MOJE PYCHOTKI


ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Post autor: ajlaa » niedziela, 15 listopada 2015, 22:34

Kapusta i jej kiszenie to temat rzeka... .
W sklepach jest najczęściej kapusta kwaszona a nie kiszona.Najprostrzym sposobem 'wietrzenia" kapusty kiszonej jest" przebijanie"jej i drugi sposób to przekładanie. Wlaśnie nie zawsze można kapustę przebijać-do dziś w niektórych domach kisi się z kapustą szatkowaną całe główki kapusty na "kwaszeniaki' [kapuśniaki-coś jak gołąbki tylko do zawijania używa się liści kiszonych] i wtedy aby pozbyc się "gazów' [przerywa się też częściowo fermentacje] kapustę się przekłada aby nie poprzebijać glówek kapusty.Pozbycie się częściowe gazów wpływa na jej smak, kolor i twardość. Smak zależy od jakości i gatunku kapusty i też od dodatków [pieprz ,liśc laurowy,ziele ang,, marchew, jabłka, buraki.kminek. jałowiec, czosnek i niekiedy inne zioła], od soli[ilośc i jakość], ubijania czy ugniatani, czasu fermentacji, przetrzymywania i itd.Pisać by o tym wiele.
Najprościej to ujmując;kiszenie to naturalny sposób konserwacji a kwaszenie to konserwacja przez zakwaszanie[ najczęsciej przez dodanie octu i cukru].


Ajla
Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14106 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » niedziela, 15 listopada 2015, 22:45

ajlaa, jak Ty to pięknie opisałaś, nic dodać nic ująć :ok: :D


Awatar użytkownika

Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 500
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 21 razy
Pochwalony: 216 razy
Kontakt:

Post autor: Jozefg » poniedziałek, 16 listopada 2015, 08:37

No tak... wywołałem temat kapusty kiszonej... :P


Właśnie przed chwilą robiłem "przewietrzanie" czyli nakłuwanie kapusty

A to już przyciśnięte dość mocno talerzem tak aby sok przykrył kapustę

...i przyciśnięte słoikiem pełnym wody robiącym za obciążnik.
A to białe to plastikowa listwa taka kupiona w sklepie elektrycznym.
Świetnie nadaje się do nakłuwania i łatwo utrzymać w czystości w przeciwieństwie do zaostrzonego patyka.

Najczęściej popełnianym błędem jest ubijanie na siłę, robi się miazga oraz wybieranie i wylewanie nadmiaru płynu.
Marnotrawstwo! A kapusta jest wówczas taka wiórowata ... :shock:


Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14106 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » wtorek, 17 listopada 2015, 05:50

Jozefg pisze:No tak... wywołałem temat kapusty kiszonej... :P
I bardzo dobrze :D


Awatar użytkownika

Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 500
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 21 razy
Pochwalony: 216 razy
Kontakt:

Post autor: Jozefg » wtorek, 17 listopada 2015, 06:43

Wczoraj wieczorkiem degustacja kapusty, okazało się że trzeba przepakować w słoiki bo już ukiszona. :tak:
Wszystkie słoiki powędrowały do chłodnego pomieszczenia czyli do piwnicy.
Zostało kilka litrów soku. Sama witaminka. Świetny na kaca... :P


Awatar użytkownika

Traper
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1320
Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2014, 17:23
Ulubione grzyby: Wszystkie jadalne
Lokalizacja: Częstochowa
Pochwalił: 194 razy
Pochwalony: 805 razy
Kontakt:

Post autor: Traper » wtorek, 17 listopada 2015, 06:59

Jozefg pisze:Zostało kilka litrów soku. Sama witaminka. Świetny na kaca... :P
Ja preferuję z kiszonych ogórków rotfl


Moje piosenki i filmiki na YouTube
Szumi las... ma czas.
Jan Sztaudynger

ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Post autor: ajlaa » wtorek, 17 listopada 2015, 09:13

Jozefg, ale zazdroszczę , naprawdę .... super sprawa taka swoja kapusta :ok: niestety nie mam możliwości trzymać jej w bloku :cry:

Beczki :nie: nie sprzedaj[przyda ci się przyda]. :shock:
Jak mawiała moja babcia:"na choroby są sposoby" -tak i tu [w temacie kiszona kapusta jest] :jupi: Przygotuj ;
miskę,2 niewielkie kapusty,2 l sloiki ,1 marchew .2 liście lau, 4 ziela an, 1 łyżkę soli i...zarezerwuj godz. czasu.
Kapustę drobno posiekaj , marchew zetrzyj na jarzynowej tarce.Wszystkie składniki do miski i dobrze pougniataj w rękach -aż puści sok.Następnie do słoików-ciasno poupychaj [aż na wierzchu będzie sok].Zakręc słoiki i ustaw w ciepłym miejscu [na podstawkach bo może wyciec sok]-po 2 ,3 dniach spróbuj.Jest to mój sposob na szybką kapustę[ na surówki.Czasem dodaje utarte jabłko -ale dodaję przed włożeniem do słoikow.
Zenit pisze:Szkoda że do przepisów nie załączacie wszyscy fotek poszłyby te przepisy do przepisów na stronie...

:placze: Zenit i tu sie babcia mylila :placze: Kupe lat temu zafascynowana komputerami jako podyplomówkę chcialam zrobić informatykę.Trafiłam jak trafiłam[nie będe tego rozdrapywać].Skończylo się to mikro udarem i fobią komputerową i nie tknęłam komputera wiele lat. Wściekła na siebie zmusiłam się [ciekawośc świata i ludzi wzięla gorę]NIE ROZUMIEM TU SAMA SIEBIE-nie potrafię ogarnąć podstawowych umiejętności technicznych.Jestem 'samoukową kopalnią" wiedzy i umiejętności kulinarnych,dużo wiem o ziołach i medycynie niekonwencjonalnej,przyroda to moja pasja-wiele bym pokazała na forach i tu" pies pogrzebany''.Wiem ,że się śmiejecie-ale idiotka ale taki mam "kamień życiowy" Zenit -proszę po przeczytaniu usun ten wpis.


