Grillowane grzyby
-
- Grzybuś malutki
- Posty: 25
- Rejestracja: czwartek, 13 września 2012, 09:46
- Ulubione grzyby: prawdziwek
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalony: 1 raz
pieczareczka lubi sól zwłaszcza surowa:)SylwiaW pisze:do fety jeszcze sól? Ja dużo sole ale...8seba8 pisze:ja robię pieczarki dość spore:) z serem feta.
kładę na ruszt kapeluszem ogonek wykrawam i od strony blaszek feta sól i pieprz extra zakąska do mięska
polecam:))
solisz przed fetą to ładnie wodę puści pieczara .
pozdrawiam
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
-
- Zarodnik
- Posty: 5
- Rejestracja: piątek, 1 marca 2013, 09:30
- Pochwalony: 3 razy
Risotto z grillowanymi grzybami moja specjalnośc !
składniki:
1,5 litra gorącego bulionu z kurczaka
garść suszonych prawdziwków
oliwa
1 mała drobno posiekana cebulka
2 łodyżki selera naciowego
obrane ze zwłókniałych części i drobniutko pokrojone
400g ryżu na risotto
150ml wytrawnego wermutu albo białego wytrawnego wina
sól morska i świeżo mielony pieprz
4 duże garści grzybów (mogą być kurki
boczniaki czy grzyby shiitake—zdecydowanie nie pieczarki błagam!)
oczyszczonych i pokrojonych w plastry
kilka gałązek świeżej trybuli
estragonu i zielonej pietruszki
z których należy oberwać listki i je posiekać
25g masła
2 porządne garści świeżo tartego parmezanu
plus trochę do posypania na talerzu
oliwa extra virgin
przygotowanie:
Podgrzejcie bulion i zostawcie na małym gazie. Włóżcie do miseczki suszone prawdziwki i wlejcie tyle bulionu, żeby je zakrywał. Zostawcie grzyby na kilka minut w bulionie, aż zmiękną. Wyłówcie je i pokrójcie, ale nie wylewajcie płynu z moczenia.
nooo to mniej wiecej tak wygląda
składniki:
1,5 litra gorącego bulionu z kurczaka
garść suszonych prawdziwków
oliwa
1 mała drobno posiekana cebulka
2 łodyżki selera naciowego
obrane ze zwłókniałych części i drobniutko pokrojone
400g ryżu na risotto
150ml wytrawnego wermutu albo białego wytrawnego wina
sól morska i świeżo mielony pieprz
4 duże garści grzybów (mogą być kurki
boczniaki czy grzyby shiitake—zdecydowanie nie pieczarki błagam!)
oczyszczonych i pokrojonych w plastry
kilka gałązek świeżej trybuli
estragonu i zielonej pietruszki
z których należy oberwać listki i je posiekać
25g masła
2 porządne garści świeżo tartego parmezanu
plus trochę do posypania na talerzu
oliwa extra virgin
przygotowanie:
Podgrzejcie bulion i zostawcie na małym gazie. Włóżcie do miseczki suszone prawdziwki i wlejcie tyle bulionu, żeby je zakrywał. Zostawcie grzyby na kilka minut w bulionie, aż zmiękną. Wyłówcie je i pokrójcie, ale nie wylewajcie płynu z moczenia.
nooo to mniej wiecej tak wygląda
-
- Zarodnik
- Posty: 11
- Rejestracja: środa, 18 września 2013, 23:51
- Ulubione grzyby: Kurki, Opieńki
- Pochwalony: 1 raz
- Kontakt:
A podgrzybki się nadają? Sporo ich wczoraj nazbierałem.
Jak nie to trudno. Kupię pieczarki bo takiego smaka mi narobiliście, że muszę zrobić grzyby z grilla.
Jak nie to trudno. Kupię pieczarki bo takiego smaka mi narobiliście, że muszę zrobić grzyby z grilla.
Pozdrawiam
krinemar
http://www.stojacwkorku.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
krinemar
http://www.stojacwkorku.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
nie radzę podgrzybek wymaga jednak większej obróbki termicznej - można grilować borowiki szlachetne np (mało tego można młode zjeść na surowo) podgrzybek brunatny surowy na 100% zaszkodzi.krinemar pisze:A podgrzybki się nadają? Sporo ich wczoraj nazbierałem.
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Zarodnik
- Posty: 11
- Rejestracja: środa, 18 września 2013, 23:51
- Ulubione grzyby: Kurki, Opieńki
- Pochwalony: 1 raz
- Kontakt:
Szkoda, ale pieczarki były ekstra. Mamy grilla elektrycznego. Zapaszek w domu był niesamowity
Borowika jak na razie w tym roku znalazłem jednego. Niestety mało czasu na porządne grzybobranie.
Borowika jak na razie w tym roku znalazłem jednego. Niestety mało czasu na porządne grzybobranie.
Pozdrawiam
krinemar
http://www.stojacwkorku.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
krinemar
http://www.stojacwkorku.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;