MOJE PYCHOTKI
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1921
- Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
- Imię: Henryk
- Ulubione grzyby: borowik
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 1585 razy
- Pochwalony: 1778 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
Paweł,
Podstawą pasteryzacji jest czystość i temperatura
Dodatkowe dogrzewanie jest zbędne ( dla mnie to marnotrawstwo energii )
Mam jeszcze jeden słoik z boczniakiem w solance z zeszłego sezonu , zapewniam , że będzie nadal smaczny
Podstawą pasteryzacji jest czystość i temperatura
Dodatkowe dogrzewanie jest zbędne ( dla mnie to marnotrawstwo energii )
Mam jeszcze jeden słoik z boczniakiem w solance z zeszłego sezonu , zapewniam , że będzie nadal smaczny
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1921
- Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
- Imię: Henryk
- Ulubione grzyby: borowik
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 1585 razy
- Pochwalony: 1778 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
sectroyer,
Tak , grzyby płuczę ciepłą wodą przed użyciem i nie dodaję soli do potrawysectroyer pisze:QR_BBPOST A musisz je potem płukać, jak chcesz wykorzystać na jajecznicę, czy coś?
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
Ciekawe Mam złe doświadczenia z psującymi się przetworami I stąd moja ostrożność Poza tym, jak czytam w przepisie "przechowywać w chłodnym miejscu", to już wiem, że jak chcę mieć grzybki "pod ręką", to trza trochę popasteryzowaćPaweł pisze:QR_BBPOST później do słoików i zapewniam Ciebie , że kwadrans pasteryzowania we wrzącej wodzie wystarcza , aby postały nawet 2-3 lata.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
Henryk porównując Twój przepis:
To ja łyżkę daję, ale nie na słoik, tylko na litr zalewy Grzybów pakuję 2/3 słoika i zalewam. Tak na oko na litrowy słoik wyjdzie pewnie z pół łyżki tak "bezpośrednio" To ja lepiej będę pasteryzować więcej niż 1 razGrzybki wrzucam na wrzątek na 3-4 minut , odsączone ładuję do słoików ( do pełna ) na litrowy słoik dodaję dużą czubatą łyżkę soli , zalewam wrzątkiem , zamykam i 10 minut pasteryzuję
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy
MOJE PYCHOTKI
Zalać tylko wódką a co z cukrem, przesypać . Szkodliwości nie ma? Bo już tyle się naczytałem a szkoda zostawiać bo bez jest teraz wszędzie.sectroyer pisze:QR_BBPOSTA to z pulpy owocowej można zrobić SUPER nalewkę Zalewasz tylko wódką i gitara Tutaj na owoce jeszcze muszę trochę zaczekać, bo na razie połowa zielonaPawelJeleniaGora pisze:QR_BBPOST A ja dziś zrobiłem syrop z czarnego bzu, z owoców. A nigdy nie robiłem, więc zobaczę co mi wyszło.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy
MOJE PYCHOTKI
Zrobiłem, zasypałem cukrem i zalałem wódeczką i zakręciłem słoik na maksa. Akurat trochę miałem to i trochę bzu zebrałem .
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy
MOJE PYCHOTKI
Jako, że to moje pierwsze, to pasteryzacja 20 min poszła. Coś tam strzeliło dwa razy a były dwa słoiki, załapało .Henryk pisze:QR_BBPOST Dodatkowe dogrzewanie jest zbędne ( dla mnie to marnotrawstwo energii )
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
Ja robię sok i nalewkę (wersja z wódką) wg tego przepisu:PawelJeleniaGora pisze:QR_BBPOST Zrobiłem, zasypałem cukrem i zalałem wódeczką i zakręciłem słoik na maksa. Akurat trochę miałem to i trochę bzu zebrałem .
[youtube]https://m.youtube.com/watch?v=EEq3V-gLYvM[/youtube]
Wszystkim bardzo smakuje. Kiedyś robiłem na samym soku, ale dla niektórych było za słodkie:)
Też mam z tym problem używaj zakrętek z pstrykaczem. Wtedy wszystko jasne. Jest och pełno w Leroy Merlin itp.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1921
- Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
- Imię: Henryk
- Ulubione grzyby: borowik
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 1585 razy
- Pochwalony: 1778 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
PawelJeleniaGora, sectroyer,
PawelJeleniaGora pisze:QR_BBPOST Jako, że to moje pierwsze, to pasteryzacja 20 min poszła. Coś tam strzeliło dwa razy a były dwa słoiki, załapało
Panowie , to bardzo proste jeśli zakrętka do słoika nie ma " klika " , wystarczy popatrzeć czy środek zakrętki jest nieco wklęsły jeśli jest , słoik trzymasectroyer pisze:QR_BBPOST Też mam z tym problem używaj zakrętek z pstrykaczem. Wtedy wszystko jasne.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
Moja żona mówi, to samo. Ona widzi ja widzęHenryk pisze:QR_BBPOST Panowie , to bardzo proste jeśli zakrętka do słoika nie ma " klika " , wystarczy popatrzeć czy środek zakrętki jest nieco wklęsły jeśli jest , słoik trzyma
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy
MOJE PYCHOTKI
Zgadza się.Henryk pisze:QR_BBPOST Panowie , to bardzo proste jeśli zakrętka do słoika nie ma " klika " , wystarczy popatrzeć czy środek zakrętki jest nieco wklęsły jeśli jest , słoik trzyma
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy
MOJE PYCHOTKI
Ale u mnie coś poszło nie tak, zrobiłem dwa małe słoiczki i jeden jest ok a drugi mętny to już można wywalić?. To myślę, że już lepiej jest przegotować i do zamrażalnika, ewentualnie suszyć.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1921
- Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
- Imię: Henryk
- Ulubione grzyby: borowik
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 1585 razy
- Pochwalony: 1778 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
PawelJeleniaGora,
Jeśli zobaczę tego samego dnia albo następnego po wekowaniu , że jakiś słoik nie trzyma , to zjadam na obiad .
Jak nie wiem kiedy słoik puścił , nie ryzykuję jedzenia takich grzybków
Robiąc marynaty sprawdzam codziennie przez tydzień czy słoiki trzymają
Ja wywalam , nie warto kombinować .PawelJeleniaGora pisze:QR_BBPOST Ale u mnie coś poszło nie tak, zrobiłem dwa małe słoiczki i jeden jest ok a drugi mętny
Jeśli zobaczę tego samego dnia albo następnego po wekowaniu , że jakiś słoik nie trzyma , to zjadam na obiad .
Jak nie wiem kiedy słoik puścił , nie ryzykuję jedzenia takich grzybków
Robiąc marynaty sprawdzam codziennie przez tydzień czy słoiki trzymają
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy
MOJE PYCHOTKI
A co oznacza, że słoik nie trzyma? Przecieków nie ma.
Bo u mnie niby jest ok tylko w jednym bardziej przejrzysta woda jest a drugim mniej.
Acha robiłem wczoraj śliwki (3 słoje) i ta nakrętka co się łatwo otwiera o której kiedyś pisałem nie trzyma, pewnie to jednorazówka jest.
Bo u mnie niby jest ok tylko w jednym bardziej przejrzysta woda jest a drugim mniej.
Acha robiłem wczoraj śliwki (3 słoje) i ta nakrętka co się łatwo otwiera o której kiedyś pisałem nie trzyma, pewnie to jednorazówka jest.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1921
- Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
- Imię: Henryk
- Ulubione grzyby: borowik
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 1585 razy
- Pochwalony: 1778 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
PawelJeleniaGora,
Miej oko na ten mętny słoiczek .
Przecieków nie będzie , ale mógł zaciągnąć powietrza i zawartość zaczyna się psuć .PawelJeleniaGora pisze:QR_BBPOST A co oznacza, że słoik nie trzyma? Przecieków nie ma.
Miej oko na ten mętny słoiczek .