
Najważniejsza uwaga - każde najmniejsze odstępstwo od przepisu spowoduje niepowodzenie!
Składniki:
- ogórki gruntowe (zrywane tego samego dnia)
- czosnek (tylko polski!)
- chrzan (korzeń)
- koper (lekko podsuszony z gniazdami nasiennymi)
- liść wiśni
- liść porzeczki
- pieprz mielony
- sól kamienna (nie jodowana)
Ogórki zdobyć najlepiej od zaprzyjaźnionego hodowcy o którym wiemy, że nie przesadza z nawozami. Ogóreczki dokładnie myjemy w wannie, później każdy z osobna, by nie zostało choć jedno ziarenko piasku (nikt nie lubi zgrzytających ogórków). Słoiki dowolnej wielkości myjemy starannie , niektórzy nawet wyparzają i DOBIERAMY do nich nowe zakrętki (nie pomylić cztero z sześcio zaczepowymi, to bardzo ważne!)
Na dno każdego słoja dajemy - dwa posiekane w plasterki ząbki czosnku, dwa liście wiśni, dwa liście porzeczki i jedno gniazdo nasienne kopru. Następnie układamy pionowo ogórki , powinny wyjść dwa rzędy. Nic na siłę, nie upychamy ich jak śledzie w beczce. Między ogórki wkładamy jeden czterocentymetrowy korzeń chrzanu. Na koniec do każdego słoja szczypta pieprzu. Zalewę robimy z ciepłej kranówki, na litr wody dając dwie duże (stołowe) łyżki soli kamiennej nie jodowanej. Sól to klucz w procesie kiszenia, dyfuzuje w głąb ogórka zmieniając jego zasolenie i smak. Ciepła woda po to, by sól łatwiej się rozpuściła. NIE ZALEWAMY WRZĄTKIEM, (to najczęstszy błąd!) gdyż ubijemy tym samym całą florę bakteryjną.
Po zalaniu zalewą, pamiętamy, by ogórki BYŁY POD WODĄ, nie może żaden z nich wystawać, bo trafi go szlag. Dokręcamy "na chama zakrętki" i odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej na kilka dni. Po 3 dniach poziom zalewy się podniesie i może słyszalny być syk gazów. Nie szkodzi. Po tygodniu sprawdzamy ogórki, czy na powierzchni zalewy nie zrobiła się pleśń - wynika to z błędnego dokręcenia pokrywki- (taki słoik nadaje się do wyrzucenia) i odstawiamy do piwnicy, czy gdziekolwiek ( byle nie na mróz

Zaręczam Wam, że smak, kwasota i delikatny aromat mych ogórków zachwyci i urzeknie Wasze kubki smakowe ! Smacznego!
