Strona 1 z 24

Marynujemy grzybki - przepisy

: sobota, 4 października 2008, 19:31
autor: novy90
:569: Witam. Proszę o przepisy na najlepsze marynatki grzybowe (to te w słoiczkach).
Z góry dzięki i pozdrawiam. :569:

: sobota, 4 października 2008, 20:00
autor: Zygmunt
novy90 - może coś znajdziesz w starszych tematach tego działu naszego Forum
Można też zajrzeć np. tutaj:
http://www.bio-forum.pl/messages/34/8.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Tam prawie wszystko o marynowaniu grzybów, podane przez Tadeusza - naszego "Klubowicza od zawsze", a także przez wiele innych osób. Tylko trudno stamtąd wybrać właściwy dla swego gustu przepis, bo każdy podaje ten "swój najlepszy" :)

: sobota, 4 października 2008, 21:22
autor: jerry
novy90 zajrzyj tutaj:
http://www.grzybymarynowane.ovh.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ciekawe przepisy i dodatkowe porady.

: sobota, 4 października 2008, 23:28
autor: piaskowka
Mój przepis.
Grzyby obrać, wyczyścić, umyć. Nalać wodę do dużego garnka. Na 5 litrów wody wsypać 2-3 czubate łyżki stołowe soli. Dodać 2 duże cebule nacięte (nie odcinać piętki) na krzyż od góry do połowy aby cebula oddawała sok, a nie rozleciała się. Wsypać grzyby przy czym grzyby miękkie i starsze doprowadzić tylko do zagotowania. Grzyby młode i twarde gotować około 10 minut. Opieńki gotować minimum 30 minut. Odcedzić przepłukać.
Włożyć do wcześniej przygotowanej gorącej zalewy.
Zalewa octowa 1:7-8.
Na 2 litry wody 4 duże listki laurowe, 4 ziarnka angielskiego ziela, 20 ziaren pieprzu, 2 łyżki soli, 1 łyżkę cukru. Gotować nie krócej niż 10 minut, dodać szklankę (nie mniej już ¼ l.) 10% octu. Doprowadzić do zagotowania.
Zalewę z grzybami doprowadzić do zagotowania, po czym garnuszkiem wlewać grzyby razem z zalewą do słoików. W słoikach gotować przez 15 minut. Słoiki z grzybkami młodymi, twardymi mogą zostać w garnku do ostygnięcia. Grzyby miękkie i stare lepiej wyjąć z wody.
Smacznego.

: niedziela, 5 października 2008, 09:01
autor: novy90
Dzieki chłopaki Zygmut i jerry przejrzę na bank.
Piaskowka dzięki wielkie

: niedziela, 5 października 2008, 13:36
autor: Czarodziejka78
novy90 -> no a od przepisu i proporcji bardzo dużo zależy, właśnie niedawno otworzyłam moje marynowane kurki, sporządzone wg przepisu z netu ... myślałam, że mi buzię wypali :lol: przesadzona proporcja octu :lol:
na szczęście znaleźli się amatorzy dla nich :)

: niedziela, 5 października 2008, 14:19
autor: novy90
Czarodziejka78 pisze:novy90 no a od przepisu i proporcji bardzo dużo zależy
Będę o tym pamietał Czarodziejko. Dzieki.

: niedziela, 5 października 2008, 17:40
autor: Ania
Ja stosuję proporcję co najmniej 1:4 i dość sporo cukru, tak żeby zalewa była lekko słodkawa, wtedy nie jest tak makabrycznie kwaśna :mrgreen:

: niedziela, 5 października 2008, 19:15
autor: Waldemar
Ania pisze:Ja stosuję proporcję co najmniej 1:4 i dość sporo cukru,
Tak jak ja. :)
W tym roku próbowałem też 1:3 i wyszły za ostre (chyba że się "przegryzą" )

: niedziela, 5 października 2008, 20:06
autor: Czarodziejka78
a w tym w necie to było chyba 1:2 :lol:

mówie Wam jaka siła - ta zalewą to by może można traktor napędzac :lol:

: niedziela, 5 października 2008, 20:19
autor: Pawlo
Ja stosuję do gąbek 1:2, a do blaszek i ucha bzowego 1:4 + sól ( łyżeczka) + cukier ( dwie łyżeczki ) + gorczyca + marchewka + cebula.

: niedziela, 5 października 2008, 20:51
autor: Yanek
Czy ktoś z was marynuje kanie?

: niedziela, 5 października 2008, 21:29
autor: Ząbek
yanek pisze:Czy ktoś z was marynuje kanie?
Odradzam, marynowane są be. :)

: niedziela, 5 października 2008, 21:47
autor: Yanek
Ząbek pisze:Odradzam, marynowane są be. :)
Dzięki za rozwianie wątpliwości.... za to w "poniewierce" są cacy. I to już wiem na pewno, zmłóciłem na kolację. (yanek głasia się po brzuszku) :D :D :D

: niedziela, 5 października 2008, 21:56
autor: Ząbek
yanek pisze:(yanek głasia się po brzuszku) :D :D :D
Nigdy tego nie pisz, jak podejrzewasz iż jestem na forum. :mrgreen: Przez Ciebie idę do lodówki sprawdzić czy jest jakaś szansa.... :wink: