MOJE PYCHOTKI

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lobaria
Moderator
Moderator
Posty: 11008
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2008, 17:19
Ulubione grzyby: borowik ceglastopory
Lokalizacja: Gdynia
Pochwalił: 647 razy
Pochwalony: 1887 razy

Post autor: Lobaria » poniedziałek, 31 października 2011, 20:20

Gabi pisze:Mysmy dzisiaj jedli cielecinke cos à la gulasz ze znalezionymi borowikami
BSE to ja nie jem od dawna, ale borowiczków zazdroszczę ;)


"Brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, która jest celem całej ewolucji. Dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy dzikusami."
Thomas Edison
Awatar użytkownika

Teo
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1852
Rejestracja: poniedziałek, 20 września 2010, 08:23
Ulubione grzyby: Borowik, podgrzybek, kania
Lokalizacja: Zgorzelec
Pochwalony: 414 razy

Post autor: Teo » poniedziałek, 31 października 2011, 21:31

ero, a ja jadłem dziś na kolację smażone okonie, kto próbował w moim wydaniu wie jak smakują.
:eat: :beer:


Moje motto ..Dążyć w życiu do celu tylko nie za wszelką cenę

Grzyboznawca nr. 1940
Awatar użytkownika

Autor tematu
Lobaria
Moderator
Moderator
Posty: 11008
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2008, 17:19
Ulubione grzyby: borowik ceglastopory
Lokalizacja: Gdynia
Pochwalił: 647 razy
Pochwalony: 1887 razy

Post autor: Lobaria » poniedziałek, 31 października 2011, 21:43

Teo pisze:smażone okonie, kto próbował w moim wydaniu wie jak smakują
Próbowałam nie raz jeden :)
Mistrzostwo Świata :eat:


"Brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, która jest celem całej ewolucji. Dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy dzikusami."
Thomas Edison
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » poniedziałek, 31 października 2011, 22:07

Sensibility pisze:ero, qrde zdrowo się odżywiasz. :eat:
ja wiem zdrowo ? :) smażone ziemniaki ?


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Teo
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1852
Rejestracja: poniedziałek, 20 września 2010, 08:23
Ulubione grzyby: Borowik, podgrzybek, kania
Lokalizacja: Zgorzelec
Pochwalony: 414 razy

Post autor: Teo » poniedziałek, 31 października 2011, 22:57

Lobaria pisze:Ale smaczne to było
ZUPA KREM ze szparagów z borowikami - pięknie podane i mniamuśne
a co było na wierzchu prócz koperku, czy to były grzanki ? Elu podaj jeszcze raz cały skład tego pucharka. :beer:


Moje motto ..Dążyć w życiu do celu tylko nie za wszelką cenę

Grzyboznawca nr. 1940
Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » wtorek, 8 listopada 2011, 06:54

W niedziele po raz pierwszy w życiu usmażyłem sobie opieńki w bułce tartej a jak już mnie się bułka skończyła to smażyłem w mące. Powiem szczerze, że całkiem dobrze smakują i mimo, iż nie wierzyłem, że smażone dają jakieś ciekawe doznania smakowe to jednak byłem mile zaskoczony, najlepiej smakują jako przekąska do :beer: :ok:


Awatar użytkownika

viragolo
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 734
Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Pochwalił: 5 razy
Pochwalony: 106 razy

Post autor: viragolo » wtorek, 8 listopada 2011, 07:09

Smażyłeś na oleju ( jaka ilość ? ) czy na maśle/margarynie ? ( spaliła się ? )


Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić
Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » wtorek, 8 listopada 2011, 07:15

Smażyłem na oleju, nie za dużo na patelnie lałem tyle co by przykryć dno patelni, po usmażeniu opieńki kładłem na papierowe ręczniki aby z oleju osuszyć :eat:


Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14106 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » wtorek, 8 listopada 2011, 07:22

Opieńki to dobry zagęszczacz do :piwo: ;) :ok: i to pod każdą postacią, z tym że marynowane to już raczej znakomity zagęszczacz do :drunk: :lol:


Awatar użytkownika

Teo
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1852
Rejestracja: poniedziałek, 20 września 2010, 08:23
Ulubione grzyby: Borowik, podgrzybek, kania
Lokalizacja: Zgorzelec
Pochwalony: 414 razy

Post autor: Teo » piątek, 11 listopada 2011, 09:53

grzybozbieracz pisze:Opieńki to dobry zagęszczacz do :piwo: ;) :ok: i to pod każdą postacią, z tym że marynowane to już raczej znakomity zagęszczacz do :drunk: :lol:
i ja tak myślę :beer:


Moje motto ..Dążyć w życiu do celu tylko nie za wszelką cenę

Grzyboznawca nr. 1940
Awatar użytkownika

Porost
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1617
Rejestracja: niedziela, 30 stycznia 2011, 14:50
Imię: Grzegorz
Ulubione grzyby: zlichenizowane
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 104 razy
Pochwalony: 823 razy
Kontakt:

Post autor: Porost » sobota, 12 listopada 2011, 18:37

Wojtaslodz, grzybozbieracz, Teo,
Chłopaki, a po co zagęszczać ? Dla mnie po pierwszym :beer: najlepsze jest... drugie :beer: . A po opieńkach jakoś zbyt często muszę na jakiś czas opuszczać towarzystwo :lol:


Tyle jesteśmy warci ile po nas pozostanie
Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14106 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » sobota, 12 listopada 2011, 21:10

Porost pisze:Dla mnie po pierwszym :beer: najlepsze jest... drugie :beer:
Co prawda to prawda... :| :D
Porost pisze:A po opieńkach jakoś zbyt często muszę na jakiś czas opuszczać towarzystwo :lol:
To nie jedz surowych... ;) :lol:


Awatar użytkownika

splywak
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 580
Rejestracja: poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 13:55
Ulubione grzyby: rydze, podgrzybki
Lokalizacja: warszawski-zachodni
Pochwalony: 57 razy

Post autor: splywak » wtorek, 15 listopada 2011, 14:00

grzybozbieracz pisze:Co prawda to prawda... :| :D
w 100% :beer:


Każdy ma prawo być trochę porąbany - powiedział kat :)
Awatar użytkownika

maud
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2417
Rejestracja: poniedziałek, 13 lutego 2006, 20:29
Ulubione grzyby: sarniak, zajączek, zielonka
Lokalizacja: Żarów
Pochwalony: 52 razy

Post autor: maud » czwartek, 17 listopada 2011, 19:16

Jak się zagęszcza opieńkami lub innymi grzybkami to rozmowy Polaków zdecydowanie dłużej trwają...
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 listopada 2011, 19:17 przez maud, łącznie zmieniany 1 raz.


Piotr Maud_Dib

Smutne jest rozstanie z przyjaciółmi; miejsce to tylko miejsce.
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » niedziela, 4 grudnia 2011, 00:10

Przepis przesłany przez Monikę

Masło smardzowe


Osełka masła
Smardze mrożone lub suszone,
Sól
Jedna ulubiona przyprawa, np kilka ziaren roztartej gorczycy

Masło klarujemy w rondelku, grzyby namaczamy w niewielkiej ilości wody.
Potem kilka grzybów siekamy na bardzo drobno, inne zostawiamy w całości i obrumieniamy na łyżeczce masła, solimy i przyprawiamy, dodajemy na patelnię wody z moczenia smardzów, a kiedy połowa z niej odparuje dodajemy zawartość patelni do rondelka z klarowanym masłem. Wystawiamy na mały ogień, dorzucamy posiekane smardze i podgrzewamy całość aż odparuje reszta wody.

Mam zamiar zrobić takie masło na Wigilijke :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat