Smażona kania


Autor tematu
Server
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 231
Rejestracja: piątek, 5 lutego 2010, 14:16
Ulubione grzyby: Borowiki szlachetne, kurki, koźlarze a najbardziej ubóstwiam kanię
Pochwalił: 1 raz
Pochwalony: 36 razy
Kontakt:

Post autor: Server » poniedziałek, 11 czerwca 2012, 19:31

Wokół domu gleba wapienna. I wszystko jasne :)


Awatar użytkownika

Moniś
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
Lokalizacja: Bełchatów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 218 razy
Kontakt:

Post autor: Moniś » niedziela, 30 września 2012, 19:23

Jak jeszcze można przyrządzić kanie? Mam ich tyle że smażone pewnie szybko mi się znudzą :p
Jak ktoś ma fajny przepis to bardzo proszę :)


Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !
Awatar użytkownika

krzysio
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5186
Rejestracja: czwartek, 5 lipca 2007, 22:10
Ulubione grzyby: borowiki,rydze,kanie
Lokalizacja: Krosno
Pochwalony: 289 razy

Post autor: krzysio » niedziela, 30 września 2012, 21:41

Moniś, Innych przepisów nie znam, ale my nadmiar kani albo rozdajemy albo suszymy, rozdrabniamy na proszek i w słoiczku przechowujemy. A później dodaje się do potraw gdzie podbijany jest smak grzybów. :)


Ewa i Krzysztof
___________________________________________
.....żyjemy w czasach gdy kurewstwo wzbudza zachwyt, a cnota śmieszność....
Awatar użytkownika

Moniś
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
Lokalizacja: Bełchatów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 218 razy
Kontakt:

Post autor: Moniś » niedziela, 30 września 2012, 21:46

krzysio pisze:Moniś, Innych przepisów nie znam, ale my nadmiar kani albo rozdajemy albo suszymy, rozdrabniamy na proszek i w słoiczku przechowujemy. A później dodaje się do potraw gdzie podbijany jest smak grzybów. :)
Dzięki tez myślę o ususzeniu. Ale jeszcze jeden przepis znalazłam, więc najpierw wypróbuje i dam znac czy będzie pychotka ;)


Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !
Awatar użytkownika

krzysio
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5186
Rejestracja: czwartek, 5 lipca 2007, 22:10
Ulubione grzyby: borowiki,rydze,kanie
Lokalizacja: Krosno
Pochwalony: 289 razy

Post autor: krzysio » niedziela, 30 września 2012, 21:49

Moniś, Smacznego. :eat: :beer:


Ewa i Krzysztof
___________________________________________
.....żyjemy w czasach gdy kurewstwo wzbudza zachwyt, a cnota śmieszność....
Awatar użytkownika

Gali
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1678
Rejestracja: sobota, 18 sierpnia 2012, 22:54
Imię: Sławek
Ulubione grzyby: wszystkie jadalne
Lokalizacja: Milicz
Pochwalił: 12 razy
Pochwalony: 1433 razy
Kontakt:

Post autor: Gali » poniedziałek, 1 października 2012, 00:32

Moniś,suszona kania wspaniale pasuje jako dodatek do świątecznych uszek czy zupy. Można ją też zamrozić pokrojoną w paski i dodawać w zimie do piccy zamiast pieczarek smak rewelacyjny.Fajnie smakuje też dodana do innych grzybów i uduszona w śmietanie z cebulką.Życzę smacznego :eat:


Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » poniedziałek, 1 października 2012, 00:45

:| :| muszę i ja kiedyś popróbować suszenia kani :)
Już kiedyś o tym myślałem, ale jakoś tak nigdy nie nazbierałem aż tak masowych ilości :) Wiadomo - pierwszy rzut zawsze idzie na patelnię, a potem... już nic nie zostaje ROTFL


Awatar użytkownika

Yakuza
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 225
Rejestracja: sobota, 18 sierpnia 2012, 07:31
Imię: Waldemar
Ulubione grzyby: Borowik,Czubajka Kania
Lokalizacja: Sandomierz
Pochwalił: 1 raz
Pochwalony: 126 razy
Kontakt:

Post autor: Yakuza » wtorek, 2 października 2012, 14:27

Grzybozbieracz pisze::| :| muszę i ja kiedyś popróbować suszenia kani :)
x2 jakoś zawsze patelnia i patelnia .

no chyba że tak jak na filmiku ;)

http://www.youtube.com/watch?v=lo450Us8" onclick="window.open(this.href);return false; ... ure=relmfu


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48846 razy
Pochwalony: 9010 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » wtorek, 2 października 2012, 15:44

Yakuza pisze:no chyba że tak jak na filmiku ;)
no nie polecam :) trzeba mieć dobry żołądek i czymś wcześniej zmoczonym :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

SylwiaW
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 564
Rejestracja: niedziela, 26 sierpnia 2012, 06:53
Lokalizacja: Łódź
Pochwalony: 276 razy

Post autor: SylwiaW » wtorek, 2 października 2012, 21:15

Moniś pisze:Jak jeszcze można przyrządzić kanie? Mam ich tyle że smażone pewnie szybko mi się znudzą :p
Jak ktoś ma fajny przepis to bardzo proszę :)
Moniś ususz w całości kapelusze, w zimie namocz na 2-3 min w mleku i smaż jak świeże :)


Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » wtorek, 2 października 2012, 21:19

Yakuza pisze:no chyba że tak jak na filmiku ;)
U nich to normalne :mrgreen:


Awatar użytkownika

Moniś
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
Lokalizacja: Bełchatów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 218 razy
Kontakt:

Post autor: Moniś » wtorek, 2 października 2012, 21:54

SylwiaW pisze:Moniś ususz w całości kapelusze, w zimie namocz na 2-3 min w mleku i smaż jak świeże
Teraz mi piszesz jak ja pokroilam :p
Może nastepną partię wypróbuję tak ;)



Póki co zrobiłam kanie w zalewie octowej :)
Przepis w niusach (jak admin zaakceptuje bo dopiero wstawilam)

Obrazek


Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48846 razy
Pochwalony: 9010 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » wtorek, 2 października 2012, 21:55

Moniś pisze:Przepis w niusach (jak admin zaakceptuje bo dopiero wstawilam)
już lecę :brawo: :lol: :lol: :lol:


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48846 razy
Pochwalony: 9010 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » wtorek, 2 października 2012, 22:00

Moniś, Niusik już jest tylko skąd grzybozbieracz brał te miniaturki na czołówkę - sam je robił ? http://www.nagrzyby.pl/index.php?artnam" onclick="window.open(this.href);return false; ... nt&id=5915


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Moniś
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
Lokalizacja: Bełchatów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 218 razy
Kontakt:

Post autor: Moniś » wtorek, 2 października 2012, 22:02

Zenit pisze:Moniś, Niusik już jest tylko skąd grzybozbieracz brał te miniaturki na czołówkę - sam je robił ? http://www.nagrzyby.pl/index.php?artnam" onclick="window.open(this.href);return false; ... nt&id=5915
Chyba tak. Poprawi najwyżej ;)


Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat