Smażona kania
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 967
- Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
- Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
- Lokalizacja: Bełchatów
- Pochwalił: 8 razy
- Pochwalony: 225 razy
- Kontakt:
Co do mrożenia...
Jak świeże mrożone to się nie dziwię, ale można obgotować albo usmażyć i w tej postaci w hermetycznym pudełeczku zamrozić, powinny być okWojtaslodz pisze:moim zdaniem już samo rozmrożenie może sprawić iż wylądują w koszu na śmieci (mało ciekawy widok i zapach)
Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !
-
- Grzyb prosty
- Posty: 225
- Rejestracja: sobota, 18 sierpnia 2012, 07:31
- Imię: Waldemar
- Ulubione grzyby: Borowik,Czubajka Kania
- Lokalizacja: Sandomierz
- Pochwalił: 1 raz
- Pochwalony: 126 razy
- Kontakt:
nic takiego nie zrobiłem , zamroziłem świeżą Czubajkę i myślałem że będzie dobrze i jeszcze taki piękne wsadziłem a mogłem usmażyć i byłoby na cały tydzień , Moniś a nie mogę obgotować po wyjęciu z zamrażarki i potem smażyć ?Moniś pisze: Jak świeże mrożone to się nie dziwię, ale można obgotować albo usmażyć i w tej postaci w hermetycznym pudełeczku zamrozić, powinny być ok
-
- Grzyb prosty
- Posty: 225
- Rejestracja: sobota, 18 sierpnia 2012, 07:31
- Imię: Waldemar
- Ulubione grzyby: Borowik,Czubajka Kania
- Lokalizacja: Sandomierz
- Pochwalił: 1 raz
- Pochwalony: 126 razy
- Kontakt:
Wojtaslodz nie wytrzymałem i wyjąłem dwie sztuki z zamrażarki po około 20 minutach wyglądały tak jak pisałeś "przemoczony kapeć " zapach ok , obgotowałem je na wodzie przez chwilkę i wsadziłem do mleka po czym do jajka z pieprzem,solą i czosnkiem potem tarta buła i patelnia ,smażone Czubajki spożyłem i micha się cieszy , były trochę jakby za wodniste ,pewnie przez to obgotowanie, wiadomo świeża jest lepsza ale tej też nic nie brakowało , stwierdzam że można mrozić świeże Czubajki ale i tak ciekawi mnie sposób Moniś żeby najpierw usmażyć a potem zamrozić , jutro jadę po kolejną dawkę a na niedzielę mam zaproszenie w janowskie lasy ,ponoć miejscowi już dawno nie widzieli takiego dużego wysypu Czubajek , tam gdzie mam zaproszenie to o ile to prawda to w tym momencie wokół domu rośnie około 50 sztuk , oj się będzie działoWojtaslodz pisze: Przed zamrożeniem wyglądały na młode świeże itd.. po rozmrożeniu nie nadawały się do niczego (rozmrożone wyglądały jak przemoczony kapeć a ich zapach także do przyjemnego nie należał). Czekam na na cd ...
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 967
- Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
- Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
- Lokalizacja: Bełchatów
- Pochwalił: 8 razy
- Pochwalony: 225 razy
- Kontakt:
To będzie takie byle co Kania jak namoknie robi sie brzydka więc już samo mrożenie ją popsuje, a obgotowanie po rozmrożeniu nic nie zmieniYakuza pisze:Moniś a nie mogę obgotować po wyjęciu z zamrażarki i potem smażyć ?
Mało, tm gdzie ja zrywałam rosło okolo 300Yakuza pisze:na niedzielę mam zaproszenie w janowskie lasy ,ponoć miejscowi już dawno nie widzieli takiego dużego wysypu Czubajek , tam gdzie mam zaproszenie to o ile to prawda to w tym momencie wokół domu rośnie około 50 sztuk
Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 967
- Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
- Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
- Lokalizacja: Bełchatów
- Pochwalił: 8 razy
- Pochwalony: 225 razy
- Kontakt:
Jedliśmy i robiliśmy tu masz mój przepis http://www.nagrzyby.pl/index.php?artnam" onclick="window.open(this.href);return false; ... nt&id=5914xelka46 pisze:A dziś pani "grzybiara"powiedziala mi w tajemnicy ,ze smazy kanie w panierce i daje do zalewy octowej .Jedliscie już takie (pewnikiem glupie pytanie )i jak?
Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !
-
- Zarodnik
- Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 20 października 2018, 20:49
- Imię: Marcella
- Ulubione grzyby: Kania
- Pochwalił: 1 raz
Smażona kania
Kania to mój absolutnie ulubiony grzyb. Jej zapach pamiętać z dzieciństwa i do dzisiaj pięknie mi się kojarzy.