę z założenia że skoro pkt 1i 2 obligatoryjnie towarzyszy mojemu żywieniu, a pkt 3 moge świadomie regulować to czemu tego nie robić
wiadomo że nie mozna popadac w paranoje, ale jesli stoję w sklepie i wybieram kiełbaskę na grilla, a do wyboru mam 10 róznych produktów, to wybieram ten który zawiera jak najmniej chemii w tym glutaminianu, a juz napewno nie zawiera karagenu
polecam sprobować zwrócić uwagę na skład kupowanej żywności bo mozna sie naprawde zdziwić
np wspomniany juz karagen - kontrowersyjny w podobnym stopniu co glutaminian, jedni mowią ze nie szkodliwy, inni że szkodliwy i rakotwórczy
cieżko stwierdzić jak jest naprawdę ale jeśli mogę kupić smietanę 30% bez karagenu lub z karagenem to kupuje bez, mało tego, osobiscie znam tylko dwie śmietany które nie mają karagenu (zagęszczacza) a są takiej samej konsystencji jak reszta z karagenem (śmietana President i śmietana marki TESCO!) reszta typu Mlekowita, Zott, Piatnica - wszystkie zawierają karagen, oczywiscie jak juz wspomnialam byc moze nie ma on wpływu na zdrowie, być moze ma, ale skoro moge go unikać bez wiekszego wysiłku to czemu nie, tym bardziej ze są też zagęszczacze które są na 100% nie szkodliwe typu guma guar
glutaminian sodu to nie to samo co kwas glutaminowy
jest on jednak samodzielnie wytwarzany w organizmie, po co więc dodawać go syntetyzowanego chemicznie do potraw zeby wzmocnić smak?
nie jest to napewno E doprowadzające do śmierci, ale juz do otyłości owszem
mało tego, z badań wynika że dostarczany organizmowi z umiarem nie jest szkodliwy, tylko jak oszacować umiar skoro
1. nasz organizm produkuje go samoczynnie
2. dostarczamy go w żywności w czystej postaci
3. spozywamy produkty które sztucznie mają dodane E621
reasumując więc, ja wychodzę z założenia że skoro pkt 1i 2 obligatoryjnie towarzyszy mojemu żywieniu, a pkt 3 moge świadomie regulować to czemu tego nie robić
wiadomo że nie mozna popadac w paranoje, ale jesli stoję w sklepie i wybieram kiełbaskę na grilla, a do wyboru mam 10 róznych produktów, to wybieram ten który zawiera jak najmniej chemii w tym glutaminianu, a juz napewno nie zawiera karagenu
polecam sprobować zwrócić uwagę na skład kupowanej żywności bo mozna sie naprawde zdziwić
np wspomniany juz karagen - kontrowersyjny w podobnym stopniu co glutaminian, jedni mowią ze nie szkodliwy, inni że szkodliwy i rakotwórczy
cieżko stwierdzić jak jest naprawdę ale jeśli mogę kupić smietanę 30% bez karagenu lub z karagenem to kupuje bez, mało tego, osobiscie znam tylko dwie śmietany które nie mają karagenu (zagęszczacza) a są takiej samej konsystencji jak reszta z karagenem (śmietana President i śmietana marki TESCO!) reszta typu Mlekowita, Zott, Piatnica - wszystkie zawierają karagen, oczywiscie jak juz wspomnialam byc moze nie ma on wpływu na zdrowie, być moze ma, ale skoro moge go unikać bez wiekszego wysiłku to czemu nie, tym bardziej ze są też zagęszczacze które są na 100% nie szkodliwe typu guma guar
https://nagrzyby.pl/galeria/v/users2/moni/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 734
- Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
- Lokalizacja: Lewin Brzeski
- Pochwalił: 5 razy
- Pochwalony: 106 razy
Nasze wędzonki
- ....polecam sprobować zwrócić uwagę na skład kupowanej żywności bo mozna sie naprawde zdziwić.... -
Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 814
- Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
- Imię: Krzysiek
- Ulubione grzyby: jadalne
- Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
- Pochwalił: 321 razy
- Pochwalony: 409 razy
- Kontakt:
Nasze wędzonki
Dzisiejszego dnia zrobiłem już zalewę z przyprawami i 5 kg szyneczki już się pekluje Za 10 dni pierwsze wiosenne wędzenie a jak dopisze pogoda to jakiś grill i
kombiii wszystko według Twoich wskazówek
kombiii wszystko według Twoich wskazówek