Pieprznik trąbkowe - przepis na sos

Awatar użytkownika

Autor tematu
Inja
Hubiak
Hubiak
Posty: 366
Rejestracja: piątek, 19 sierpnia 2011, 09:45
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalony: 37 razy

Pieprznik trąbkowe - przepis na sos

Post autor: Inja » piątek, 26 sierpnia 2011, 11:11

Witam znów.

Ususzyłem swoje (a było ich około 200) pieprzniki trąbkowe. Suszyłem je najpierw w piekarniku (otwartym, z włączonym termoobiegiem i uchylonymi drzwiczkami) przez około pół godziny, a potem już na balkonie na słońcu, rozłożone na papierze.

Teraz mam ich garść (a przedtem zajmowały sporą miskę).
I chciałbym zrobić z nich sos. Na pewno macie jakieś przepisy (pobieżnie przeglądnąłem ten dział forum i nie znalazłem sosu z pieprznika), więc chciałbym żebyście mi coś podpowiedzieli.

Pozdrawiam
Grzegorz

PS. Jestem noga w kuchni :)

PS2. W sklepie obok mnie mają borowiki po 45zł za kilogram. Jednego miałem ochotę kupić - miał 21 cm średnicy !!!


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » piątek, 26 sierpnia 2011, 13:28

Inja pisze:Ususzyłem swoje (a było ich około 200) pieprzniki trąbkowe.
mogłeś je sobie zamrozić. Co do sosu to w tym gatunku polecam górną część bez trzonków które są twardawe. A sos jak sos masełko + grzybki + pieprz i sól na końcu dodać śmietanę.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » piątek, 26 sierpnia 2011, 18:54

http://www.nagrzyby.pl/galeria/v/users2" onclick="window.open(this.href);return false; ... _.JPG.html ja także ususzyłem, bardzo sprawnie to poszło,grzybki suszą się w tempie ekspresowym i już słoiczek ususzonych sobie stoi ale co z nim zrobię to nie wiem, pewnie do grzybówki będą jako dodatek, bo ich zapach jest bardzo grzybowy a na dodatek bardzo mi smakują. :beer: :beer: :beer:


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat