Grillowane grzyby

Awatar użytkownika

Mike
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 445
Rejestracja: środa, 11 października 2006, 18:02
Ulubione grzyby: brak
Pochwalony: 106 razy
Kontakt:

Post autor: Mike » czwartek, 31 maja 2012, 16:30

Ja najbardziej lubię gołąbki z grilla, ale pieczarki, kanie i borowiki również są dobre.
Rydzyków nie próbowałem z grilla, ale wyobrażam sobie ten smak. :eat: :beer:



8seba8
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 13 września 2012, 09:46
Ulubione grzyby: prawdziwek
Lokalizacja: Łódź
Pochwalony: 1 raz

Post autor: 8seba8 » czwartek, 29 listopada 2012, 14:06

ja robię pieczarki dość spore:) z serem feta.
kładę na ruszt kapeluszem ogonek wykrawam i od strony blaszek feta sól i pieprz extra zakąska do mięska

polecam:))


Awatar użytkownika

SylwiaW
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 564
Rejestracja: niedziela, 26 sierpnia 2012, 06:53
Lokalizacja: Łódź
Pochwalony: 276 razy

Post autor: SylwiaW » czwartek, 29 listopada 2012, 20:14

8seba8 pisze:ja robię pieczarki dość spore:) z serem feta.
kładę na ruszt kapeluszem ogonek wykrawam i od strony blaszek feta sól i pieprz extra zakąska do mięska

polecam:))
do fety jeszcze sól? Ja dużo sole ale... :shock:



8seba8
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 13 września 2012, 09:46
Ulubione grzyby: prawdziwek
Lokalizacja: Łódź
Pochwalony: 1 raz

Post autor: 8seba8 » poniedziałek, 3 grudnia 2012, 23:18

SylwiaW pisze:
8seba8 pisze:ja robię pieczarki dość spore:) z serem feta.
kładę na ruszt kapeluszem ogonek wykrawam i od strony blaszek feta sól i pieprz extra zakąska do mięska

polecam:))
do fety jeszcze sól? Ja dużo sole ale... :shock:
pieczareczka lubi sól zwłaszcza surowa:)

solisz przed fetą to ładnie wodę puści pieczara :eat: .

pozdrawiam


Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Post autor: Paweł » poniedziałek, 18 lutego 2013, 13:58

Poczytałem , po :P się ; prawdopodobnie na grila nadają się wszystkie co trafiają na patelnię :eat: kwestia zebrania dostatecznej ilości i można :eat:


Awatar użytkownika

JonathanBrandis
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 1 marca 2013, 09:30
Pochwalony: 3 razy

Post autor: JonathanBrandis » piątek, 1 marca 2013, 10:07

Risotto z grillowanymi grzybami moja specjalnośc ! :eat:

składniki:

1,5 litra gorącego bulionu z kurczaka

garść suszonych prawdziwków

oliwa

1 mała drobno posiekana cebulka

2 łodyżki selera naciowego

obrane ze zwłókniałych części i drobniutko pokrojone

400g ryżu na risotto

150ml wytrawnego wermutu albo białego wytrawnego wina

sól morska i świeżo mielony pieprz

4 duże garści grzybów (mogą być kurki

boczniaki czy grzyby shiitake—zdecydowanie nie pieczarki błagam!)

oczyszczonych i pokrojonych w plastry

kilka gałązek świeżej trybuli

estragonu i zielonej pietruszki

z których należy oberwać listki i je posiekać

25g masła

2 porządne garści świeżo tartego parmezanu

plus trochę do posypania na talerzu

oliwa extra virgin

przygotowanie:

Podgrzejcie bulion i zostawcie na małym gazie. Włóżcie do miseczki suszone prawdziwki i wlejcie tyle bulionu, żeby je zakrywał. Zostawcie grzyby na kilka minut w bulionie, aż zmiękną. Wyłówcie je i pokrójcie, ale nie wylewajcie płynu z moczenia.

nooo to mniej wiecej tak wygląda :)



ada1984
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 9
Rejestracja: środa, 21 sierpnia 2013, 13:23
Kontakt:

Post autor: ada1984 » czwartek, 22 sierpnia 2013, 21:07

Jeszcze nigdy nie jadłam, dobre są grillowane? :)



krinemar
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 11
Rejestracja: środa, 18 września 2013, 23:51
Ulubione grzyby: Kurki, Opieńki
Pochwalony: 1 raz
Kontakt:

Post autor: krinemar » czwartek, 19 września 2013, 00:29

A podgrzybki się nadają? Sporo ich wczoraj nazbierałem.
Jak nie to trudno. Kupię pieczarki bo takiego smaka mi narobiliście, że muszę zrobić grzyby z grilla.


Pozdrawiam
krinemar
http://www.stojacwkorku.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » czwartek, 19 września 2013, 00:32

krinemar pisze:A podgrzybki się nadają? Sporo ich wczoraj nazbierałem.
nie radzę podgrzybek wymaga jednak większej obróbki termicznej - można grilować borowiki szlachetne np (mało tego można młode zjeść na surowo) podgrzybek brunatny surowy na 100% zaszkodzi.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

krinemar
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 11
Rejestracja: środa, 18 września 2013, 23:51
Ulubione grzyby: Kurki, Opieńki
Pochwalony: 1 raz
Kontakt:

Post autor: krinemar » sobota, 21 września 2013, 23:49

Szkoda, ale pieczarki były ekstra. Mamy grilla elektrycznego. Zapaszek w domu był niesamowity :eat:
Borowika jak na razie w tym roku znalazłem jednego. Niestety mało czasu na porządne grzybobranie.


Pozdrawiam
krinemar
http://www.stojacwkorku.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Majja81
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 19 września 2013, 14:51

Post autor: Majja81 » piątek, 4 października 2013, 13:20

Chyba najlepsze wychodzą pieczarki, do wszystkiego pasują :)


Awatar użytkownika

Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » czwartek, 24 kwietnia 2014, 08:25

Raz smażyłem na grillu kapelusze gołąbek, i pewnie albo słabo się podsmażyły albo dobrze nie pogryzłem bo troszkę mi zaszkodziły i od tej pory tylko na grillu pieczarki :D (na 100% były to dobre gołąbki)


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat