Marynujemy grzybki - przepisy

Awatar użytkownika

Yanek
Grzybior właściwy
Grzybior właściwy
Posty: 2905
Rejestracja: poniedziałek, 18 sierpnia 2008, 21:53
Lokalizacja: Dobranowice
Pochwalony: 211 razy

Post autor: Yanek » czwartek, 9 października 2008, 18:52

zenit pisze:takie które łapie biała pleśń... tych też nie polecam...
Widziałem dzisiaj przynajmniej kilkanaście takich, je dość łatwo wypatrzyć i obok takich właśnie znajduję zdrowiuśkie. :)


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48859 razy
Pochwalony: 9012 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » czwartek, 9 października 2008, 21:40

yanek pisze:i obok takich właśnie znajduję zdrowiuśkie. :)
te grzybki mają wyjątkową zdolność do szybkiego pleśnienia dlatego przeróbka powinna być "błyskawiczna" bo z jadalnych zrobić się mogą "nie jadalne"


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Yanek
Grzybior właściwy
Grzybior właściwy
Posty: 2905
Rejestracja: poniedziałek, 18 sierpnia 2008, 21:53
Lokalizacja: Dobranowice
Pochwalony: 211 razy

Post autor: Yanek » czwartek, 9 października 2008, 21:43

zenit pisze:dlatego przeróbka powinna być "błyskawiczna" bo z jadalnych zrobić się mogą "nie jadalne"
Maksymalnie to godzina od zebrania, przerabiam :D
Lecę po robocie chociaż na chwilę do mojego :cudakowego: lasu :D



Maryjka
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 239
Rejestracja: poniedziałek, 25 października 2004, 12:49
Lokalizacja: Kozy/Bielska-Białej
Pochwalony: 7 razy

marynaty

Post autor: Maryjka » czwartek, 9 października 2008, 22:56

ocet dodany do grzybów podczas obgotowywania spowoduje , że grzyby będą jędrniejsze... straszne słowo. Będą jędrne o ! Sprawdzone ! Dodatkowe badziewia w postaci marchewki , czosnku zdecydowane NIE ! Tylko standardy czyli cebula , kilka ziaren ziela ang i troszkę gorczycy a nawet nie koniecznie. Grzyby lubią ocet i cukier. Czym więcej octu tym więcej cukru mniam :) A właśnie , dzisiaj otworzyłam pierwszy w historii ( mojej historii ) słoik z marynowanym Bielaczkiem owczym i ... o Bogowie ale czad , są wyśmienite !!!


Maryjka
Awatar użytkownika

Pawlo
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4466
Rejestracja: sobota, 29 września 2007, 16:16
Lokalizacja: Warszawa
Pochwalony: 168 razy

Post autor: Pawlo » czwartek, 9 października 2008, 23:12

Maryjka
Dodatkowe badziewia w postaci marchewki , czosnku zdecydowane NIE! Tylko standardy czyli cebula , kilka ziaren ziela ang i troszkę gorczycy a nawet nie koniecznie.
Czyżby jedyna słuszna linia ...... :?:
Myślę że każdy dodaje to co lubi :)


Wszystkie grzyby są jadalne... niektóre tylko raz. Czarny humor
Awatar użytkownika

Marek
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1477
Rejestracja: środa, 30 listopada 2005, 22:17
Lokalizacja: Międzyzdroje
Pochwalony: 23 razy

Post autor: Marek » piątek, 10 października 2008, 00:32

Maryjka, Pawlo, każdy z nas wyniósł z domu swoje ulubione smaki. Tak sie ludnośc pomieszała, że obok kogoś ze wschodu, mieszka np. poznaniak z dziada pradziada. Sąsiadki wymieniają przepisy. Powoli miesza się to wszystko i nikt już nie pamięta jak to było. Grunt, że smakuje. :)


Awatar użytkownika

Ząbek
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 10804
Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
Ulubione grzyby: wszystkie
Lokalizacja: Jaworzno
Pochwalony: 519 razy
Kontakt:

Post autor: Ząbek » piątek, 10 października 2008, 00:45

Pawlo pisze:Czyżby jedyna słuszna linia ...... :?:
Nie, nie Pawlo. :) Maryjka nigdy nie narzucała i nie narzuca "jedynie swojej słusznej sprawy" Łeb mogę sobie dać uciąć za Nią. Marek dobrze prawi... :)


Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie :)
Nikon D-90 - Radość fotografowania :)
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro

Galeria ( od 2006 r. ) https://nagrzyby.pl/galeria/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;

Maryjka
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 239
Rejestracja: poniedziałek, 25 października 2004, 12:49
Lokalizacja: Kozy/Bielska-Białej
Pochwalony: 7 razy

Post autor: Maryjka » piątek, 10 października 2008, 00:59

Zdecydowanie NIE innym dodatkom dotyczy tylko mojego podniebienia. Dla mnie są to przepisy przekombinowane i bardziej czuć przyprawy niż samo sedno. Bo tak naprawdę grzyby samie w sobie w marynacie są nijakie. Tylko przyprawy nadają im smak. Oczywiście pozostaje kwestia odbioru smaku . Kiedyś próbowałam borowików z marchewką, czosnkiem, koprem, goździkami ... I nie wiedziałam czy zagryzam ogórasa konserwowego grzybem czy też grzybem zagryzam kapustę kiszoną . A gożdziki to wogóle dodatek-niewypał wśród rurkowatych. Ale, ale do Uszaków bzowych wg przepisu Baśki to strzał w dziesiątkę :) Co jeszcze dodajecie do marynat?


Maryjka
Awatar użytkownika

Joanna
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5152
Rejestracja: wtorek, 19 sierpnia 2008, 16:03
Ulubione grzyby: kurki, rydze, borowiki
Pochwalony: 987 razy
Kontakt:

Post autor: Joanna » piątek, 10 października 2008, 07:23

Maryjka, marchewki tez nie uwazam za dobry dodatek do grzybow. Dodaje tylko cebule i ziele angielskie.


Awatar użytkownika

Pawlo
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4466
Rejestracja: sobota, 29 września 2007, 16:16
Lokalizacja: Warszawa
Pochwalony: 168 razy

Post autor: Pawlo » piątek, 10 października 2008, 07:41

Czosnku to i ja nie dodaję, przynajmniej nie próbowałem i pewnie nie będę próbował :) Marchewka też raczej jest zbędna, ale gorczyca, moim zdaniem poprawia smak :)


Wszystkie grzyby są jadalne... niektóre tylko raz. Czarny humor
Awatar użytkownika

Ania
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18098
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
Lokalizacja: Krosno
Pochwalił: 297 razy
Pochwalony: 1523 razy

Post autor: Ania » piątek, 10 października 2008, 10:16

Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, cukier, sól, czasem ale bardzo rzadko cebulkę. Innych dodatków nie używam :)


...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)
Awatar użytkownika

piaskowka
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 83
Rejestracja: wtorek, 23 września 2008, 21:24
Ulubione grzyby: borowik, podgrzybek
Lokalizacja: Miechów
Pochwalony: 2 razy

Post autor: piaskowka » piątek, 10 października 2008, 10:25

Maryjka pisze:I nie wiedziałam czy zagryzam ogórasa konserwowego grzybem czy też grzybem zagryzam kapustę kiszoną
To cała prawda o marynowanych grzybkach. Nie przemawia do mnie czosnek w marynacie. Dodam jeszcze. Po co dawać tyle octu by niwelować go cukrem. To samo z solą, która jest podstawą smaku, musi być w sam raz. Mało, grzybki nie maja wyrazu. Dużo, w ustach czuję Kopalnię Soli w Wieliczce.
Ania pisze:Innych dodatków nie używam
I to mój przepis.


Dlaczego kurki są tak poszukiwane?
Bo to grzyby wielokrotnego użycia!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Czarodziejka78
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 886
Rejestracja: niedziela, 28 września 2008, 20:21
Ulubione grzyby: płachetka kołpakowata
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Pochwalony: 8 razy

Post autor: Czarodziejka78 » piątek, 10 października 2008, 10:28

a ja daję i cebulkę i marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie, pieprz i czosnek też :)


Awatar użytkownika

Joanna
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5152
Rejestracja: wtorek, 19 sierpnia 2008, 16:03
Ulubione grzyby: kurki, rydze, borowiki
Pochwalony: 987 razy
Kontakt:

Post autor: Joanna » piątek, 10 października 2008, 11:06

Czarodziejka78, pietruszke ? :o


Awatar użytkownika

Czarodziejka78
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 886
Rejestracja: niedziela, 28 września 2008, 20:21
Ulubione grzyby: płachetka kołpakowata
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Pochwalony: 8 razy

Post autor: Czarodziejka78 » piątek, 10 października 2008, 11:22

eche - ale korzeń nie nać :)


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat