Strona 1 z 7

Smażona kania

: wtorek, 5 czerwca 2012, 22:25
autor: Server
Witajcie. Rosną u mnie dwie kanie, jeszcze dość małe, ale cierpliwie czekam na wzrost :) Planuje je wrzucić na patelnię i w związku z tym mam pytania:

1. Ile czasu trzeba smażyć, żeby nadawała się do spożycia?
2. Czy niedosmażona kania szkodzi?
3. Czy mam usmażyć ją w panierce, czy bez?

: wtorek, 5 czerwca 2012, 22:48
autor: Nadir
Server,

ad.1
To tak jak ze schabowym - trzeba smażyć na "czuja" :) - bo to zależy jak duża jest ta kania, jak gruby i masywny ma owocnik, czyli identycznie jak z mięchem na kotlety :lol:

ad.2
Tu się nie wypowiem, półsurowych nie próbowałem :/
Ale pewnie mogą być emocje okrężnicy :zdziwko: :lol:

ad.3
To już wedle gustu. jak masz przynajmniej dwie sztuki, albo nawet jedną, którą można podzielić na pół to nic prostszego - jedną część usmażyć w panierce, drugą bez... Eksperymenty kulinarne to najlepsza droga do przekonania się co lepiej Ci smakuje :)

...tylko oczywiście najpierw upewnij się, że te kanie to są kanie :)
Eksperymenty kulinarne typu "Hmm... ciekawe co ja zjadłem :| " mogą się źle skończyć.

: środa, 6 czerwca 2012, 09:29
autor: Server
To na pewno kanie, bo rosną na podwórku :)
Dzięki za pomoc.

: środa, 6 czerwca 2012, 09:41
autor: Ronka
Server, na podwórku mogą rosnąć również inne grzyby :)

: środa, 6 czerwca 2012, 11:40
autor: Pan K.
Ronka pisze:Server, na podwórku mogą rosnąć również inne grzyby :)
No właśnie, może to być Czubajka Czerwieniejąca
a ta wedle opisu:
"Uwagi: Nie zaleca się spożywania tego gatunku grzybów gdyż stwierdzono w Polsce poważne zatrucia odmianą ogrodową tego grzyba (Macrolepiota rachodes var. Bohemica). W wielu atlasach grzyb ten podawany jest jako trujący."

: środa, 6 czerwca 2012, 17:56
autor: Server
Widzę, że jednym ze sposobów rozpoznania obu grzybów jest sprawdzenie trzonu. Ta pseudo kania ma idealnie "goły" ten trzon, a kania ma tak jakby chropowaty. Jutro wrzucę zdjęcia moich grzybków, a dzisiaj znalazłem trzecią :)

: środa, 6 czerwca 2012, 22:21
autor: Wojtas
Server, Nie kombinuj, wrzuć zdjęcia bo nie o gołe trzony tu chodzi :)
http://www.nagrzyby.pl/galeria/d/749633-2/A+_7_.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.nagrzyby.pl/galeria/d/749642-2/A+_10_.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;

: piątek, 8 czerwca 2012, 12:21
autor: Server
Dobra, wrzucam. Odpiszcie szybko, bo już chcę ją zeżreć! :)

http://desmond.imageshack.us/Himg607/sc" onclick="window.open(this.href);return false; ... es=landing
http://desmond.imageshack.us/Himg607/sc" onclick="window.open(this.href);return false; ... es=landing
http://imageshack.us/photo/my-images/83" onclick="window.open(this.href);return false; ... 139yt.jpg/

To ta sama kania. Na koniec zdjęcie mojego kota, które przypadkowo się wrzuciło :)

Obrazek

: piątek, 8 czerwca 2012, 12:29
autor: Zenit
Czubajka kania

: piątek, 8 czerwca 2012, 21:43
autor: Server
Wiecie co? Ta kania już się chyba nie nadaje do zjedzenia, więdnie, za dużo zwlekałem z przygotowaniem. Na szczęście inna rośnie i mam nadzieję, że rano będzie rozłożona :)

: piątek, 8 czerwca 2012, 22:34
autor: Zenit
Server pisze:Wiecie co?
wiemy żeby nie zwiędła mogłeś ją podlać wodą a jak nie mogłeś zebrać całą i wstawić do wody...

: piątek, 8 czerwca 2012, 22:56
autor: Server
No mogłem, ale burza ją jeszcze dodatkowo trochę zniszczyła, również strasznie nasiąkła wodą... No szkoda jej, ale mam drugą :)

: piątek, 8 czerwca 2012, 23:02
autor: Zenit
Server pisze:No mogłem, ale burza ją jeszcze dodatkowo trochę zniszczyła, również strasznie nasiąkła wodą... No szkoda jej, ale mam drugą :)
odnoszę wrażenie jakbyś czytał o czym dyskutujemy na forum byłoby Ci łatwiej bez zadawania pytań robić to co radzimy :) i co jest napisane niejednokrotnie. O podawaniu zdjęć na portalu nie wspomnę bo gdybyś choć raz napisał gdzie masz tą nie zatwierdzoną galerię główną dawno byś ją miał...

: niedziela, 10 czerwca 2012, 21:33
autor: Server
Dzisiaj mama usmażyła mi kanię z bólem serca. Z bólem, gdyż obawia się, że grzybek jest trujący, co jest nieprawdą. Miąż po przecięciu nie zmieniał koloru jak jest w czubajce czerwieniejącej. I co mogę powiedzieć: kania smażona jest ZA-RĄB-ISTA!!!

Wspaniały smak, nawet bez żadnego dodatku, np. kromki chleba! Cudowna, będę je częściej jadł :)

: niedziela, 10 czerwca 2012, 22:01
autor: Sensibility
Server pisze: będę je częściej jadł :)
Jak je znajdziesz. ;)
Ja patrzyłam dziś w lesie za kaniami ale u nas sucho i nic nie rosło. :)