Smak ceglastoporych


Autor tematu
Server
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 231
Rejestracja: piątek, 5 lutego 2010, 14:16
Ulubione grzyby: Borowiki szlachetne, kurki, koźlarze a najbardziej ubóstwiam kanię
Pochwalił: 1 raz
Pochwalony: 36 razy
Kontakt:

Smak ceglastoporych

Post autor: Server » czwartek, 31 maja 2012, 13:55

Czy borowik ceglastopory jest również smaczny jak szlachetny? Chodzi mi o marynatę :)


Awatar użytkownika

Agorszczyk
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6043
Rejestracja: sobota, 26 kwietnia 2008, 14:52
Lokalizacja: Zator
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 1889 razy
Kontakt:

Post autor: Agorszczyk » czwartek, 31 maja 2012, 15:43

Jest równie dobry. w marynacie jest troszkę twardszy i należy go dlużej gotować w zakwaszonej wodzie aby miał ładniejszy kolor :D Smacznego :ceglaś:


Klasyfikator grzybów
Awatar użytkownika

Mike
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 445
Rejestracja: środa, 11 października 2006, 18:02
Ulubione grzyby: brak
Pochwalony: 106 razy
Kontakt:

Post autor: Mike » czwartek, 31 maja 2012, 16:23

Powiedziałbym że nawet smaczniejszy, ale to bardzo subtelna różnica, więc przyjmijmy że jest równie smakowity jak szlachetny. Ja osobiście uwielbiam oba te borowiki. :borowiczki: :ceglaś:
Jeśli chodzi o marynatę, to nie jestem smakoszem, robię wyłącznie dla wyglądu, podobają mi się małe grzybki wyglądające jak świeże w słoiku, a wszystkie i tak wydaję w prezencie dla znajomych. Słyszałem że marynowane ceglasie nie odbiegają smakiem od prawdziwków.


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » czwartek, 31 maja 2012, 20:25

Mike pisze:Słyszałem że marynowane ceglasie nie odbiegają smakiem od prawdziwków.
To prawda mają bardziej "wyraźny" smak a sos z cegastoporów jest też specyficzny i "głęboki"


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Autor tematu
Server
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 231
Rejestracja: piątek, 5 lutego 2010, 14:16
Ulubione grzyby: Borowiki szlachetne, kurki, koźlarze a najbardziej ubóstwiam kanię
Pochwalił: 1 raz
Pochwalony: 36 razy
Kontakt:

Post autor: Server » piątek, 1 czerwca 2012, 08:56

Agorszczyk pisze:Smacznego :ceglaś:
Smacznego to będzie jak do gór nazbierać pojadę :) Na razie nie zanosi się na to.



Piotrd
Hubiak
Hubiak
Posty: 306
Rejestracja: poniedziałek, 6 września 2010, 10:35
Imię: Piotr
Lokalizacja: łódzkie
Pochwalił: 10 razy
Pochwalony: 107 razy
Kontakt:

Post autor: Piotrd » sobota, 2 czerwca 2012, 07:32

Zazdroszcze Wam że potraficie wyczuć tak subtelne różnice smakowe, dla mnie jedynym grzybem który zachowuje w marynacie rozpoznwalny smak jest kurka, wszystkie pozostałe smakują tak samo octowo, różnica jest co najwyżej w konsystencji (np. rydze, maślaki, gąski).



Autor tematu
Server
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 231
Rejestracja: piątek, 5 lutego 2010, 14:16
Ulubione grzyby: Borowiki szlachetne, kurki, koźlarze a najbardziej ubóstwiam kanię
Pochwalił: 1 raz
Pochwalony: 36 razy
Kontakt:

Post autor: Server » niedziela, 3 czerwca 2012, 14:12

O tak, lubię smak kurek marynowanych, lekko pieprzne :)
Poza tym to nie prawda, że ktoś nie umie rozpoznawać smaków. Ja potrafię rozróżnić np. szlachetnego od podgrzybka (borowik szlachetny smaczniejszy i twardszy) :)


Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14106 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » niedziela, 3 czerwca 2012, 20:39

Piotrd pisze:wszystkie pozostałe smakują tak samo octowo
To znaczy, że za dużo octu dajesz ;)


Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » niedziela, 3 czerwca 2012, 20:43

Grzybozbieracz pisze:To znaczy, że za dużo octu dajesz ;)
:lol: ;) :lol:



Piotrd
Hubiak
Hubiak
Posty: 306
Rejestracja: poniedziałek, 6 września 2010, 10:35
Imię: Piotr
Lokalizacja: łódzkie
Pochwalił: 10 razy
Pochwalony: 107 razy
Kontakt:

Post autor: Piotrd » niedziela, 3 czerwca 2012, 21:31

Grzybozbieracz pisze:To znaczy, że za dużo octu dajesz
Na zagrychę i tak nie przeszkadza ;) :lol:


Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14106 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » wtorek, 5 czerwca 2012, 00:37

Piotrd pisze:Na zagrychę i tak nie przeszkadza ;) :lol:
:ok: :lol: :beer:


Awatar użytkownika

Lobaria
Moderator
Moderator
Posty: 11008
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2008, 17:19
Ulubione grzyby: borowik ceglastopory
Lokalizacja: Gdynia
Pochwalił: 647 razy
Pochwalony: 1887 razy

Post autor: Lobaria » niedziela, 17 czerwca 2012, 08:41

Ceglasie są niepowtarzalne w smaku, ale ja piszę o tych z patelni...
Borowik szlachetny cienko przy nim ;)


"Brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, która jest celem całej ewolucji. Dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy dzikusami."
Thomas Edison
Awatar użytkownika

Bobik
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 7016
Rejestracja: sobota, 11 grudnia 2004, 19:13
Ulubione grzyby: Każdy, byle nie trujący :)
Lokalizacja: N 49°38′57″ - E 019°49′48″
Pochwalił: 1996 razy
Pochwalony: 1463 razy
Kontakt:

Post autor: Bobik » poniedziałek, 18 czerwca 2012, 16:57

Smak ceglasi ?? - na to mam tylko jedno określenie: mniam-mniam... :roll:


Credo quia absurdum NON est!
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika

gradiam
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 474
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 08:24
Lokalizacja: Krosno
Pochwalony: 267 razy

Post autor: gradiam » piątek, 22 czerwca 2012, 11:56

Najbardziej z ceglasi uwielbiam sosik :eat: smak i zapach jest bardziej wyrazisty leśny ;) :lol: :ceglaś:


Awatar użytkownika

ewar
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1842
Rejestracja: środa, 2 listopada 2011, 15:33
Pochwalony: 454 razy

Post autor: ewar » piątek, 22 czerwca 2012, 13:06

Ja też bardzo lubię ceglastopore! Trochę je tylko dłużej duszę, bo są bardziej twarde niż innie grzybki. A potem sosik, albo jajecznica :eat: Super są marynowane.
To taki konkretny grzybek. :)


_________________________________
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat