"rosołek" z gasek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Margolcia
Hubiak
Hubiak
Posty: 387
Rejestracja: środa, 31 sierpnia 2011, 16:12
Ulubione grzyby: Bez życia wewnętrznego!
Lokalizacja: posiadłość w Puszczy Noteckiej
Pochwalony: 73 razy
Kontakt:

"rosołek" z gasek

Post autor: Margolcia » piątek, 2 września 2011, 15:00

:eat:
W związku z tym, ze niedługo (oj - jak długo jeszcze!) pokażą sie gąski podam wam przepis (baaardzo skromny) na mój ukochany "rosołek.
Trzeba sie zaopatrzyć w pęczek włoszczyzny do rosołu, cebulę, sól, pieprz w ziarenkach i mielony, liść laurowy i ziele angielskie, wodę i gąski zielonki i niekształtne .
Należy ugotować wywar z włoszczyzny z przyprawami i cebulą. Przecedzić. Na gorący wywar wrzucać partiami gąski (duuużo) i wyjmować aby zużytkować np. do octu. Kilka gąsek (małych i kształtnych) zostawić w wywarze i pogotować dłużej. Wychodzi zupka palce lizać. Jest przezroczysta jak rosół i aromatyczna. Ja uwielbiam z całymi ziemniaczkami, ale mój brat bardzo lubi z makaronem. Można posypać odrobiną natki.
Jest to swietny sposób na wykorzystanie wywaru po przygotowywaniu gasek w occie.
Życzę smacznego!


Awatar użytkownika

klapek
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 937
Rejestracja: czwartek, 25 września 2008, 10:09
Ulubione grzyby: borowiki,kurki
Lokalizacja: Starachowice
Pochwalony: 48 razy

Post autor: klapek » piątek, 2 września 2011, 15:08

Margolcia, Fajny przepis! :-) W tym roku przetestuję na pewno! Dzięki Margolcia za niego :-) :ok: :beer:


pełnego kosza i napiętego sznura :-)
Awatar użytkownika

Gabi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 15395
Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
Lokalizacja: Dijon
Pochwalił: 24 razy
Pochwalony: 2090 razy

Post autor: Gabi » piątek, 2 września 2011, 16:30

Margolcia, super przepis! :ok:


W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48861 razy
Pochwalony: 9010 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » piątek, 2 września 2011, 22:54

Margolcia, Super ciekawy :) , może zarejestrujesz się na głównej stronie i wpiszesz taki nius kulinarny - z czasem dodamy do tego zdjęcia.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat