Pieczemy własny chleb

Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48861 razy
Pochwalony: 9010 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » piątek, 14 stycznia 2011, 09:37

Ząbek pisze:Jak przeżyje to ją kupię.
masz gwarancje że to opiszę :) jak na razie kurier zbudził mnie o 7,30 z pytaniem czy będę miedzy 10 a 12 w domu :) maszynka jedzie... Prośba do żony przez telefon żeby kupiła drożdże i dziś pieczenie chlebusia w nowej maszynce. Żebyście nie zrobili takiego błędu jak ja i nie kupowali czasami sprzęt w firmie RTVEUROAGD http://www.euro.com.pl/cms/promocja-eur" onclick="window.open(this.href);return false; ... DgodgBNlHQ AGD przez internet - bo jak odbierzecie w sklepie to będzie z usługami tak jak z naszą koleją jedna kolej dziesięć firm a żadna za nic nie odpowiada... Panienka w sklepie powiedziała mi że nie mają takiej maszynki na magazynie ale nie powiedziała że w firmie internetowej jest... i oddała pieniądze. Nie powiedziała też że ta sama maszynka kosztuje teraz 60 zł drożej.... zamówiłem dlatego w innej firmie maszynkę która kosztuje prawie 100 zł taniej niż w sklepie AGD i do tego dostarczą mi ją do domu...
Nigdy więcej firmy RTVEUROAGD http://www.euro.com.pl/cms/promocja-eur" onclick="window.open(this.href);return false; ... DgodgBNlHQ


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Teo
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1852
Rejestracja: poniedziałek, 20 września 2010, 08:23
Ulubione grzyby: Borowik, podgrzybek, kania
Lokalizacja: Zgorzelec
Pochwalony: 414 razy

Post autor: Teo » piątek, 14 stycznia 2011, 14:46

Zenit..
J ateż próbuję piec chleb ale 2 wypioek mi się nie udał, winna była maka. bo napewno
do spotka nia na smardzowaniu ,chyba się nauczę.


Moje motto ..Dążyć w życiu do celu tylko nie za wszelką cenę

Grzyboznawca nr. 1940
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48861 razy
Pochwalony: 9010 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » piątek, 14 stycznia 2011, 15:47

Ja właśnie piekę chleb gruboziarnisty zgodnie z instrukcją - poszły pierwsze dymy nad piekarnikiem ale ognia nie było... myślałem że znowu coś się psuje...


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

MITEK
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4053
Rejestracja: piątek, 9 października 2009, 13:21
Ulubione grzyby: prawdziwek, kurka, kania i cała reszta
Lokalizacja: RZESZÓW
Pochwalony: 947 razy

Post autor: MITEK » piątek, 14 stycznia 2011, 19:02

Zenit pisze:poszły pierwsze dymy nad piekarnikiem ale ognia nie było...
piroman cy cuś? :lol:


MITEK
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48861 razy
Pochwalony: 9010 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » piątek, 14 stycznia 2011, 19:06

MITEK pisze:piroman cy cuś? :lol:
dla mnie jest chore że w fabryce nie ma "wygrzewani" sprzętu w instrukcji co prawda piszą że przy pierwszym użyciu można coś czuć ale żeby dymy i smród szedł... chlebuś upieczony dość dobrze wypadł ale na początku był stres :) ta maszyna ma 2 grzałki poprzednia jedną ale ta pierwsza nic nie śmierdziała przy pierwszym użyciu :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

MITEK
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4053
Rejestracja: piątek, 9 października 2009, 13:21
Ulubione grzyby: prawdziwek, kurka, kania i cała reszta
Lokalizacja: RZESZÓW
Pochwalony: 947 razy

Post autor: MITEK » piątek, 14 stycznia 2011, 19:28

Zenit, jakie czasy taki sprzęt :cry: masówka, a i o dobrej instrukcji nie ma komu pomyśleć :( Myślę, że walory smakowe chlebka zatrą wszystkie złe wrażenia z początku użytkowania :)


MITEK
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48861 razy
Pochwalony: 9010 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » piątek, 14 stycznia 2011, 19:32

MITEK pisze:Myślę, że walory smakowe chlebka zatrą wszystkie złe wrażenia z początku użytkowania :)
no zacierają :) byleby się maszynka znowu nie zatarła :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

MITEK
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4053
Rejestracja: piątek, 9 października 2009, 13:21
Ulubione grzyby: prawdziwek, kurka, kania i cała reszta
Lokalizacja: RZESZÓW
Pochwalony: 947 razy

Post autor: MITEK » piątek, 14 stycznia 2011, 19:42

Zenit pisze:byleby się maszynka znowu nie zatarła
jak to powiadali starzy górale do jednego razu sztuka :wink: :P


MITEK
Awatar użytkownika

Bobik
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 7016
Rejestracja: sobota, 11 grudnia 2004, 19:13
Ulubione grzyby: Każdy, byle nie trujący :)
Lokalizacja: N 49°38′57″ - E 019°49′48″
Pochwalił: 1996 razy
Pochwalony: 1460 razy
Kontakt:

Post autor: Bobik » niedziela, 16 stycznia 2011, 09:22

Teo pisze:Zenit..
J ateż próbuję piec chleb ale 2 wypioek mi się nie udał, winna była maka. bo napewno
do spotka nia na smardzowaniu ,chyba się nauczę.
Nie zapominaj, że przed połaczeniem składników mąkę należy podgrzać. Jak podgrzejesz, to wszystko powinno być OK., i chleb powinien wyróść.


Credo quia absurdum NON est!
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48861 razy
Pochwalony: 9010 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » niedziela, 16 stycznia 2011, 12:49

Bobik pisze:Jak podgrzejesz, to wszystko powinno być OK., i chleb powinien wyróść.
To nie problem żeby wyrósł bo to sprawią drożdże praktycznie zawsze - problemem jest żeby w czasie pieczenia ciasto miało siłę utrzymać konstrukcję już wyrośniętą - mąka która ma małą zawartość glutenu nie sprawia że konstrukcja się zawala... to słowa Romka który w czasie Sylwestra mi mówił :) i tu się z nim w 100% zgadzam. Dużo zależy od mąki na którą trafisz a każda mąka jest indywidualna jak ludzie :) są słabi i mocni... :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

DZIKI
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4324
Rejestracja: środa, 26 maja 2010, 23:50
Ulubione grzyby: Generalnie wszystkie...
Lokalizacja: Kujawy Zachodnie...
Pochwalił: 12 razy
Pochwalony: 2075 razy
Kontakt:

Post autor: DZIKI » poniedziałek, 17 stycznia 2011, 13:15

Zenit pisze:To nie problem żeby wyrósł bo to sprawią drożdże praktycznie zawsze
Nie jestem znawcą ani piekarzem, ale może zamiast używać drożdży warto by upiec chleb na zakwasie żytnim, wtedy nie powinno być podobnych problemów... :D Znalazłem fajną stronkę o pieczeniu chleba, jak będę w domu to zapodam linka na tę stronę, przyznam że sam myślę o próbie wypieku chleba... :)
Stronka naprawdę ciekawa...polecam...


Jesteśmy wędrowcami...Droga przed nami daleka...
Nikt nie wie gdzie jej kres...I tak idziemy, idziemy...
Dopóki nas nogi nie rozbolą...
Awatar użytkownika

DZIKI
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4324
Rejestracja: środa, 26 maja 2010, 23:50
Ulubione grzyby: Generalnie wszystkie...
Lokalizacja: Kujawy Zachodnie...
Pochwalił: 12 razy
Pochwalony: 2075 razy
Kontakt:

Post autor: DZIKI » poniedziałek, 17 stycznia 2011, 20:59

A oto link do strony o domowym wypieku chleba:

http://www.chleb.info.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;

Strona ta zawiera mnóstwo ciekawych wiadomości odnośnie pieczenia chleba...

Polecam... :D


Jesteśmy wędrowcami...Droga przed nami daleka...
Nikt nie wie gdzie jej kres...I tak idziemy, idziemy...
Dopóki nas nogi nie rozbolą...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48861 razy
Pochwalony: 9010 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » poniedziałek, 17 stycznia 2011, 21:00

DZIKI, Dzięki :) jutro piekę chlebuś coś może tego wykorzystam :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

DZIKI
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4324
Rejestracja: środa, 26 maja 2010, 23:50
Ulubione grzyby: Generalnie wszystkie...
Lokalizacja: Kujawy Zachodnie...
Pochwalił: 12 razy
Pochwalony: 2075 razy
Kontakt:

Post autor: DZIKI » poniedziałek, 17 stycznia 2011, 21:06

Zenit generalnie pieczenie chleba jest trochę bardziej pracowite niż by się wydawało... Koniecznie spróbuj wypieków z zakwasem, tak pieczono chleb dawniej i chleb ten był zupełnie inny niż obecnie... Sam mam zamiar spróbować, mam nadzieję że wyjdzie mi całkiem, całkiem... :)


Jesteśmy wędrowcami...Droga przed nami daleka...
Nikt nie wie gdzie jej kres...I tak idziemy, idziemy...
Dopóki nas nogi nie rozbolą...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48861 razy
Pochwalony: 9010 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » poniedziałek, 17 stycznia 2011, 22:02

DZIKI pisze:Koniecznie spróbuj wypieków z zakwasem,
na płytce CD z wypiekaczem jest na ten temat :) myślę że w wypadku pieczenia chleba można dużo eksperymentować a ja to lubię :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat