Kiszone ogórki

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » niedziela, 11 sierpnia 2013, 13:22

ETAP PIERWSZY:

Ku niekłamanej radości mojej Żony, cała kuchnia jest zastawiona umytymi słoikami.
(zaledwie 70 sztuk - tylko tyle, bo kiszę niedużo ogórków, jedynie 35 kilogramów) ;)

Obrazek


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » niedziela, 11 sierpnia 2013, 14:38

dziękuje za przepis ;)
Zawsze do usług :mrgreen:


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

Ronka
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3635
Rejestracja: niedziela, 7 sierpnia 2011, 12:24
Ulubione grzyby: zbierać koźlarze czerwone, jeść gąski
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 799 razy
Pochwalony: 2394 razy
Kontakt:

Postautor: Ronka » niedziela, 11 sierpnia 2013, 18:01

kombii. Matko kochana! - 70 szt słoików. To chyba obdzielisz całą dzielnicę. :lol:



Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 10:56

Matko kochana! - 70 szt słoików. To chyba obdzielisz całą dzielnicę. :lol:
Każdy tak reaguje :lol: Po prostu uwielbiam kiszone ogórki, jem je jak inni paluszki słone :)
Właśnie skonczyłem kiszenie, ufff.... zaraz fotorelacja ;)


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73043
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48832 razy
Pochwalony: 9010 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 11:00

Właśnie skonczyłem kiszenie, ufff.... zaraz fotorelacja ;)
czekamy :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 11:15

W sobotę zrobilem ogórkowy rekonesans na targowisku przy ulicy Sikorskiego – ogóry brzydkie, przesuszone, po 4 zl/kg ! Złodzieje! Nie mając innego wyjścia, pojechalem dziś o 5:00 na giełdę towarową w Wapienicy. Ogórków zatrzęsienie – kupiłem 30 kg po 2,50 zł/kg. Do tego 20 główek czosnku, kilogram chrzanu , pięć koprów, oraz zerwane wcześniej liście wiśni i porzeczki.
Obrazek
Rozpocząłem mozolne przygotowania – po godzinie miałem obrany i pokrojony czosnek z chrzanem.
Obrazek Obrazek
Kiszenie takiej ilości ogórków nie należy do przyjemności, ale co tam. Efekt zawsze przerasta oczekiwania. Jak się chce mieć cały rok pyszne, chrupiące ogóreczki, trzeba się poświęcić. Po czterech godzinach zacząłem zalewać
Obrazek
Rezultat mojej pracy:
Obrazek

Za trzy tygodnie będą ukiszone :)


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku


cyngiel50
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 38
Rejestracja: środa, 1 września 2010, 20:17
Lokalizacja: Poznan
Pochwalił: 29 razy
Pochwalony: 6 razy

Postautor: cyngiel50 » poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 17:45

:brawo:



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73043
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48832 razy
Pochwalony: 9010 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 18:02

kombiii, kiedy można wpaść na degustacje :) :brawo: :brawo: :brawo:


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 18:09

kiedy można wpaść na degustacje
Degustacja najwcześniej za 3 tygodnie. Można ją połączyć z jakimś wędzeniem i małym co nieco na trawienie ;)
Zapraszam.


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26706
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8190 razy
Pochwalony: 19940 razy
Kontakt:

Postautor: Paweł » poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 18:11

kombiii, idź na całość, idź na całość :mrgreen: taka reklama , to chętnych do :eat: może być ciut za dużo :P nie będziesz miał na wyprawy po :ceglaś: :borowiczki: :grzyb1: :rydz: we wrześniu :D ;)



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73043
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48832 razy
Pochwalony: 9010 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 18:13

Zapraszam.
dzięki za 3 tygodnie co prawda nie będzie mnie na południu Polski ale w innym czasie kto wie :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 18:25

chętnych do :eat: może być ciut za dużo
Dla wszystkich starczy, no prawie :lol:
dzięki za 3 tygodnie co prawda nie będzie mnie na południu Polski ale w innym czasie kto wie :)
;)


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » wtorek, 13 sierpnia 2013, 07:24

Jeszcze jedno chciałbym Wam pokazać. Jak wyglądają ukiszone ogórki, a jak jednodniowe.
Mam jeszcze 2 słoiki z zeszłego roku.
Obrazek
Słoik z prawej jest oczywiście ubiegłoroczny. Jak widać, piękne zmętnienie zalewy i oliwkowa barwa ogórków, sygnalizują, że kiszenie się udało.
Słoik z lewej był zaprawiany wczoraj. Na powierzchni zalewy pomału tworzą się bąbelki powietrza, które mówią nam, że proces dyfuzowania soli w ogóry , prawidłowo się rozpoczął. :)


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26706
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8190 razy
Pochwalony: 19940 razy
Kontakt:

Postautor: Paweł » wtorek, 13 sierpnia 2013, 18:23

kombiii, :ok:
Moje ogóraski po trzech dniach kąpieli solankowo-czosnkowo-chrzanowo-koperkowej :roll:
Obrazek Jutro pierwsze zaliczą :eat: :eat: :D kolor jakiś przekłamany :| w rzeczywistości bardziej w kierunku takiego :lol: może tło osłony balustrady wpłynęło na zmianę kolorystyki :(



Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » wtorek, 13 sierpnia 2013, 18:30

Jutro pierwsze zaliczą :eat: :eat: :D kolor jakiś przekłamany :| w rzeczywistości bardziej w kierunku takiego :lol: może tło osłony balustrady wpłynęło na zmianę kolorystyki :(
:jupi: :jupi: :jupi: Kolor jest jak najbardziej prawidłowy. Z pewnością będą pyszne. Mała uwaga - staraj się ogóry układać w pionie (choć możesz to mieć utrudnione przez wąski wsad naczynia) - po pierwsze więcej zmieścisz do słoika, po drugie - im mniej zalewy a więcej ogórków, tym lepiej będą ukiszone oraz będą miały pełniejszy smak. Smacznego :ok:


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość