Strona 1 z 7
Smażona kania
: wtorek, 5 czerwca 2012, 22:25
autor: Server
Witajcie. Rosną u mnie dwie kanie, jeszcze dość małe, ale cierpliwie czekam na wzrost

Planuje je wrzucić na patelnię i w związku z tym mam pytania:
1. Ile czasu trzeba smażyć, żeby nadawała się do spożycia?
2. Czy niedosmażona kania szkodzi?
3. Czy mam usmażyć ją w panierce, czy bez?
: wtorek, 5 czerwca 2012, 22:48
autor: Nadir
Server,
ad.1
To tak jak ze schabowym - trzeba smażyć na "czuja"

- bo to zależy jak duża jest ta kania, jak gruby i masywny ma owocnik, czyli identycznie jak z mięchem na kotlety
ad.2
Tu się nie wypowiem, półsurowych nie próbowałem
Ale pewnie mogą być emocje okrężnicy
ad.3
To już wedle gustu. jak masz przynajmniej dwie sztuki, albo nawet jedną, którą można podzielić na pół to nic prostszego - jedną część usmażyć w panierce, drugą bez... Eksperymenty kulinarne to najlepsza droga do przekonania się co lepiej Ci smakuje
...tylko oczywiście najpierw upewnij się, że te kanie to są kanie

Eksperymenty kulinarne typu "Hmm... ciekawe co ja zjadłem

" mogą się źle skończyć.
: środa, 6 czerwca 2012, 09:29
autor: Server
To na pewno kanie, bo rosną na podwórku

Dzięki za pomoc.
: środa, 6 czerwca 2012, 09:41
autor: Ronka
Server, na podwórku mogą rosnąć również inne grzyby

: środa, 6 czerwca 2012, 11:40
autor: Pan K.
Ronka pisze:Server, na podwórku mogą rosnąć również inne grzyby

No właśnie, może to być
Czubajka Czerwieniejąca
a ta wedle opisu:
"Uwagi: Nie zaleca się spożywania tego gatunku grzybów gdyż stwierdzono w Polsce poważne zatrucia odmianą ogrodową tego grzyba (Macrolepiota rachodes var. Bohemica). W wielu atlasach grzyb ten podawany jest jako trujący."
: środa, 6 czerwca 2012, 17:56
autor: Server
Widzę, że jednym ze sposobów rozpoznania obu grzybów jest sprawdzenie trzonu. Ta pseudo kania ma idealnie "goły" ten trzon, a kania ma tak jakby chropowaty. Jutro wrzucę zdjęcia moich grzybków, a dzisiaj znalazłem trzecią

: środa, 6 czerwca 2012, 22:21
autor: Wojtas
Server, Nie kombinuj, wrzuć zdjęcia bo nie o gołe trzony tu chodzi
http://www.nagrzyby.pl/galeria/d/749633-2/A+_7_.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.nagrzyby.pl/galeria/d/749642-2/A+_10_.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;
: piątek, 8 czerwca 2012, 12:21
autor: Server
Dobra, wrzucam. Odpiszcie szybko, bo już chcę ją zeżreć!
http://desmond.imageshack.us/Himg607/sc" onclick="window.open(this.href);return false; ... es=landing
http://desmond.imageshack.us/Himg607/sc" onclick="window.open(this.href);return false; ... es=landing
http://imageshack.us/photo/my-images/83" onclick="window.open(this.href);return false; ... 139yt.jpg/
To ta sama kania. Na koniec zdjęcie mojego kota, które przypadkowo się wrzuciło

: piątek, 8 czerwca 2012, 12:29
autor: Zenit
Czubajka kania
: piątek, 8 czerwca 2012, 21:43
autor: Server
Wiecie co? Ta kania już się chyba nie nadaje do zjedzenia, więdnie, za dużo zwlekałem z przygotowaniem. Na szczęście inna rośnie i mam nadzieję, że rano będzie rozłożona

: piątek, 8 czerwca 2012, 22:34
autor: Zenit
Server pisze:Wiecie co?
wiemy żeby nie zwiędła mogłeś ją podlać wodą a jak nie mogłeś zebrać całą i wstawić do wody...
: piątek, 8 czerwca 2012, 22:56
autor: Server
No mogłem, ale burza ją jeszcze dodatkowo trochę zniszczyła, również strasznie nasiąkła wodą... No szkoda jej, ale mam drugą

: piątek, 8 czerwca 2012, 23:02
autor: Zenit
Server pisze:No mogłem, ale burza ją jeszcze dodatkowo trochę zniszczyła, również strasznie nasiąkła wodą... No szkoda jej, ale mam drugą

odnoszę wrażenie jakbyś czytał o czym dyskutujemy na forum byłoby Ci łatwiej bez zadawania pytań robić to co radzimy

i co jest napisane niejednokrotnie. O podawaniu zdjęć na portalu nie wspomnę bo gdybyś choć raz napisał gdzie masz tą nie zatwierdzoną galerię główną dawno byś ją miał...
: niedziela, 10 czerwca 2012, 21:33
autor: Server
Dzisiaj mama usmażyła mi kanię z bólem serca. Z bólem, gdyż obawia się, że grzybek jest trujący, co jest nieprawdą. Miąż po przecięciu nie zmieniał koloru jak jest w czubajce czerwieniejącej. I co mogę powiedzieć: kania smażona jest ZA-RĄB-ISTA!!!
Wspaniały smak, nawet bez żadnego dodatku, np. kromki chleba! Cudowna, będę je częściej jadł

: niedziela, 10 czerwca 2012, 22:01
autor: Sensibility
Server pisze: będę je częściej jadł

Jak je znajdziesz.
Ja patrzyłam dziś w lesie za kaniami ale u nas sucho i nic nie rosło.
