Widziałem dzisiaj przynajmniej kilkanaście takich, je dość łatwo wypatrzyć i obok takich właśnie znajduję zdrowiuśkie.zenit pisze:takie które łapie biała pleśń... tych też nie polecam...
Marynujemy grzybki - przepisy
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
te grzybki mają wyjątkową zdolność do szybkiego pleśnienia dlatego przeróbka powinna być "błyskawiczna" bo z jadalnych zrobić się mogą "nie jadalne"yanek pisze:i obok takich właśnie znajduję zdrowiuśkie.
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Grzyb prosty
- Posty: 239
- Rejestracja: poniedziałek, 25 października 2004, 12:49
- Lokalizacja: Kozy/Bielska-Białej
- Pochwalony: 7 razy
marynaty
ocet dodany do grzybów podczas obgotowywania spowoduje , że grzyby będą jędrniejsze... straszne słowo. Będą jędrne o ! Sprawdzone ! Dodatkowe badziewia w postaci marchewki , czosnku zdecydowane NIE ! Tylko standardy czyli cebula , kilka ziaren ziela ang i troszkę gorczycy a nawet nie koniecznie. Grzyby lubią ocet i cukier. Czym więcej octu tym więcej cukru mniam A właśnie , dzisiaj otworzyłam pierwszy w historii ( mojej historii ) słoik z marynowanym Bielaczkiem owczym i ... o Bogowie ale czad , są wyśmienite !
Maryjka
-
- Grzyb "trujący" na okrągło
- Posty: 4466
- Rejestracja: sobota, 29 września 2007, 16:16
- Lokalizacja: Warszawa
- Pochwalony: 168 razy
Maryjka
Myślę że każdy dodaje to co lubi
Czyżby jedyna słuszna linia ......Dodatkowe badziewia w postaci marchewki , czosnku zdecydowane NIE! Tylko standardy czyli cebula , kilka ziaren ziela ang i troszkę gorczycy a nawet nie koniecznie.
Myślę że każdy dodaje to co lubi
Wszystkie grzyby są jadalne... niektóre tylko raz. Czarny humor
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 10804
- Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
- Ulubione grzyby: wszystkie
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pochwalony: 520 razy
- Kontakt:
Nie, nie Pawlo. Maryjka nigdy nie narzucała i nie narzuca "jedynie swojej słusznej sprawy" Łeb mogę sobie dać uciąć za Nią. Marek dobrze prawi...Pawlo pisze:Czyżby jedyna słuszna linia ......
Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie
Nikon D-90 - Radość fotografowania
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro
Galeria ( od 2006 r. ) https://nagrzyby.pl/galeria/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;
Nikon D-90 - Radość fotografowania
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro
Galeria ( od 2006 r. ) https://nagrzyby.pl/galeria/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Grzyb prosty
- Posty: 239
- Rejestracja: poniedziałek, 25 października 2004, 12:49
- Lokalizacja: Kozy/Bielska-Białej
- Pochwalony: 7 razy
Zdecydowanie NIE innym dodatkom dotyczy tylko mojego podniebienia. Dla mnie są to przepisy przekombinowane i bardziej czuć przyprawy niż samo sedno. Bo tak naprawdę grzyby samie w sobie w marynacie są nijakie. Tylko przyprawy nadają im smak. Oczywiście pozostaje kwestia odbioru smaku . Kiedyś próbowałam borowików z marchewką, czosnkiem, koprem, goździkami ... I nie wiedziałam czy zagryzam ogórasa konserwowego grzybem czy też grzybem zagryzam kapustę kiszoną . A gożdziki to wogóle dodatek-niewypał wśród rurkowatych. Ale, ale do Uszaków bzowych wg przepisu Baśki to strzał w dziesiątkę Co jeszcze dodajecie do marynat?
Maryjka
-
- Grzybeczek
- Posty: 83
- Rejestracja: wtorek, 23 września 2008, 21:24
- Ulubione grzyby: borowik, podgrzybek
- Lokalizacja: Miechów
- Pochwalony: 2 razy
To cała prawda o marynowanych grzybkach. Nie przemawia do mnie czosnek w marynacie. Dodam jeszcze. Po co dawać tyle octu by niwelować go cukrem. To samo z solą, która jest podstawą smaku, musi być w sam raz. Mało, grzybki nie maja wyrazu. Dużo, w ustach czuję Kopalnię Soli w Wieliczce.Maryjka pisze:I nie wiedziałam czy zagryzam ogórasa konserwowego grzybem czy też grzybem zagryzam kapustę kiszoną
I to mój przepis.Ania pisze:Innych dodatków nie używam
Dlaczego kurki są tak poszukiwane?
Bo to grzyby wielokrotnego użycia!
Pozdrawiam
Bo to grzyby wielokrotnego użycia!
Pozdrawiam
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 886
- Rejestracja: niedziela, 28 września 2008, 20:21
- Ulubione grzyby: płachetka kołpakowata
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pochwalony: 8 razy
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 886
- Rejestracja: niedziela, 28 września 2008, 20:21
- Ulubione grzyby: płachetka kołpakowata
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pochwalony: 8 razy