MOJE PYCHOTKI
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy
MOJE PYCHOTKI
Zrobiłem dziś, ale jako, że robiłem pierwszy raz to kupiłem pomidory LIMA no, ale cóż trochę za duże albo słoiki za małe . Dobrze, że kupiłem także trochę mniejszych, twardych pomarańczowych. A co z tego wyjdzie to się okaże niebawem. Niektórzy twierdzą, że dobre są.Bukowy pisze:QR_BBPOST No i następny przetworowy debiut. Podobno pyszności, pożyjemy zobaczymy. Kiszone pomidory.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
Powodzenia, jak zdążę, to też zrobięPawelJeleniaGora pisze:QR_BBPOST Zrobiłem dziś, ale jako, że robiłem pierwszy raz to kupiłem pomidory LIMA no, ale cóż trochę za duże albo słoiki za małe . Dobrze, że kupiłem także trochę mniejszych, twardych pomarańczowych. A co z tego wyjdzie to się okaże niebawem. Niektórzy twierdzą, że dobre są.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 481
- Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
- Imię: Wojtek
- Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
- Lokalizacja: Szczecin
- Pochwalił: 246 razy
- Pochwalony: 255 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
Mi smakowały, do bezpośredniego spożycia najlepsze są ok dwutygodniowe. Starsze robią się "klapciate", ale są moim zdaniem wspaniałym dodatkiem do potraw. Osobiście uważam że jako przekąska najlepsze są kiszone koktajlowe.sectroyer pisze:QR_BBPOSTPowodzenia, jak zdążę, to też zrobięPawelJeleniaGora pisze:QR_BBPOST Zrobiłem dziś, ale jako, że robiłem pierwszy raz to kupiłem pomidory LIMA no, ale cóż trochę za duże albo słoiki za małe . Dobrze, że kupiłem także trochę mniejszych, twardych pomarańczowych. A co z tego wyjdzie to się okaże niebawem. Niektórzy twierdzą, że dobre są.
Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy
MOJE PYCHOTKI
No i zrobiłem dziś na próbę jeden słoik z papryki, upchałem po jednej zielonej, czerwonej i białej. Kiedyś dam znać czy coś wyszło czy do kosza.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy
MOJE PYCHOTKI
Pomidory.Bukowy pisze:QR_BBPOST Mi smakowały, do bezpośredniego spożycia najlepsze są ok dwutygodniowe.
Chciałem potrzymać do zimy, ale jeden z czterech wycieka więc niedługo go otworzę i sprawdzę co i jak. Zalewam wodą, wszystkie do około 5 milimetrów od nakrętki i jak któryś cieknie to widzę bo słoiki kładę na papierze .
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy
MOJE PYCHOTKI
A ja dziś zrobiłem syrop z czarnego bzu, z owoców. A nigdy nie robiłem, więc zobaczę co mi wyszło.sectroyer pisze:QR_BBPOST Przygotowania do zimy, odcinek 2 Syrop z kwiatów czarnego bzu
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
A to z pulpy owocowej można zrobić SUPER nalewkę Zalewasz tylko wódką i gitara Tutaj na owoce jeszcze muszę trochę zaczekać, bo na razie połowa zielonaPawelJeleniaGora pisze:QR_BBPOST A ja dziś zrobiłem syrop z czarnego bzu, z owoców. A nigdy nie robiłem, więc zobaczę co mi wyszło.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1921
- Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
- Imię: Henryk
- Ulubione grzyby: borowik
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 1585 razy
- Pochwalony: 1778 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
Jeszcze parę godzin wcześniej rosły w lesie teraz już zawekowane w solance , czystej masy grzybowej tylko prawdziwków uzbierało się 1,65 kg.
-
- Grzybiarz gawędziarz
- Posty: 2403
- Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
- Imię: Zosia
- Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 669 razy
- Pochwalony: 1081 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
A ja dostałam troszkę suszonych smardzów od facebookowej znajomej.... i zrobiłam masełko smardzowe Pyyyycha nawet nie spodziewałam się tak fajnego smaku
zrobione wg przepisu Zenita https://nagrzyby.pl/galeria/v/rozne/sma ... ?g2_page=1
zrobione wg przepisu Zenita https://nagrzyby.pl/galeria/v/rozne/sma ... ?g2_page=1
Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1921
- Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
- Imię: Henryk
- Ulubione grzyby: borowik
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 1585 razy
- Pochwalony: 1778 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
, dzisiejsza zdobycz już obrobiona , 4 słoiki - ceglaste w zalewie octowej , 1 słoik - prawdziwki w solance
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
Sporo robisz w solance:) 1 łyżka na litr wody? Pasteryzujesz 2, czy 3 razy ?Henryk pisze:QR_BBPOST , dzisiejsza zdobycz już obrobiona , 4 słoiki - ceglaste w zalewie octowej , 1 słoik - prawdziwki w solance
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1921
- Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
- Imię: Henryk
- Ulubione grzyby: borowik
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 1585 razy
- Pochwalony: 1778 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
sectroyer,
Oczyszczone i umyte grzyby kroję i wrzucam do gotującej się solanki , 5 - 10 minut gotowania ( zależy jakie mam grzybki ) , taką gorącą " zupką " wypełniam słoiki ..zakręcam mocno i wkładam pod kocyk
Tak , duża stołowa łyżka soli , ale nie czubata z umiarem .sectroyer pisze:QR_BBPOST 1 łyżka na litr wody?
Jaja se robiszsectroyer pisze:QR_BBPOST Pasteryzujesz 2, czy 3 razy ?
Oczyszczone i umyte grzyby kroję i wrzucam do gotującej się solanki , 5 - 10 minut gotowania ( zależy jakie mam grzybki ) , taką gorącą " zupką " wypełniam słoiki ..zakręcam mocno i wkładam pod kocyk
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
A musisz je potem płukać, jak chcesz wykorzystać na jajecznicę, czy coś? Czy też nie są za słone i używasz "bezpośrednio"Henryk pisze:QR_BBPOST Tak , duża stołowa łyżka soli , ale nie czubata z umiarem .
Ale to pewnie za długo ich nie trzymasz Ja chcę, by mi trochę postałyHenryk pisze:QR_BBPOST Jaja se robisz
Oczyszczone i umyte grzyby kroję i wrzucam do gotującej się solanki , 5 - 10 minut gotowania ( zależy jakie mam grzybki ) , taką gorącą " zupką " wypełniam słoiki ..zakręcam mocno i wkładam pod kocyk
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
sectroyer pisze:QR_BBPOST a chcę, by mi trochę postały
później do słoików i zapewniam Ciebie , że kwadrans pasteryzowania we wrzącej wodzie wystarcza , aby postały nawet 2-3 lata.Henryk pisze:QR_BBPOST 5 - 10 minut gotowania
Tylko kto wytrzyma tak długo , chyba , że i zakurzone umkną pamięci i uwadze grzybożerców.