Marynujemy grzybki - przepisy
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
-mam problema gdzie to umieścic ?
wysyp boczniaków spory -podam co ja robię z nadmiarem boczniaków;wekowanie
boczniaki lekko obgotowuje[tak 5min na wolnym ogniu], studzę i kroje w paski lub cale, ciasno układam ugniatając w sloikach i na pół litra grzybów 1 łyżeczka soli[jeśli po ułożeniu nie wyszła woda na wierzch to dolewam przegotowanej wody].Pasteryzuję po pół godziny 2 razy w odstępie jednego dnia.
Jest to super półprodukt na flaczki do sosów, na zapiekanki ,do mięs a całe do panierowania .
wysyp boczniaków spory -podam co ja robię z nadmiarem boczniaków;wekowanie
boczniaki lekko obgotowuje[tak 5min na wolnym ogniu], studzę i kroje w paski lub cale, ciasno układam ugniatając w sloikach i na pół litra grzybów 1 łyżeczka soli[jeśli po ułożeniu nie wyszła woda na wierzch to dolewam przegotowanej wody].Pasteryzuję po pół godziny 2 razy w odstępie jednego dnia.
Jest to super półprodukt na flaczki do sosów, na zapiekanki ,do mięs a całe do panierowania .
Ajla
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
ajlaa, dobry sposób szkoda że już zaprawiłem już wszystkie boczniaki = część zamroziłem , część zamroziłem a o flaczkach gotowych i zamrożonych nie wspomnę.
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Grzybiarz gawędziarz
- Posty: 2264
- Rejestracja: wtorek, 6 maja 2014, 20:31
- Ulubione grzyby: czerwone :)
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pochwalił: 211 razy
- Pochwalony: 1509 razy
- Kontakt:
ajlaa, ja dokładnie to samo robię z każdymi grzybkami, nawet z prawdziwkami, z tym, że tych oczywiście nie kroję w paseczki i po prostu obgotowuję w słonej wodzie Bardzo smaczne do wszystkiego, jak się je przed przyrządzeniem opłucze z zalewy i potem ostrożnie soli. No i więcej się zmieści niż w zamrażarce
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 612
- Rejestracja: niedziela, 18 października 2015, 22:16
- Imię: Юлий
- Ulubione grzyby: rydze, boczniaki i trujące dziwaki Babiegolata ;)
- Lokalizacja: Goleniów
- Pochwalił: 53 razy
- Pochwalony: 171 razy
- Kontakt:
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
nie bój się z nimi to można nawetPociągDoGrzybów pisze:Nie jem, bo sam się boję
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 612
- Rejestracja: niedziela, 18 października 2015, 22:16
- Imię: Юлий
- Ulubione grzyby: rydze, boczniaki i trujące dziwaki Babiegolata ;)
- Lokalizacja: Goleniów
- Pochwalił: 53 razy
- Pochwalony: 171 razy
- Kontakt:
Hehe To także lepiej smakuje we dwoje i tego się trzymam. Chociaż wyglądają apetycznie, poczekają.Zenit pisze:nie bój się z nimi to można nawetPociągDoGrzybów pisze:Nie jem, bo sam się boję
Mądrym być trzeba, by przy torach grzyby znów zbierać.
Mój kolejowy profil
Baza książek o grzybach
Mój kolejowy profil
Baza książek o grzybach
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Marynujemy grzybki - przepisy
Z tego co widzę największym powodzeniem na degustacjach grzybów jakie organizuję na grzybobraniach w Zawiatach i Wiosce Rowerowej cieszą się marynaty z muchomorów czerwieniejąch a, że teraz jest ich wysyp dlatego w mojej kuchni królują te muchomory...
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Grzyb prosty
- Posty: 218
- Rejestracja: niedziela, 11 sierpnia 2013, 21:26
- Ulubione grzyby: smażone, duszone, marynowane, suszone
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pochwalił: 36 razy
- Pochwalony: 119 razy
- Kontakt:
Marynujemy grzybki - przepisy
Pięknie wyglądają! Zastanawiałem się czy ściągać z kapeluszy kropki, ale teraz już wiem.
Receptura standardowa?
Receptura standardowa?