Ajla
Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14106 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » środa, 18 listopada 2015, 03:55

ajlaa, nic się nie przejmuj, wstawiaj tu przepisy tak jak potrafisz. Może kiedyś "ogarniesz" umiejętność wstawiania fotek, a jeśli nie to też dobrze. Bez fotek też nie jedna osoba z takich przepisów się ucieszy i skorzysta, ja już z niektórych skorzystałem i jakoś dałem rade bez fotek. Gdy brak fotek, to trzeba uruchomić wyobraźnie jak to ma wyglądać na talerzu i też da radę :)


Awatar użytkownika

Traper
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1320
Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2014, 17:23
Ulubione grzyby: Wszystkie jadalne
Lokalizacja: Częstochowa
Pochwalił: 194 razy
Pochwalony: 805 razy
Kontakt:

Post autor: Traper » środa, 18 listopada 2015, 06:14

Warzywa solone

Gdy nie mamy świeżych, nie chce się nam iść do sklepu ;) Na przykład do zupy :tak:


60 dag marchewki
15 dag pietruszki-korzeń
15 dag selera-korzeń
8 dag zielonej pietruszki
8 dag liści selera
17 dag soli kamiennej

Warzywa umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojoną zieleninę, wymieszać z solą.
Ja robiłem z 5 kilogramów marchwi, pozostałe składniki odpowiednio zwiększamy ;)



Nałożyć do słoiczków, mocno ugnieść, zakręcić. Gotowe ;) Mnie wyszło około 40 słoiczków. Do wiosny wystarczy :ok: Po wyjęciu odpowiedniej porcji, przepłukuję na sitku i później dopiero dosalam do smaku w gotowym daniu :eat:



Moje piosenki i filmiki na YouTube
Szumi las... ma czas.
Jan Sztaudynger

ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Post autor: ajlaa » czwartek, 19 listopada 2015, 11:35

Idąc tropem Trapera :brawo: za przepis- dorzucę koper i pietruszkę [zielone]
-1 kg zielonego koperku lub natki pietruszki
-15 dag soli
Zielenine drobno siekamy , mieszamy z solą i ugniatamy w słoiczkach [ja robię to w małych].
Gotowe w chłodne miejsce i służy jako dodatki do zup, sosów [przed dodaniem zieleniny nie solę potraw-doprawiam do smaku po dodaniu zielonego].Kopru solonego sporo używam do ryb a pietruszki do róznych farszów .
Jesli ktoś ma problem z przechowywaniem w chłodnym miejscu polecam ziolowo -warzywną weget:

Suszymy
-po dwa pęczki kopru i pietruszki
-1 por. 1 seler[zieleninę i bulwę]
-1kg marchwi
- 30dag pietruszki[korzeń]
.1 papryka [lub łyżeczka sproszkowanej]
-1kg soli
-1 łyzka cary
Dobrze wysuszone skladniki mielę w maszynce do mięsa mieszam z solą i cary, rozsypuję do słoików i gotowe.SMACZNEGO


Ajla
Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1078 razy
Kontakt:

Post autor: hittmanka » czwartek, 19 listopada 2015, 11:44

też używam własnej Wegety :D
Zamiast papryki dodaję lubczyk i zamiast curry dodaję kurkumy :)

A soli dodaję duuuuuużo mniej :) mozna by rzec.... troszkę :))


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
Awatar użytkownika

Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 500
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 21 razy
Pochwalony: 216 razy
Kontakt:

Post autor: Jozefg » piątek, 4 grudnia 2015, 10:11

Wczoraj robiłem zupę rybną z lina i szczupaka (trochę zostało na dziś) wg przepisu Okrasy. Skąd on to wziął? Ten smak to ja pamiętam z dzieciństwa... :)
Taką zupę rybną ostatnio jadłem jeszcze w dzieciństwie jak pojechałem z ojcem odwiedzić znajomego rybaka nad jeziorem.... ;)
Zresztą spróbujcie sami - polecam! Z filmiku trzecia potrawa.
http://vod.tvp.pl/audycje/kulinaria/okr ... y/22549598" onclick="window.open(this.href);return false;

Niestety pisanego przepisu nie ma, trzeba szybko notować... :P Aha - zamiast szczupaka dałem okonia. :eat:


Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1078 razy
Kontakt:

Post autor: hittmanka » piątek, 18 grudnia 2015, 22:23

pierniczki świąteczne.... teraz czekają na dekorowanie :)



Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27255
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8497 razy
Pochwalony: 20656 razy
Kontakt:

Post autor: Paweł » sobota, 19 grudnia 2015, 10:56

hittmanka, :ok: :brawo: :beer: ładne jabłuszka i bałwanki - byle :nie: za dużo lukru ;)


Awatar użytkownika

Agorszczyk
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6043
Rejestracja: sobota, 26 kwietnia 2008, 14:52
Lokalizacja: Zator
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 1889 razy
Kontakt:

Post autor: Agorszczyk » poniedziałek, 28 grudnia 2015, 16:12

Dziś przypada u nas okrągła rocznica, na tę okazję przygotowałam kaczkę faszerowaną kaszą gryczaną z borowikami i dodatkowo sos smardzowy. Wyszła przepyszna polecam :)


Klasyfikator grzybów
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat