Niemki (Płachetka) w warzywach


Autor tematu
bulaj
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 729
Rejestracja: czwartek, 8 października 2009, 08:18
Ulubione grzyby: kurki, kanie, kozaki czerwone
Lokalizacja: Słupsk
Pochwalony: 40 razy
Kontakt:

Niemki (Płachetka) w warzywach

Post autor: bulaj » wtorek, 6 września 2011, 22:12

Jedno z moich ulubionych dań grzybowych.
Można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno :mrgreen:

Składniki:
- oczywiście niemki, czyli płachetki zwyczajne/kołpakowate
- korzeń selera (1 mały lub 1/2 dużego)
- marchew (ok. kilograma)
- por (1 sztuka)
- korzeń pietruszki (1, 2 duże sztuki)
- cebula (1, 2 sztuki)
- koncentrat pomidorowy (2, 3 łyżki)
- sól (1, 2 łyżki)
- margaryna kasia

Przygotowanie
I Etap
Do garnka z gotującą i lekko osoloną wodą wrzucamy wcześniej umyte grzyby. Obgotowujemy kilka minut. Mają być twarde. Odcedzamy na durszlaku.

II Etap
Przygotowujemy warzywa do grzybów.
Marchew, seler oraz por tarkujemy na tarce na dużych łezkach. Cebulę kroimy drobno, por przekrajamy na pół wzdłuż i kroimy w półpierścienie.

III Etap
Kolejno podsmażamy na patelni każdy ze składników. Po obsmażeniu wszystkie składniki ze sobą łaczymy i zalewamy małą ilością wody. Nie przesadzić z wodą, warzywa mają się dusić a nie pływać w wodzie. Dusimy przez kilkadziesiąt minut pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

IV Etap
Gdy warzywa zmiękną dodajemy 2, 3 łyżki kultowego polskiego przysmaku - koncentrat pomidorowy :lol:
Dusimy zaledwie kilka minut.

V Etap
Warzywa oraz grzyby układamy warstwowo, najlepiej w jakimś nie za wysokim naczyniu. Warstwa warzyw, niemki, warzywa.

Proporcje
Ja zawsze robię miseczkę białych warzyw (starkowany seler, pietruszka, siekana cebula i por) oraz miseczkę marchewki.

Mam nadzieję, że nic nie przeoczyłem.
Danie jest dość czasochłonne, ale moim zdaniem warte zachodu.
SMACZNEGO :eat:

Obrazek
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 września 2011, 22:16 przez bulaj, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika

Hudy
Moderator
Moderator
Posty: 21781
Rejestracja: czwartek, 9 sierpnia 2007, 17:44
Ulubione grzyby: drożdże... upłynnione ;)
Lokalizacja: Wilga
Pochwalony: 314 razy

Post autor: Hudy » wtorek, 6 września 2011, 22:14

bulaj, niemki faktycznie wyglądają lepiej w warzywach niż w seksownej bieliźnie :mrgreen:


Moja nauka poszła w las :)

Autor tematu
bulaj
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 729
Rejestracja: czwartek, 8 października 2009, 08:18
Ulubione grzyby: kurki, kanie, kozaki czerwone
Lokalizacja: Słupsk
Pochwalony: 40 razy
Kontakt:

Post autor: bulaj » wtorek, 6 września 2011, 22:22

:lol:
Nie tak dawno była afera, że na jakimś niemieckim kanale pokazali Polaka, który mieszka/żyje z kozą (oczywiście jakiś tam program rozrywkowy z przyciężkawym garnizonowym niemieckim humorem).
Rozpętała się zadyma medialno-wirtualna, że Niemcy nas obrażają i w ogóle.
No i nasz minister pt. Radzio Sikorski zabrał głos w tej kwestii. Powiedział, że znając urodę niemieckich kobiet to on się wcale nie dziwi, że ten Jasiu czy Czesiu wybrał życie z kozą :lol:
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 września 2011, 22:24 przez bulaj, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika

Hudy
Moderator
Moderator
Posty: 21781
Rejestracja: czwartek, 9 sierpnia 2007, 17:44
Ulubione grzyby: drożdże... upłynnione ;)
Lokalizacja: Wilga
Pochwalony: 314 razy

Post autor: Hudy » wtorek, 6 września 2011, 22:23

bulaj pisze:No i nasz Radzio Sikorski zabrał głos w tej kwestii.
I to była lepsza riposta niż uruchamianie oficjalnej dyplomatycznej skargi :D


Moja nauka poszła w las :)

Autor tematu
bulaj
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 729
Rejestracja: czwartek, 8 października 2009, 08:18
Ulubione grzyby: kurki, kanie, kozaki czerwone
Lokalizacja: Słupsk
Pochwalony: 40 razy
Kontakt:

Post autor: bulaj » wtorek, 6 września 2011, 22:26

Oczywiście. Ty to wiesz, ja to wiem, ale nie każdy podziela pewnie nasze zdanie. Pełen szacunek dla Radka. Zresztą nie raz pokazał, że ma jaja i poczucie humoru również :mrgreen:


Awatar użytkownika

Hudy
Moderator
Moderator
Posty: 21781
Rejestracja: czwartek, 9 sierpnia 2007, 17:44
Ulubione grzyby: drożdże... upłynnione ;)
Lokalizacja: Wilga
Pochwalony: 314 razy

Post autor: Hudy » wtorek, 6 września 2011, 22:57

bulaj pisze:ale nie każdy podziela pewnie nasze zdanie
Wszystkim nie dogodzisz... :)


Moja nauka poszła w las :)
Awatar użytkownika

krzysio
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5186
Rejestracja: czwartek, 5 lipca 2007, 22:10
Ulubione grzyby: borowiki,rydze,kanie
Lokalizacja: Krosno
Pochwalony: 289 razy

Post autor: krzysio » środa, 7 września 2011, 00:23

bulaj, Wygląda apetycznie i pewno jeszcze lepiej smakuje. :eat: U nas nie spotkałem płachetki, ale jeżdżę czasem w lasy opodal Biłgoraja i tam zbieram. Jeśli uda mi się w tym sezonie pozyskać owe to nie omieszkam skorzystać z Twojego przepisu. :ok: Podlewając przy konsumpcji bezwzględnie. :beer: :mrgreen:
bulaj pisze:Nie tak dawno była afera, że na jakimś niemieckim kanale pokazali Polaka, który mieszka/żyje z kozą (oczywiście jakiś tam program rozrywkowy z przyciężkawym garnizonowym niemieckim humorem).
Rozpętała się zadyma medialno-wirtualna, że Niemcy nas obrażają i w ogóle.
No i nasz minister pt. Radzio Sikorski zabrał głos w tej kwestii. Powiedział, że znając urodę niemieckich kobiet to on się wcale nie dziwi, że ten Jasiu czy Czesiu wybrał życie z kozą :lol:
:lol: :lol: ROTFL ROTFL :ok:


Ewa i Krzysztof
___________________________________________
.....żyjemy w czasach gdy kurewstwo wzbudza zachwyt, a cnota śmieszność....
Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14106 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » środa, 7 września 2011, 00:37

bulaj, przepis ciekawy, poczekam tylko aż będę miał do niego główny składnik ...może to trochę potrwać :mrgreen: :lol:
A ta historia z kozą - pokazuje kto nadaje się na dyplomatę :ok: Jak kiedyś pewnego pana nasi ulubieni sąsiedzi nazwali kartoflem to rabanu narobił że aż aż, a wystarczyło to odpowiednio skomentować , podobnie jak zrobił to Radzio i byłoby "z bani", a trabanty nie fikaliby więcej :lol:


Awatar użytkownika

maud
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2417
Rejestracja: poniedziałek, 13 lutego 2006, 20:29
Ulubione grzyby: sarniak, zajączek, zielonka
Lokalizacja: Żarów
Pochwalony: 52 razy

Post autor: maud » czwartek, 8 grudnia 2011, 18:28

Moż być ciekawe w smaku, muszę w przyszłym roku spróbować.
Może warto pójść "na skróty" i warzywa podsmażyć razem bo i tak później będzie się układać je naprzemiennie z grzybami.


Piotr Maud_Dib

Smutne jest rozstanie z przyjaciółmi; miejsce to tylko miejsce.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat