Biały osad na marynowanych podgrzybkach!?


Autor tematu
seirys
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 15 lutego 2020, 11:05
Imię: Ryszard
Ulubione grzyby: rydze

Biały osad na marynowanych podgrzybkach!?

Post autor: seirys » sobota, 15 lutego 2020, 14:43

Co to jest? Czy można grzybki skonsumować? W kilku słoikach mam taki osad. W smaku i konsystencji grzybów nie wyczuwam nic złego.
Obrazek


Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Biały osad na marynowanych podgrzybkach!?

Post autor: Paweł » sobota, 22 lutego 2020, 10:30




llucklinn
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 27 maja 2023, 11:10
Imię: a
Ulubione grzyby: a

Biały osad na marynowanych podgrzybkach!?

Post autor: llucklinn » sobota, 27 maja 2023, 11:13

Biały osad na marynowanych grzybach może być wynikiem fermentacji mlekowej, w której naturalnie występujące bakterie mlekowe przetwarzają cukry w kwas mlekowy. To zjawisko jest normalne i nie szkodliwe. W takim przypadku biały osad jest często obecny na powierzchni marynaty.
minesweeper online magic tiles 3


Awatar użytkownika

hubkadavid
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 27 maja 2023, 18:15
Imię: David

Biały osad na marynowanych podgrzybkach!?

Post autor: hubkadavid » sobota, 27 maja 2023, 18:28

llucklinn pisze:
sobota, 27 maja 2023, 11:13
Biały osad na marynowanych grzybach może być wynikiem fermentacji mlekowej, w której naturalnie występujące bakterie mlekowe przetwarzają cukry w kwas mlekowy. To zjawisko jest normalne i nie szkodliwe. W takim przypadku biały osad jest często obecny na powierzchni marynaty.
positive words that start with k 1158 angel number
Tak, ale w wyjątkowych przypadkach (np. Lactarius) białe „mleko” może być niebezpieczne.



steasa
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 22 czerwca 2023, 04:32
Imię: a
Ulubione grzyby: s

Biały osad na marynowanych podgrzybkach!?

Post autor: steasa » czwartek, 22 czerwca 2023, 04:37

Takgeometry dash subzero, przeczytałam w artykule, żeby uważać na fermentację mlekową w białej pozostałości z marynowanych grzybów, bo może być niebezpieczna.



dentpensive
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 1
Rejestracja: środa, 20 września 2023, 09:31
Imię: dentpensive
Ulubione grzyby: Kurki

Biały osad na marynowanych podgrzybkach!?

Post autor: dentpensive » środa, 20 września 2023, 09:37

Jeśli na powierzchni sosu pojawi się biały osad, fermentacja mlekowa jest normalna, należy jednak uważać z Lactariusem, który może być niebezpieczny dla zdrowia i powodować alergie.



Marek999
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 28 listopada 2023, 10:55
Imię: Marek
Ulubione grzyby: prawdziwki

Biały osad na marynowanych podgrzybkach!?

Post autor: Marek999 » piątek, 15 grudnia 2023, 12:56

Witaj!

Rozumiem, że masz pewne obawy związane z osadem w słoikach z grzybkami. Zanim podejmiesz decyzję o konsumpcji, warto skupić się na dokładnej charakteryzacji tego osadu. Sprawdź, czy ma on normalny kolor, zapach, oraz teksturę. Jeśli grzybki w słoikach wydają się być w dobrym stanie, a osad nie wykazuje żadnych podejrzanych oznak, to istnieje duża szansa, że są one nadal jadalne.


Pozdrawiam, Marek 😊
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat