Witam znów.
Ususzyłem swoje (a było ich około 200) pieprzniki trąbkowe. Suszyłem je najpierw w piekarniku (otwartym, z włączonym termoobiegiem i uchylonymi drzwiczkami) przez około pół godziny, a potem już na balkonie na słońcu, rozłożone na papierze.
Teraz mam ich garść (a przedtem zajmowały sporą miskę).
I chciałbym zrobić z nich sos. Na pewno macie jakieś przepisy (pobieżnie przeglądnąłem ten dział forum i nie znalazłem sosu z pieprznika), więc chciałbym żebyście mi coś podpowiedzieli.
Pozdrawiam
Grzegorz
PS. Jestem noga w kuchni
PS2. W sklepie obok mnie mają borowiki po 45zł za kilogram. Jednego miałem ochotę kupić - miał 21 cm średnicy !
Pieprznik trąbkowe - przepis na sos
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
mogłeś je sobie zamrozić. Co do sosu to w tym gatunku polecam górną część bez trzonków które są twardawe. A sos jak sos masełko + grzybki + pieprz i sól na końcu dodać śmietanę.Inja pisze:Ususzyłem swoje (a było ich około 200) pieprzniki trąbkowe.
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 8093
- Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
- Imię: Wojciech
- Ulubione grzyby: Borowiki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 587 razy
- Pochwalony: 2718 razy
- Kontakt:
http://www.nagrzyby.pl/galeria/v/users2" onclick="window.open(this.href);return false; ... _.JPG.html ja także ususzyłem, bardzo sprawnie to poszło,grzybki suszą się w tempie ekspresowym i już słoiczek ususzonych sobie stoi ale co z nim zrobię to nie wiem, pewnie do grzybówki będą jako dodatek, bo ich zapach jest bardzo grzybowy a na dodatek bardzo mi smakują.