MOJE PYCHOTKI

Awatar użytkownika

Agorszczyk
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6043
Rejestracja: sobota, 26 kwietnia 2008, 14:52
Lokalizacja: Zator
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 1889 razy
Kontakt:

Post autor: Agorszczyk » środa, 30 grudnia 2015, 15:37

Kiszonych rydzów u nas w tym roku dostatek postanowiłam więc przygotować "żur na kiszonych rydzach". Do zupy zamiast tradycyjnego zakwasu użyłam płynu z kiszenia wzmocnionego cebulką i pokrojonymi rydzami.Doskonała potrawa na sylwestrowy wieczór. Mogę wszystkim gorąco polecić, już dawno niczego tak smakowitego nie jedliśmy.



Klasyfikator grzybów
Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » czwartek, 31 grudnia 2015, 06:37

Agorszczyk, apetycznie to wygląda :eat: :brawo:


Awatar użytkownika

Agorszczyk
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6043
Rejestracja: sobota, 26 kwietnia 2008, 14:52
Lokalizacja: Zator
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 1889 razy
Kontakt:

Post autor: Agorszczyk » czwartek, 31 grudnia 2015, 12:11

Nadir, :eat:

Pierwsza miniaturka dziś się nie otwiera i zgłasza się taki komunikat "The requested content cannot be loaded.
Please try again later." Proszę o sprawdzenie co się stało.

na wszelki wypadek wkleiłam zdjęcie jeszcze raz.


Klasyfikator grzybów
Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » piątek, 1 stycznia 2016, 03:03

Chyba już ktoś poprawił, bo działa. Albo "samo się naprawiło" :)


Awatar użytkownika

GUCIO-59
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 534
Rejestracja: sobota, 6 października 2012, 17:54
Lokalizacja: Bawaria
Pochwalony: 72 razy
Kontakt:

Post autor: GUCIO-59 » środa, 20 stycznia 2016, 22:09

GUCIO-59, Lobaria,
Lobaria pisze:Słowo "ciałem " się stało, oto zdjęcie bigosu - wierzcie mi - rewelacja
Wierzymy, bo i tak nie mam innego wyjścia. Tylko się napatrzeć i oblizać... :brawo: ;)


"Ci, którzy wystarczająco szaleni, by myśleć, że są w stanie zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają…"
Awatar użytkownika

PociągDoGrzybów
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 612
Rejestracja: niedziela, 18 października 2015, 22:16
Imię: Юлий
Ulubione grzyby: rydze, boczniaki i trujące dziwaki Babiegolata ;)
Lokalizacja: Goleniów
Pochwalił: 53 razy
Pochwalony: 170 razy
Kontakt:

Post autor: PociągDoGrzybów » sobota, 30 stycznia 2016, 21:38

Od dobrego miesiąca jestem na diecie, którą w wielkim skrócie można określić mniej żreć :D
Jadam wszystko ale mniej i o określonych godzinach. Bez podżerania po 17 :) Bez słodkości, ale bez tego można żyć i bez płynu o którym dziś rozpisują się na czacie koleżanki. :beer: <-zostaje mi dodanie emotki rotfl :lol:
Do diety oczywiście intensywny ruch ale i ćwiczenia. Czuję się lepiej przez to i właściwie już odczuwam efekty wprowadzonej zmiany, także na wadze. I o to chodzi.

Dziś przepis na kapuchę, czyli surówkę, którą jadam cały tydzień na śniadanie ale i obiad jako dodatek. Może monotonne ale mi smakuje. Surówka tak przygotowana jest o tyle fajna, że w słoiku, w lodówce może spokojnie 2-3 tygodnie stać i w smaku jest identyczna. Podam przepis oryginalny, ja nie słodzę i nie solę, bo te dwa proszki odstawiam gdzie mogę. Zróbcie, jest ciekawa. Przepis na dużą miskę, proporcjonalnie można zmniejszać, ja robię tyle, bo łatwiej zrobić a potem ze słoika na talerz, w pudełko i jeść kiedy pora.
Na zdjęciu surówka w misce, przed pakowaniem w słoiki Skład:
3 kg kapusty białej (główki)
4 marchewki
4 cebule białe
(można dodać paprykę, ogórka, pomidora, co kto lubi i ma)

Składniki szatkujemy, tu szatkownica przydatna ;) Mieszamy wszystko i zasypujemy 2 łyżkami soli i 1/2 szklanki cukru (ja tego nie robię, ale to ja).
Odstawiamy na dobrą godzinę i zapominamy o kapuście w misce, niech sobie to dochodzi. (ja pomijam ten etap, bo nie dodaje soli i cukru)

W garnku gotujemy zalewę z: 1 szklanki octu, 1/2 szklanki oleju roślinnego i 1/2 szklanki cukru (ja cukier pomijam). Po zagotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Chłodną zalewę wlewamy do miski ze składnikami i mieszamy.
Gotowe :)
Idealne do obiadów, na kanapki, itd.
Jak pisałem w słoikach w lodowce 2-3 tygodnie stoi i nadal pyszna.

Jemy kapustę, bo zdrowa i nasza


Obrazek Mądrym być trzeba, by przy torach grzyby znów zbierać.
Mój kolejowy profil

Baza książek o grzybach
Awatar użytkownika

Traper
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1320
Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2014, 17:23
Ulubione grzyby: Wszystkie jadalne
Lokalizacja: Częstochowa
Pochwalił: 194 razy
Pochwalony: 799 razy
Kontakt:

Post autor: Traper » sobota, 30 stycznia 2016, 21:48

Zrobię :tak: Nie pasteryzować :?:


Moje piosenki i filmiki na YouTube
Szumi las... ma czas.
Jan Sztaudynger
Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1068 razy
Kontakt:

Post autor: hittmanka » sobota, 30 stycznia 2016, 21:49

na pewno dobra :ok: jak zapasteryzujesz to postoi i rok.... tu jest przepis na taką do bieżącego użytku :)


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
Awatar użytkownika

PociągDoGrzybów
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 612
Rejestracja: niedziela, 18 października 2015, 22:16
Imię: Юлий
Ulubione grzyby: rydze, boczniaki i trujące dziwaki Babiegolata ;)
Lokalizacja: Goleniów
Pochwalił: 53 razy
Pochwalony: 170 razy
Kontakt:

Post autor: PociągDoGrzybów » sobota, 30 stycznia 2016, 21:53

Ja nie pasteryzuję bo 3 kg kapusty mam równo na tydzień jedzenia :) Tylko w słoiki daje. Ale nie broni nikt pasteryzacji to i postoi.
Aby nie było, jadłem z cukrem i solą i jest super. Moja jest wersją okrojoną, bo nie słodzę i nie sole.


Obrazek Mądrym być trzeba, by przy torach grzyby znów zbierać.
Mój kolejowy profil

Baza książek o grzybach
Awatar użytkownika

GUCIO-59
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 534
Rejestracja: sobota, 6 października 2012, 17:54
Lokalizacja: Bawaria
Pochwalony: 72 razy
Kontakt:

Post autor: GUCIO-59 » sobota, 30 stycznia 2016, 21:57

Brawo, też za próbuję... :ok:


"Ci, którzy wystarczająco szaleni, by myśleć, że są w stanie zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają…"
Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2663 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » sobota, 30 stycznia 2016, 22:27

Dzisiaj opędzlowałem obiadek w restauracji. Udałem się z narzeczoną szlakami kuchennych rewolucji i odwiedziliśmy pewną restaurację. Pół kaczuchy na głowę + kluseczki i buraczki. Ledwo zjadłem swoją porcję a jeszcze musiałem mojej Kasi pomóc bo tylko 1/3 zjadła, szkoda było zostawić. Od 15 minęło już trochę czasu a ja ledwo chodzę po tym obiedzie, tak się najadłem :cry: Kolejnym szokiem było to co zastałem w lodówce, na jedzenie nie mogę patrzeć a coś z tym królikiem trzeba będzie jutro zrobić - czyli kolejne :eat:


Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1068 razy
Kontakt:

Post autor: hittmanka » sobota, 30 stycznia 2016, 22:35

nie no.... Wojtas, czemu ja nie mam rodzinki z własnymi zwierzątkami :shock: świetnie wygląda chociaż te futerko troszkę mnie przestraszyło....

ps. pokazuję mojemu to zdjęcie i mówię: "Patrz co Pan będzie miał jutro na obiad" a mój patrzy i odpowiada "kotka?" :cry: :mrgreen:


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
Awatar użytkownika

Agnes
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2264
Rejestracja: wtorek, 6 maja 2014, 20:31
Ulubione grzyby: czerwone :)
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 211 razy
Pochwalony: 1479 razy
Kontakt:

Post autor: Agnes » sobota, 30 stycznia 2016, 22:42

:lol: :placze: :lol: :placze: :lol: Jakiekolwiek by nie było- biedne zwierzątko :cry:


Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2663 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » sobota, 30 stycznia 2016, 22:46

hittmanka pisze:świetnie wygląda chociaż te futerko troszkę mnie przestraszyło....
Mnie także to przeraża, ale takie podarunki często dostaję jak jadę na wieś do rodzinki, tym razem rodzice kilka królików dostali i jednego podwieźli mi do lodówki. Co kraj to obyczaj a tam gdzie jeżdżę tak króliki rozdają, lepsze to niż w całości :)


Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1068 razy
Kontakt:

Post autor: hittmanka » sobota, 30 stycznia 2016, 22:50

Agnes biedne ale po to hodowane... :(

Wojtas z tej części z futerkiem to breloczki robią :lol:


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat