BSE to ja nie jem od dawna, ale borowiczków zazdroszczęGabi pisze:Mysmy dzisiaj jedli cielecinke cos à la gulasz ze znalezionymi borowikami
MOJE PYCHOTKI
-
Autor tematu - Moderator
- Posty: 11008
- Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2008, 17:19
- Ulubione grzyby: borowik ceglastopory
- Lokalizacja: Gdynia
- Pochwalił: 647 razy
- Pochwalony: 1887 razy
"Brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, która jest celem całej ewolucji. Dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy dzikusami."
Thomas Edison
Thomas Edison
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
ja wiem zdrowo ? smażone ziemniaki ?Sensibility pisze:ero, qrde zdrowo się odżywiasz.
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 8093
- Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
- Imię: Wojciech
- Ulubione grzyby: Borowiki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 587 razy
- Pochwalony: 2718 razy
- Kontakt:
W niedziele po raz pierwszy w życiu usmażyłem sobie opieńki w bułce tartej a jak już mnie się bułka skończyła to smażyłem w mące. Powiem szczerze, że całkiem dobrze smakują i mimo, iż nie wierzyłem, że smażone dają jakieś ciekawe doznania smakowe to jednak byłem mile zaskoczony, najlepiej smakują jako przekąska do
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
-
- Grzybiarz gawędziarz
- Posty: 2417
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lutego 2006, 20:29
- Ulubione grzyby: sarniak, zajączek, zielonka
- Lokalizacja: Żarów
- Pochwalony: 52 razy
Jak się zagęszcza opieńkami lub innymi grzybkami to rozmowy Polaków zdecydowanie dłużej trwają...
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 listopada 2011, 19:17 przez maud, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr Maud_Dib
Smutne jest rozstanie z przyjaciółmi; miejsce to tylko miejsce.
Smutne jest rozstanie z przyjaciółmi; miejsce to tylko miejsce.
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Przepis przesłany przez Monikę
Masło smardzowe
Osełka masła
Smardze mrożone lub suszone,
Sól
Jedna ulubiona przyprawa, np kilka ziaren roztartej gorczycy
Masło klarujemy w rondelku, grzyby namaczamy w niewielkiej ilości wody.
Potem kilka grzybów siekamy na bardzo drobno, inne zostawiamy w całości i obrumieniamy na łyżeczce masła, solimy i przyprawiamy, dodajemy na patelnię wody z moczenia smardzów, a kiedy połowa z niej odparuje dodajemy zawartość patelni do rondelka z klarowanym masłem. Wystawiamy na mały ogień, dorzucamy posiekane smardze i podgrzewamy całość aż odparuje reszta wody.
Mam zamiar zrobić takie masło na Wigilijke
Masło smardzowe
Osełka masła
Smardze mrożone lub suszone,
Sól
Jedna ulubiona przyprawa, np kilka ziaren roztartej gorczycy
Masło klarujemy w rondelku, grzyby namaczamy w niewielkiej ilości wody.
Potem kilka grzybów siekamy na bardzo drobno, inne zostawiamy w całości i obrumieniamy na łyżeczce masła, solimy i przyprawiamy, dodajemy na patelnię wody z moczenia smardzów, a kiedy połowa z niej odparuje dodajemy zawartość patelni do rondelka z klarowanym masłem. Wystawiamy na mały ogień, dorzucamy posiekane smardze i podgrzewamy całość aż odparuje reszta wody.
Mam zamiar zrobić takie masło na Wigilijke
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.