przepisy na grzyby ?
-
Autor tematu - Grzyb prosty
- Posty: 162
- Rejestracja: sobota, 23 października 2004, 22:17
- Ulubione grzyby: Prawus i Szczupak :)
- Lokalizacja: Kraków
przepisy na grzyby ?
Witam,
Mam gorącą prozbę o podanie mi przepisu jak zamarynoważ grzyby. ja eksperymentuje tzn. teściowa mówi ze proporcje octu do wody maja być 1:2, ja wyczytałem gdzieś ze maja być 1:3 lub 1:4. Teściwej proporcje juz próbowałem i czuje ocet a nie grzyba , innych proporcji jeszcze nie próbowałem. Prosze podajcie mi jakie przyprawy jak długo gotować i co mogę zrobić z następującymi grzybami : KOZAKI, PODGRZYBKI, MAŚLAKI- SITARZE, OPIENKI.
dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam
Mam gorącą prozbę o podanie mi przepisu jak zamarynoważ grzyby. ja eksperymentuje tzn. teściowa mówi ze proporcje octu do wody maja być 1:2, ja wyczytałem gdzieś ze maja być 1:3 lub 1:4. Teściwej proporcje juz próbowałem i czuje ocet a nie grzyba , innych proporcji jeszcze nie próbowałem. Prosze podajcie mi jakie przyprawy jak długo gotować i co mogę zrobić z następującymi grzybami : KOZAKI, PODGRZYBKI, MAŚLAKI- SITARZE, OPIENKI.
dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam
Re: przepisy na grzyby ?
Sorki, ale ja nie pasteryzuję i zawsze robi ę 1/4. Nigdy mi się nie zepsuły bezcenne zbiory smakowitości.
Mój przepis to:
1 l octu, 4 l wody, 2 łyżki soli, 16-18 łyżek cukru, ziele ang. pieprz ziarnisty, gorczyca i listek laurowy.
Odgotowane w osolonej wodzie grzybki wkładam gorące do wyparzonych słoiczków i zalewam wrzącą zalewą. Zakręcam i już. Smacznego Elżbieta
Mój przepis to:
1 l octu, 4 l wody, 2 łyżki soli, 16-18 łyżek cukru, ziele ang. pieprz ziarnisty, gorczyca i listek laurowy.
Odgotowane w osolonej wodzie grzybki wkładam gorące do wyparzonych słoiczków i zalewam wrzącą zalewą. Zakręcam i już. Smacznego Elżbieta
Re: przepisy na grzyby ?
Ja robię zawsze "na oko", to jest proporcje octu i wody ok 1/2 lub 1/3 ale dodaje sporo cukru (i oczywiscie innych przypraw tak jak Elżbieta) i cały czas smakuję. Jezeli smak zalewy mi odpowiada zalewam grzybki.
-
Autor tematu - Grzyb prosty
- Posty: 162
- Rejestracja: sobota, 23 października 2004, 22:17
- Ulubione grzyby: Prawus i Szczupak :)
- Lokalizacja: Kraków
Re: przepisy na grzyby ?
ELŻBIETO naprawde 16-18 łyzecze cukru na 4 litry zalewy ?
Ja dawałem zawsze tylko 4 łyzeczki ( moze to jest powodem ze grzyby czuć tulko octem ), tak mi doradziła teściowa
Ja z zonką jeździmy na grzyby dopiero od roku więc sie uczymy i przepraszam za pytania które komuś mogą wydać sie " głupie.
pozdrawiam i oczekuje na wasze przepisy - będe prubował różnych.
Świadziu
Ja dawałem zawsze tylko 4 łyzeczki ( moze to jest powodem ze grzyby czuć tulko octem ), tak mi doradziła teściowa
Ja z zonką jeździmy na grzyby dopiero od roku więc sie uczymy i przepraszam za pytania które komuś mogą wydać sie " głupie.
pozdrawiam i oczekuje na wasze przepisy - będe prubował różnych.
Świadziu
Re: przepisy na grzyby ?
nam kilka razy kilka sloiczkow padlo jak robilismy 1/4 dlatego teraz zonka pasteryzuje,ale za to nie gotuje grzybow przed marynowaniem dluzej niz 3 -5minut
~Elzbieta: Sorki, ale ja nie pasteryzuję i zawsze robi ę 1/4. Nigdy mi się nie zepsuły bezcenne zbiory smakowitości.Mój przepis to:1 l octu, 4 l wody, 2 łyżki soli, 16-18 łyżek cukru, ziele ang. pieprz ziarnisty, gorczyca i listek laurowy.Odgotowane w osolonej wodzie grzybki wkładam gorące do wyparzonych słoiczków i zalewam wrzącą zalewą. Zakręcam i już. Smacznego Elżbieta
~Elma: Ja robię zawsze "na oko", to jest proporcje octu i wody ok 1/2 lub 1/3 ale dodaje sporo cukru (i oczywiscie innych przypraw tak jak Elżbieta) i cały czas smakuję. Jezeli smak zalewy mi odpowiada zalewam grzybki.
Re: przepisy na grzyby ?
Nie na 4 litry zalewy, tylko na 5 litrów (1 litr octu i 4 litry wody). Naprawdę 16 - 18 łyżek do zupy (a nawet 20) cukru.
Zyczę smacznego. Pozdrawiam Elka
Zyczę smacznego. Pozdrawiam Elka
Re: przepisy na grzyby ?
Ja oprócz wymienionych przypraw dodaję jeszcze obowiązkowo do każdego słoika kilka goździków . Co do innych sposobów marynowania , zrobiłam w tym roku po raz pierwszy podgrzybki w zalewie włoskiej według przepisu Tadeusza Ruchlewicza (w oleju) umieszczonego w Atlasie Grzybów Małopolski . Dwa już zostały skonsumowane i były naprawdę pyszne . Jeśli nie masz tego atlasu - napisz , przepis podam . Pozdrawiam Asza .
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Re: przepisy na grzyby ?
Temat ten był przypadkowo zablokowany - przepraszam dministrator
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
Autor tematu - Grzyb prosty
- Posty: 162
- Rejestracja: sobota, 23 października 2004, 22:17
- Ulubione grzyby: Prawus i Szczupak :)
- Lokalizacja: Kraków
Re: przepisy na grzyby ?
Co do innych sposobów marynowania , zrobiłam w tym roku po raz pierwszy podgrzybki w zalewie włoskiej według przepisu Tadeusza Ruchlewicza (w oleju) umieszczonego w Atlasie Grzybów Małopolski . Dwa już zostały skonsumowane i były naprawdę pyszne . Jeśli nie masz tego atlasu - napisz , przepis podam . Pozdrawiam Asza .[/quote]
ASZA będe wdzięczny za podanie mi tego przepisu
Pozdrawiam świadziu
ASZA będe wdzięczny za podanie mi tego przepisu
Pozdrawiam świadziu
-
Autor tematu - Grzyb prosty
- Posty: 162
- Rejestracja: sobota, 23 października 2004, 22:17
- Ulubione grzyby: Prawus i Szczupak :)
- Lokalizacja: Kraków
Re: przepisy na grzyby ?
Proszę wszystkich chętnych którzy chcą udzielić odpowiedzi na moje pytanie, by napisali ile mam gotaoać grzyby w wodzie ilie w zalewie a ile podczas pasteryzowania ?
Teściowa zrobiła z moimi grzybkami tak : 15 minut gotowania w wodzie, potem 10 minut w zalewie i na końcu około 20 minut pasteryzowania - i wyszły nie ciekawie ( takie rozmięczone ).
Z góry dziękuje za porady i pozdrawiam Świadziu
Teściowa zrobiła z moimi grzybkami tak : 15 minut gotowania w wodzie, potem 10 minut w zalewie i na końcu około 20 minut pasteryzowania - i wyszły nie ciekawie ( takie rozmięczone ).
Z góry dziękuje za porady i pozdrawiam Świadziu
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 936
- Rejestracja: poniedziałek, 25 października 2004, 14:25
- Pochwalony: 25 razy
Re: przepisy na grzyby ?
ASZA będe wdzięczny za podanie mi tego przepisu Pozdrawiam świadziu[/quote]swiadziu:
Grzyby oczyścić , następnie gotować w zaprawie - połowa octu i połowa wody przez 10 minut . Odcedzić i wysuszyć , zawijając w czystą ściereczkę . Włożyć do misy i dodać czosnek , pietruszkę , paprykę ostrą , pieprz , oregano , sól i wymieszać z olejem słonecznikowym . Ułożyć w słoikach dość ciasno i jeśli dolać oleju tyle , żeby były nim przykryte . Jeśli chcemy je dłużej przechowywać , pasteryzujemy 10 min .
Smacznego Asza .
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 936
- Rejestracja: poniedziałek, 25 października 2004, 14:25
- Pochwalony: 25 razy
Re: przepisy na grzyby ?
Ja gotuję od 5-15 minut w wodzie z dodatkiem soli w zależności od tego , jaki to rodzaj grzyba . Następnie układam w słoikach z przyprawami i zalewam gorącą zalewą i jeszcze pasteryzuję ok 10 min . wychodzą świetne .swiadziu: Proszę wszystkich chętnych którzy chcą udzielić odpowiedzi na moje pytanie, by napisali ile mam gotaoać grzyby w wodzie ilie w zalewie a ile podczas pasteryzowania ? Teściowa zrobiła z moimi grzybkami tak : 15 minut gotowania w wodzie, potem 10 minut w zalewie i na końcu około 20 minut pasteryzowania - i wyszły nie ciekawie ( takie rozmięczone ).Z góry dziękuje za porady i pozdrawiam Świadziu
Re: przepisy na grzyby ?
Zostałam dziś uszczęśliwiona reklamówką pełną rydzy.Co ja biedna mam z nimi zrobić ? Mam już kilkanaście słoików marynowanych opieniek . Nie chcę już więcej marynatów !Nie chcę też już kisić ! Czy mogę je usmażyć na masełku? Jeśli tak to czy w całości czy też pokrojone ? Pozdrawiam